țări vizitate
țări vizitate

Călătoriile, știm bine, sunt din totdeauna o modalitate bună de a cunoaște. Nu contează ce, oameni noi, orașe, obiective turistice, obiceiuri, specificul cultural sau poate chiar un istoric. Doar că trebuie să îți dorești să rămâi cu ceva din toate aceste experiențe noi. Lasă-te cobaiul spiritului de aventură și explorează, nu fi tu călăul, încercând să duci vlahismele cu tine oriunde ai merge. I mean… renunță la obiceiurile tale românești îmbâcsite și ia-te după localnici. Intră în contact cu ei și adoptă ce e mai bun de la aceștia. Când tu, căpșunarule, te duci la muncă prin U.E., deschide ochii și vezi cum se trăiește acolo. Nu mai critica faptul că nu au mâncare românească și că tot e mai bine în țară. Văd, e bine, de lucrezi în țara altuia. Totul e pierdut în spațiu și lăsat să putrezească acolo când e vorba de „țări vizitate și diferențele dintre NOI și EI”.

De ce? Fiindcă această țară are anumite defecte ce pot fi schimbate foarte ușor, însă nimeni nu se implică. Această țară ar ajunge la nivelul Statelor Unite dacă ar fi interes. Mulți vrem, dar nu muncim. Ne-am lăsat orbiți de jocul vânătoresc, prin care ne capturăm hrana. Am elimina orice sau pe oricine din calea noastră pentru a o captura.

Ce să zicem, nu prea are rost să ne lungim cu țara noastră, fiindcă știm cu toții cum e. Dar poate unii dintre voi nu au avut minunata ocazie de a evada. Așa că, noi, autorii, vă vom împărtăși câteva din experiențele noastre din străinătate. Ești pregătit?

Franța

Francezii sunt niște narcisiști, frumoși, cu atâtea personalități, încât nici nu știi cum să îi cataloghezi. Având o ciudată dependență pentru brânzeturi, care mai de care, cu mirosurile ei fine. Am întâlnit atâția francezi la viata mea și încă nu reușesc să îi încadrez pe toți într-o singură categorie. Au un stil vestimentar mai sofisticat, mai classy. Și nu, nu poarta toți o bască mică pe cap, cu un fular extrem de gros. Nici nu mănâncă croissante zi și noapte. Pe lângă asta, au niște gusturi la mâncare enorm de sofisticate. Gândiți-vă la genul ala de tartă, extrem de greu de preparat, pe care o fac mamele voastre doar în ziua de Revelion. Gata? Ei, bine, ei mănâncă o tartă de genul în fiecare dimineață, la micul dejun. Urmează câteva exemple de rețete des folosite de francezi. Puteți să mă urâți, dar tot vă fac poftă.
•Clafoutis cu cireșe
•Mini quiche în crustă de pâine
•Quiche de spanac
•Cartofi Dauphinoise
•Quiche cu broccoli și șuncă
•Paste Ratatouille
•Trufe de ciocolată neagră cu avocado
•Și faimoasa și neuitata rețetă Ratatouille.

Suedia

Cred că ați auzit și voi că nordicii fură copiii românilor, că sunt niște oameni reci și tot tacâmul. Vă zic din propria experiență că nu este deloc așa. În prima zi, când am ajuns în Göteborg, m-am rezemat de ceva stație de umflare a roților de bicicletă să scriu o poezie. În toiul inspirației, venise o femeie, rugându-mă foarte drăguț să mă dau la o parte, cât își umflă roata.

Peste tot, pe unde mergeam, vedeam oameni de o seninătate absurd de plăcută, nemaiîntâlnită. Am văzut ce înseamnă lipsa stresului. Toți oamenii cu care am vorbit, mi-au răspuns cald, cu zâmbetul pe buze. Am fost surprins de faptul că acei oameni sunt total detașați. Nimeni nu se bagă în treaba ta, dar te ajută cu cea mai mare plăcere. Mai toți știu engleza acolo, de la spălătorii de vase, până la mai înalții societății.

Eu, cel puțin, m-am simțit în largul meu acolo. Adică… promisesem cuiva că îi aduc o piatră, iar nimeni nu se uita ciudat la mine, plimbându-mă pe stradă cu o rocă destul de mare în mână. Vreo 3 km, dacă mă întrebați de ce am mers pe jos,  deoarece nu voiam să mă pierd cu tramvaiul. Totul este tehnologizat acolo. La magazine, până și mărunțișul ți-l dă ca dintr-o chestie ca din aia cu mingi de cauciuc. Da, e mai scumpă țara, dar la mâncare ieși cu vreo 2-5 lei mai mult, nu e o avere. Iar, ultima, dar nu cea din urmă, o casieră cu sânge românesc. Care erau șansele să recunoască o suedeză româna? Nici una!

Românași, mai avem ceva pentru voi!

Să zicem că niște sfaturi, după care să vă conformați când vă duceți în occident. Cam de la Cehia, Germania, oamenii nu acompaniază liniștea de la masă cu „voie bună”. Doar vorbesc încet, ca să nu deranjeze pe ceilalți. Nu vă apucați să ascultați muzică ca la colț de stradă seara, că poliția chiar își face treaba, nu rezolvă civilii de unii singuri. Tot în Cehia, trebuie să știți că bacșișul este legal, trecut pe bonul fiscal și reprezintă 10% din consumație.

Când vorbești cu un francez, nu îi spune cât de ingenioși și interesanți sunt Belgienii, deoarece ei nu se suportă reciproc. Și, pentru a nu-ți deforma aspectul fizic, să nu-ți treacă prin cap să faci glume despre țara sau să le jignești țara. Trebuie să știi, însă, că francezii sunt foarte patrioti și riști să primești un pumn „dans la bouche”. Cu plăcere!

Ne bucurăm de faptul că v-am luminat mintea cu experiențele noastre plăcute din câteva țări vizitate. Poate veți lua în considerare aceste sfaturi. Cine știe, poate vă vor fi utile într-o bună zi. Chiar dacă am arătat multe defecte ale Românicii noastre, sunt și câteva lucruri bune care merită spuse. Asa că, vă lăsăm pe voi, dragilor, să vă gândiți la câteva lucruri bune, referitoare la iubita noastră țară. Poate cândva vom scrie un articol despre părțile bune ale țării, doar dacă sunteți cuminți.

Dacă vrei să afli mai multe dă clic aici.

Autori: Alexandru Cojocariu și Cioacă Mélissa Adrianna Maria