Spălarea mâinilor

Microbiologul Rafila: Spălarea mâinilor cu apă și săpun este cea mai eficientă metodă!

"în Știri" by

Spălarea mâinilor cu apă și săpun este cea mai eficientă metodă!

Microbiologul Alexandru Rafila a transmis un mesaj tuturor oamenilor prin care spune că dezinfectarea nu trebuie să devină o obsesie. El spune că spălarea mâinilor cu apă și săpun este cea mai eficientă metodă de a ține virusul la distanță.

Profesorul Rafila a estimat vârful epidemiei în România în 25 și 30 aprilie. El a mai spus că lucrurile vor reintra în normal în aproximativ 2 ani.

Când va fi disponibil vaccinul?

„Pentru a putea întrerupe lanțul transmiterii acestei boli, pentru care există receptivitate universală – adică oricine se poate îmbolnăvi, pentru că nu există imunitate preexistentă – este nevoie de vaccin, iar vaccinul, în scenariul cel mai bun, poate fi obținut în cel puțin un an de acum încolo, cel mai probabil în 18 luni pentru a fi produs în cantități care să poată imuniza suficiente persoane, astfel încât să fie întrerupt lanțul transmiterii. În primul rând, vor fi vaccinate persoanele cu risc, personalul medical și alte tipuri de personal esențial pentru funcționarea societății.

Peste vară, transmiterea virusului va fi probabil ceva mai redusă în emisfera nordică, dar odată cu venirea iernii, transmiterea se va intensifica. Or, în aceste condiții, noi trebuie să ne obișnuim să trăim cu acest virus și trebuie să luăm toate măsurile pentru a preveni supraîncărcarea sistemului de sănătate. Asta se poate face inclusiv prin vaccinarea antigripală, pentru că și gripa poate aduce un număr mare de oameni la spital. Desigur, vaccinarea antigripală nu asigură o imunitate împotriva coronavirusului”, a declarat profesorul Rafila, conform Digi24

„Distanțarea socială nu trebuie să devină un model de viață, dar în această perioadă, cât va evolua această pandemie, este bine să fim rezervați în a intensifica niște contacte foarte apropiate sau să accesăm zone foarte aglomerate”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila explică de ce spălarea mâinilor cu apă și săpun este mai eficientă decât dezinfectantul!

„Dacă ne spălăm bine cu apă și săpun este suficient. Apa și săpunul sunt mai eficiente decât alcoolul în cazul acestui virus, pentru că este un virus anvelopat, are un înveliș care este imediat distrus de săpun sau de detergent”, spune profesorul Rafila.

„Să ne ferim gura, nasul și ochii de contactul cu diverse secreții este cu totul altceva și trebuie să ne obișnuim să nu mai punem mâna să ne atingem fața decât atunci când suntem absolut siguri că suntem curați pe mâini, că ne-am spălat sau am utilizat înainte un antiseptic”, a adăugat specialistul.

Despre cum dezinfectăm suprafețele

Alexandru Rafila spune că nu trebuie să dezinfectăm chiar toate suprafețele, doar acelea cu care venim în contact și considerăm că ar putea fi fost contaminate cu diverse secreții.

„Nu trebuie să devină obsesiv, am observat la mulți, devine obsesivă această dezinfectare. Nu trebuie acum să începem să dezinfectăm toate ambalajele și absolut toate obiectele cu care venim în contact. Este suficient să spălăm mâinile după ce punem mâna pe diverse ambalaje”, spune profesorul Rafila.

Eșarfele, fularele sau alte lucruri de genul acesta sunt periculoase pentru a ne acoperi fața

Confecționarea măștilor handmade este bună pentru a ne proteja fața, dacă respectă anumite standarde.

„Nu încurajez pe nimeni să-și acopere gura cu tot felul de fulare, baticuri sau alte lucruri de genul acesta, ci trebuie utilizată o mască textilă dintr-un material dens, care poate fi refolosită, adică să poată fi spălată și călcată. Nu trebuie să utilizăm obiecte vestimentare pe care nu le putem spăla, e chiar un pericol să folosim în mod repetat diverse obiecte pe care nu le putem curăța, de exemplu un fular de lână sau lucruri de genul acesta, pe care nu le poți spăla în fiecare zi”, a subliniat Alexandru Rafila într-o intervenție la Digi24.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi