Cererile de șomaj tehnic se depun de azi! Care este procedura?

0
307 views
Cererile de șomaj tehnic
Cererile de șomaj tehnic

Cererile de șomaj tehnic se depun de azi! Care este procedura?

Începând de astăzi, miercuri 01 aprilie 2020 angajatorii pot cere fonduri guvernamentale, pentru plata angajaților, sub forma șomajului tehnic.

La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) sau Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) se pot depunde de astăzi online solicitările.

De acest șomaj tehnic pot beneficia și persoanele care obțin venituri din alte tipuri de contracte, de exemplu cei care dețin un PFA, nu doar firmele cu angajați.

Pentru a beneficia de aceste fonduri alocate de Guvern, angajatorii au nevoie de următoarele documente:
-o cerere;
-o declarație pe propie răspundere;
-o listă cu angajații înregistrați anterior în REVISAL ca intrând în somaj tehnic.

„La AJOFM-uri vor depune online o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere angajatorii care au angajaţi notificaţi în Revisal, angajaţi prin contracte individuale de muncă, suspendate temporar, notificate în Revisal, pentru care solicită fondurile aferente şomajului tehnic, adică 75 % din câştigul salarial al persoanei pe luna respectivă – respectiv maxim 75 % din salariul mediu brut.” – a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Nu plătesc angajatorii, respectiv nu avansează niciun ban angajaţilor sau colaboratorilor de la dânşii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plăţile către angajaţi. Cei care depun începând de mâine (miercuri-n.red.), pentru a se închide luna martie, solicitări la AJOFM vor primi fondurile în maxim 14 zile. Nu avem intenţia să prelungim activitatea AJOFM până în ultima zi din această perioadă. Aşteptăm, începând de mâine (miercuri – n.red.), solicitările, pentru a le procesa în regim de urgenţă”, a declarat Violeta Alexandru.

Așadar, statul plătește acest șomaj tehnic și nu angajatorul din fondurile lui, ci direct de către stat.

Iar suma maximă la care se poate ajunge este de 4.072 de lei pe lună.

Pentru mai multe detalii despre cererile de șomaj tehnic, click aici.