Anul acesta, Învierea se va ține cu ușile bisericii închise!

0
173 views
Învierea
Învierea

Anul acesta Învierea se va ține cu ușile bisericii închise!

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române(BOR), a spus că în această perioadă slujbele de Florii și de Înviere se vor săvârși în biserică, dar fără credincioși.

Ușile bisericilor vor fi închise.

Credincioșii în noaptea de Înviere pot să aprindă la miezul nopții lumânarea în casă. Oamenii pot cânta “Hristos a Înviat” fiecare din casă sau în balcoane.

„În condiţiile aspre ale actualelor reglementări valabile în starea de urgenţă, slujbele din această perioadă, inclusiv slujba de Florii şi cea a Învierii, vor fi săvârşite în biserici, din nefericire, fără credincioşi.

Aceştia le pot urmări/asculta (pe cele de la Catedrala Patriarhală) în primul rând prin intermediul Televiziunii şi Radioului Patriarhiei Române, Trinitas, sau online prin intermediul canalelor mediatice ale eparhiilor şi parohiilor.

Fireşte că această modalitate de ‘participare’ virtuală la slujbe, mai ales într-o perioadă atât de densă spiritual cum este cea prepascală, nu este una care să poată suplini cu adevărat reala participare, dar în contextul trist şi nefiresc prin care trecem acum împreună este o posibilitate de a rămâne sufleteşte aproape de viaţa liturgică a Bisericii”, a declarat Vasile Bănescu pentru Agerpres.

Toate eparhiile din Patriarhia Română au oferit preoților și credincioșilor îndrumările necesare pentru această perioadă cu privire la desfășurarea vieții liturgice. Aceste îndrumări sunt publice și sunt transmise oficial de către Patriarhie și de fiecare eparhie în parte.

„Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti va fi transmisă în direct, la nivel naţional, de Trinitas TV şi Radio Trinitas. Participarea noastră sufletească, rugăciunea comună din timpul slujbei de Înviere, inclusiv cântarea ‘Hristos a înviat’ care va răsuna în case sau pe balcoane, ne vor reuni în aceeaşi comunitate de credinţă, speranţă şi dragoste, care este Biserica. Aceste virtuţi cardinale care compun şi verticalizează viaţa creştină nu vor intra niciodată în carantină”, a spus purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

El consideră că, „deşi vom fi constrânşi să rămânem în case în noaptea de Paşti, vom reuşi să ne împărtăşim cu bucuria adânc întremătoare a Învierii lui Hristos, pregătindu-ne poate mai riguros sufleteşte în răgazul şi liniştea acestui timp al recluziunii şi reflexivităţii prin lectura Evangheliilor care descriu documentar Pătimirile Mântuitorului şi Învierea Sa din morţi”.

„La miezul nopţii, cei mai mulţi dintre noi vom aprinde lumânarea de la candela din casă, vom cânta ‘Hristos a înviat’ şi ne vom ruga ca El să reaprindă în noi lumina credinţei şi speranţei uneori pâlpâietoare. Ne vom ruga pentru încetarea grabnică a acestei grele încercări care ne afectează pe toţi, ne vom ruga pentru sănătatea şi ocrotirea celor dragi, dar şi pentru cei ce îi ajută pe bolnavi, pe bătrâni şi pe sărmani. Cu gândul la Cel care prin Învierea Sa ne-a oferit tuturor ‘Calea, Adevărul şi Viaţa’ pline de Sens mântuitor”, a afirmat Vasile Bănescu.

Deoarece ușile bisericii sunt închise, anul acesta putem participa doar virtual la  Învierea lui Iisus, rămâne doar să ne rugăm pentru sănătatea tuturor.

Sursa: Digi24