muzica
muzica

Fie că o facem la radio, TV sau online, cu toții ascultăm muzică. Fiecare persoană ascultă un anumit gen, se regăsește în versuri, își face ziua mai bună… Dar te-ai gândit vreodată ce efecte are muzica asupra personalității tale? Sau cum îţi poate schimba starea?

Dopamina este o substanță minune din organism

Muzica determină producere de dopamină de către organism și atunci când este eliberată în cantități mari în corp, dopamina ajuta la crearea unor sentimente  nevoia plăcute. În situația opusă, când dopamină nu crește, apare dezinteresul și motivația dispare.

Spre exemplu: melodia favorită îți poate înviora până și cea mai mohorâtă zi. O plimbare pe jos, de unul singur, cu muzica preferată la căști, poate fi un minunat mijloc de a-ți înviora starea de spirit sau de a te echilibra moral. Muzica are efecte benefice până și asupra plantelor, deci de ce să o ratezi?

Un mijloc de exprimare a emoțiilor sau ajutor în realizarea temelor

Ascultă, cantă, asta permite să-ți exprimi emoțiile și să intri în contact cu emoțiile altor persoane. În consecință, nu te mai simți la fel de singur sau dacă preferi să fii mai tristuț, ea reuşeşte si asta. De asemenea, nu mai trebuie să porți povara încărcăturii emoționale. Muzica poate deveni, așadar, un mijloc de eliberare.

Specialiștii recomandă rezolvarea temelor pentru școală, sau alte activități, cu o acompaniere muzicală pe fundal. Îți vei ridica cheful de lucru, iar rezultatele sun vizibile. În general, se recomandă muzica instrumentală, dar merg și alte genuri, atât timp cat nu te agită sau tulbură prea tare.

Muzica te înalță

Muzica clasică, și nu numai, pe lângă cele menționate mai sus, poate transmite emoții, trăiri profunde și înălțătoare. Astfel, te ridici deasupra nimicurilor sau problemelor cotidiene printr-o stare de eliberare energetică. La fel cum sari pe o trambulină, poți sări pe muzică pentru a atinge aspirațiile și dorințele tale, căpătând un sens ritmat.

Viața întreagă devine mai colorată și mai plină de înțelesuri atunci când simpla bătaie a vântului ce poartă ritmuri te poate duce cu gândul la o frumoasă piesă. Anotimpurile, de pildă, le poți trăi prin Vivaldi – nu mai ești limitat doar la senzorialul personal. Precum cărțile, muzica îți deschide noi universuri și perspective din care vezi lumea, deoarece muzica este artă, iar arta dă aripi oamenilor.

În caz că nu ai auzit până acum „Anotimpurile” de Vivaldi, click aici.

Cele mai faine conexiuni interumane au fost datorită ritmurilor.

Sigur sunt persoane care rezonează din punct de vedere al preferințelor muzicale. Este foarte ușor să iți dai seama dacă tu cu o anumită persoană X, sunteți pe aceeași linie. Muzica pe care o asculți îți definește din personalitate. Așa că, nu mai trebuie să te prezinți – gusturile muzicale o fac pentru tine!

De asemenea, conectarea prin muzică nu se reduce la formarea unor noi prietenii. Ea te conectează și cu altceva – cu geniile lumii! Asculți ceva de Bach, Beethoven, Vivaldi etc. și intri în lumea lor, în mintea si trăirile lor. E ca și cum ai purta o conversație intimă cu ei! Ce poate fi mai frumos decât a dialoga la nivel de trăiri sufletești cu astfel de personalități? Sunt sigur că nu toți ascultați clasici, dar orice artist, de orice culoare sau gen muzical, în adevăratul sens al cuvântului (mucoșii care cred că fac muzică zicând niște cuvinte pe un beat, nu dragii mei, aia nu e muzică, e lălăială), transmite trăiri. Voi trebuie să ascultați.

Ce mai aștepți? Nu ai dat drumul playlist-ului preferat încă?

Să ascultăm muzică! Sunt atâtea motive… Pentru că pur și simplu ne place, ne face mai fericiți, facem conexiuni, pentru că e un mod de înălțare a propriei persoane pe umerii marilor personalități și așa mai departe.

Îți recomand să citești cum îți poate influența muzica viața, click  aici.

Autori: Ștefan Ciobăniță și Robert Grigore Manea