Abuzul fizic sau emoțional
Abuzul fizic sau emoțional

Abuzul fizic sau emoțional reprezintă, din păcate, un mijloc prin care părinții își manifestă frustrările asupra noastră, a copiilor.

-SEBASTIAAAAAN!!!!! IAR AI LUAT 8 LA MATEMATICĂ ȘI MI L-AI ASCUNS?!

-Dar ma-

-NICIUN „DAR MAMĂ”! EU TE-AM FĂCUT, EU TE OMOR! MAI ȘI COMENTEZI…

-Dar mami, ai putea măcar să mă asculți vreodată? E scrisă în creion nota… a zis profu’ că mă mai ascultă să-mi mărească, pentru că am greșit la calcule, deși știam…

-Ceapa mă-tii de copil cu cine te-a făcut, că semeni cu tac-tu!

Păi e bine ce-ai făcut? Păi ești mândru de tine? La vârsta ta eu mergeam la pregătire pentru olimpiadă! Acum parcă vezi că trebuie să vin iar cu vreo atenție pentru favoarea pe care ți-a făcut-o profu’… Că nu era de ajuns că bag bani în tine cu meditațiile! Unde crezi că vei ajunge cu un astfel de comportament? Vrei să ajungi măturător?
-Dar domnul Marin a zi…
-NU TE-AM ÎNTREBAT CE A ZIS! TRECI ÎN CAMERA TA!

Parcă Sebi ar mai fi vrut să îi replice în mod similar “E normal abuzul fizic sau emoțional din partea părinților pe baza notelor de la școală? “, dar n-a mai apucat. Oricum simțea că e în zadar.

Sebi s-a dus în camera lui, și-a luat chitara și a început să cânte. El nu e un copil rău. Ba chiar are note bune, are pasiuni și zilnic se străduiește să devină mai bun, la fel ca mine, ca tine… ca noi toți. El visează să facă bani din muzică, iar momentan predă chitară, pentru că el, deși a fost autodidact, este conștient că nu toată lumea ar putea avea motivația lui, având în vedere că nu toți avem noroc de părinți prea susținători (cum e și cazul lui Sebi).

Și cum prețul pieței pentru lecțiile de chitară este destul de ridicat, Sebi s-a apucat și el să predea, mai ieftin, ca să descopere astfel noi talente care probabil se află în situația lui sau poate sunt abuzați și fizic, nu doar verbal de către părinți. Așa își câștigă el banii de buzunar.

Într-o zi, când Sebi se întorcea de la repetițiile cu trupa școlii, a pierdut metroul. Și cum bine știm, orice pasiune necesită sacrificii, iar Sebi este conștient că riscă să fie mustrat de părinți, atunci când întârzie acasă, dar pentru el nu e un preț mare pentru ceea ce îi face plăcere.

Pe drumul spre casă, Sebi se gândea la ce i-a spus colegul lui, Matei. Printre plângerile lui Matei despre cum își ascunde carnetul în felurite locuri, care mai de care mai amuzante, ca să nu-i afle ai lui notele: ba și-l ascunde prin scurgerea de la cadă, ba pe sub pat, ba prin diferite cutii, Sebi a găsit și ceva util. Matei îi spusese că are un prieten care cântă într-o formație mare și care caută un chitarist serios care știe bine meserie.

Între timp, Sebi a ajuns acasă, iar mama lui l-a întâmpinat în modul bine-așteptat și cum se cuvine…

-CEAPA TA DE LOAZĂ, SEBASTIAN, IAR ÎNTÂRZII ACASĂ?! CE ȚI-AM ZIS EU?! NU SUPORT MINCIUNA! CE ORĂ E?!

-E… ora… patru…

-E PATRU ȘI CINCISPREZECE MINUTE!!! NU MAI FACE PE DEȘTEPTUL CU MINE! TRECI ÎN CAMERA TA!!

-Bine, dar voiam să-ți spun că am luat zece la…

-Și ce, pentru mine înveți?

Sebi și-a dat geaca jos și a scos din buzunar numărul de telefon al prietenului lui Matei, pe care l-a sunat și au stabilit să se întâlnească pentru o audiție.

În urma audiției, Sebi a fost acceptat în trupă. Spre surprinderea lui, era o trupă chiar mare, care făcea bani buni din concerte. Totuși, el a decis să nu-i spună mamei lui despre această reușită, pentru că, de, doar pentru el învață și chitară.

Șirurile de întârzieri acasă ale lui Sebi, alături de abuzurile ce însoțeau aceste mici scăpări au continuat, desigur. Totuși, pe Sebi, parcă nu îl mai afectau deloc aceste lucruri. A reușit să-și însușească ce i-a spus consiliera de la liceu: să nu mai pună la suflet.

Într-o zi, când Sebi se întorcea de la liceu, iar mama lui stătea pe canapea și se uita la televizor, butonând printre canale, l-a văzut întâmplător la știri, pe scenă alături de trupa nouă. Sebi iar a întârziat câteva minute, dar de această dată, mama lui l-a întâmpinat cu căldură:

-Sebi, dragul meu, cum a fost la liceu?

-Bine, mamă, uite…

-Uite ce am văzut la televizor. Îi recunoști?
-Da, mamă, cânt cu ei…
-De ce nu mi-ai spus că tu cânți și într-o trupă?

-Dacă m-ai fi lăsat să vorbesc, ți-aș fi spus, dar pentru tine contează mai mult ce salariu o să am strict din ce fac la școală. Apropo, la vârsta mea tu câștigai mai mult decât părinții tăi la un loc?
-Stai, dar tu faci ban…

-Păi e bine ce faci? Păi ești mândră de tine și de viața ta? Păi e normal ce faci? E normal abuzul fizic sau emoțional din partea părinților pe baza notelor de la școală?

Hai că trec în camera mea, că doar pentru mine învăț chitară.

Bine, poate nu toți avem norocul personajului nostru fictiv, Sebi, cât să fim acceptați într-o trupă sau să facem, în alt mod, mai mulți bani decât părinții noștri din ceea ce ne place, dar putem învăța câte ceva din povestea lui. Așadar, dragi elevi, dacă sunt probleme în familie, nu renunțați la pasiunile voastre. Încercați să găsiți pe cineva cu care să vorbiți. Un bun început poate fi consilierul psihologic al școlii. De asemenea, nu vă abandonați visele doar pentru că ai voștri nu vi le încurajează. Cunoaștem oameni care erau pe cale să facă greșeala asta, așa că nu o repetați și voi! Până la urmă, a face lucrurile care vă plac fac diferența dintre a trăi și a fi în viață.

Așadar, dragi părinți, uitați de abuzul emoțional și cel fizic, scoateți-l din schemă și încercați să fiți mai open minded. Nu e greu să crești și să înveți odată cu copilul tău. Deschide ochii, lovește-te cu capul de prezent și adaptează-te vremurilor. Renunță la modul în care ai fost tu educat și creează-ți propriul stil, dar fără abuz.

Nu-ți bate joc de copilul tău, arată-i că-i ești alături și lasă-l liber.

Trăiește odată cu el bucuriile și tristețile vieții, nu-l judeca și nu-l forța să fie ceea ce vrei tu. E om, e liber să aleagă, iar părinții nu trebuie să uite asta.

Dacă vreți să aflați mai multe despre acest subiect, click aici!

Autori: Bencze Robert-Valentin și Lorena Elena