Ukulele – O fărâmă de Hawaii în brațele tale

0
166 views
Ukulele
Ukulele

Ukulele este un instrument muzical cu patru corzi, de origine hawaiiană. Aceasta este de 4 tipuri, în funcție de mărime: soprană, concert, tenor și bariton. Este fabricată, de cele mai multe ori, din lemn de diferite tipuri, calitatea instrumentului variază. Acum că v-am prezentat în mare ce sunt ukulelele, vom continua cu experiențele noastre.

Cum a început totul?

Probabil acum câteva luni nu îmi imaginam că o să ajung să cânt la un instrument muzical. De obicei, lumea tinde să se subestimeze privind capacitatea pe care o poate avea în săvârșirea unei activități.

Însă, cel mai important lucru pe care tu, cititorule, trebuie să îl cunoști, este că nimic din ce îți pui în cap nu reprezintă o barieră reală, decât dacă ți-o zidești singur din cauza insecurităților.

Am început să cânt la ukulele din admirația pentru o persoană care cânta și ea, la rândul ei, la acest instrument firav și m-am simțit, practic, magnetizat de acel sunet unic pe care îl scoteau corzile după fiecare acord. Am simțit că simultan cu ele, inima mea începea să vibreze pe același ritm.

Cum este să fii autodidact?

Sincer, a fost o experiență interesantă să bombardez sistemul de căutare al youtube-ului cu zeci de tutoriale pentru ukulele! Am început de la cele mai simple acorduri și am ajuns în câteva săptămâni să mă avânt în melodii precum: Für Elise, My heart will go on sau chiar și Harry Potter theme. Așadar, încă un exemplu care arată că ambiția poate reprezenta unicul combustibil alături de care poți pleca în cele mai lungi călătorii ale cunoașterii de sine.

Beneficiile care survin odată cu folosirea unui instrument muzical

Este demonstrat științific că folosirea unui instrument muzical nu doar că previne stresul și anxietatea, dar îți dezvoltă și capacitățile intelectuale ce țin de sfera creației. Am ajuns să folosesc ukulelele pe post de analgezic împotriva stresului cotidian.

Din această cauză, ideal este să ne găsim fiecare o activitate pe post de anticorp în zilele în care inamicul nostru de după colț, stresul, ne dă târcoale. Mai mult decât atât, cu toții cred că ne-am lovit de sindromul plictiselii acute și nu reușeam să îi găsim un antidot eficace.

Ei bine, o serenadă îți poate oferi refresh-ul de care ai nevoie într-o zi în care serotonina este la pâmănt. Dar destul cu știința! În linii mari, nu pot să vă spun decât că veți avea parte de o distracție pe cinste! Nu există – nu am timp pentru așa ceva. În cele din urmă, sunt sigur că ajungem deseori să ne plângem din pricina timpului limitat, însă ne permitem să contemplăm tavanul și două ore dacă este necesar!

Voi încheia amintindu-vă că viața fără muzică ar fi ca un nor fără ploaie. Frumoasă, dar fără un scop anume.

Robert Trașcu

Ce cred oamenii despre ukulele și cum este de fapt?

Mulți oameni încurcă ukulelele cu un alt instrument muzical. Frecvent aud aceeași replică: „Ce tare e mandolina, pot să cânt și eu?”. „Chităruța” este foarte veselă și te transpune într-un film hawaiian cu cocktail-uri de ananas și fete îmbrăcate în sutiene din nuci de cocos și fuste din frunze.

Da, ukulelele este ca o chitară mai mică, care poate fi transportată cu ușurință și emite sunete foarte frumoase. Cântând la ea, sunetele emise au efectul Hawaii.

Ukulele sunt doar pentru începători?

Deși acest instrument nu pare complex și oricine poate învăța lucrurile de bază, poți ajunge la performanțe muzicale. Un exemplu foarte bun de performanță a fost Israel Kamakawiwoʻole cu celebra piesa „Somewhere over the Rainbow”.

Mulți cântăreți au știut sau știu să cânte la ukulele, cum ar fi: George Harrison, Taylor Swift, Paul McCartney și mulți alții. Teoria muzicală este la fel la toate instrumentele. Cu puțin antrenament zilnic vei putea cânta și tu „Somewhere over the Rainbow” și vei împrăștia entuziasm și voie bună oriunde vei merge cu „chităruța”.

Cum am ajuns să cânt la acest instrument?

Părinții mei nu m-au ghidat să cânt la un instrument muzical, iar eu mică fiind nu am ales să cânt de bună voie. Am ajuns la vârsta de 17 ani și mă gândeam că mi-ar fi benefic să cânt măcar la chitară. Unchiul meu mi-a dat chitara lui mai veche (are vreo 20-30 de ani) și am fost autodidactă timp de câteva luni, după care mi-am pierdut interesul. Parcă voiam să mă întorc la chitară, însă simțeam nevoia de altceva. Am făcut research pe internet și mi-au sărit în ochi ukulelele.

Practică, mică, înveți ușor, mi s-a părut varianta cea mai convenabilă pentru momentul respectiv. Sincer, am ușor ureche muzicală și o stare de bine generală când cânt la ukulele. O iau cu mine la școală, în oraș cu prietenii, la cabane. Crează o atmosferă atât de plăcută încât niciodată nu-mi pare rău că o car cu mine.

Iubitor de muzică sau nu, merită să încerci măcar odată corzile acestui instrument hawaiian, „chităruța” fie cu tine!

Uifelean Aurora Sofia

Pentru că muzica și poezia se contopesc când vine vorba de pasiune, dragă cititorule, îți cânt la ukulele…