vaccin antigripal

Microbiologul Alexandru Rafila vorbește despre noul vaccin antigripal!

"în Știri" by

Marţi, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a declarat că vaccinul antigripal va preveni coinfecţia în toamnă sau în iarnă, cu virusul gripal şi cu noul coronavirus.

“Vaccinul care probabil o să fie extrem de solicitat în acest an este vaccinul gripal, care, dincolo de faptul că previne gripa sezonieră, va preveni ceva care este extrem de îngrijorător: coinfecţia, în toamnă sau în iarnă, cu virusul gripal şi cu coronavirus. Nu este o glumă, este o posibilitate şi din această cauză, cred că ar trebui să acţionăm acum, nu să aşteptăm să ajungem iar în situaţia în care numărul mare de îmbolnăviri de gripă generează un interes pentru vaccin, în momentul în care vaccinul nu mai este disponibil”, a spus Rafila la dezbaterea online.”Vaccinarea: ignorată în România, soluţie pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”, citat de Agerpres.

Aceasta a spus că în contextul pandemiei cu noul coranavirus, cel mai probabil va fi nevoie de o lege a vaccinului.

“Acum ne găsim în situaţie foarte dificilă, o urgenţă de sănătate publică majoră – infecţia cu noul coronavirus – şi toate speranţele legate de controlul acestei infecţii din toate ţările se referă la găsirea unui vaccin care să oprească lanţul transmiterii. În acest context, aş vrea să aduc în dezbatere o problemă de sănătate publică care frământă România în subsidiar, se referă la programul naţional de vaccinare, la îmbunătăţirea lui şi la adoptarea unei legi a vaccinării care să ajute la atingerea ţintelor OMS – de 95% acoperire vaccinală pentru principale atingene sau vaccinuri, pentru publicul larg, care sunt incluse în acest program”, a explicat Rafila, conform Digi24.

Conform explicațiilor sale, în ultimii 10 ani, în România, a scăzut în mod constant numărul de vaccinuri efectuate. Astfel, există pericolul reapariției unor boli ce se credeau a fi eliminate precum difteria, tusea convulsivă sau rubeola.

“Dacă va apărea un vaccin care să reuşească să elimine infecţia cu noul coronavirus ca ameninţare la nivel global,  sunt convins că foarte multă lume îşi va schimba opinia referitoare la vaccinuri şi oamenii vor fi mult mai deschişi să apeleze la acest serviciu clasic de sănătate publică, care este cel care a dus până la urmă la sute de milioane de vieţi economisite şi la creşterea speranţei de viaţă în ultimul secol”, a subliniat Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat faptul că vaccinarea este esențială nu doar pentru cei tineri, copii sau adulți, ci și pentru vârstnici, cei din urmă fiind mai expuși la apariția infecțiilor pneumococice. În acest caz, recomandă tuturor celor în vârstă să fie vaccinați.

“O serie întreagă de afecţiuni care apar la persoanele adulte sau la vârstnici  pot fi prevenite. Dau un exemplu doar: tusea convulsivă sau infecţiile pneumococice. În plină pandemie cu noul coronavirus, există o recomandare expresă pentru persoanele vârstnice, mai ales cele care au comorbidităţi, să fie vaccinate împotriva infecţiilor pneumococice. Avem acest produs în România, dar cred că trebuie să existe un semnal foarte puternic încât aceste produse să poată să fie compensate măcar parţial de către stat, ca semn de interes pentru prevenţie şi, pe de altă parte, şi ca semn de economii pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că morbidităţile, morbiditatea produsă de aceste boli, care sunt prevenibile prin vaccinare, costă foarte mult Casa Naţională de Sănătate”, a adăugat Rafila.

Totodată, un alt subiect menționat a fost întărirea sistemelor de sănătate publică.

“Situaţia la nivel global din acest moment este cea mai complexă, cea mai îngrijorătoare şi cu efect nu numai asupra sănătăţii, ci şi asupra societăţilor, economiei în special, care se înregistrează de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Asta arată că sistemele de sănătate publică trebuie întărite, nicidecum nu trebuie neglijate, iar ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani de descentralizare a sistemului de sănătate publică a fost cu totul o greşeală majoră. Îmi pare bine că am reuşit să contribuim la păstrarea acestor structuri care erau ameninţate cu dispariţia datorită unor decizii administrative greşite”, a susţinut acesta.

Autor: Avram Andreea Ștefania

Andreea este studentă în primul an la Publicitate, este pasionată de industria culturală și creativă, jurnalism și sociologie. Îi plac poveștile de viață, filmele biografice și cărțile vechi. Dorește să se autodepășească, susține exprimarea liberă a opiniei și dorința de schimbare.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi