Suceava
Suceava

Ordonanța militară 6 închide municipiul Suceava și 8 comune. „E carantină totală acolo”, a anunțat Marcel Vela. Zona de protecție e formată de municipiul Suceava și câteva localități din județ. Ordonanța 5 a fost scurtă și cu prevederi pentru carantinați și piloți.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut o declarație de presă, începând cu ora 23:00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat că din cauza evoluției cazurilor din județul Suceava, a îmbolnăvirilor, riscului răspândirii infecțiilor, analiza făcută cu epidemiologi, specialiști în boli infecțioase, împreună cu toți factorii și alte instituții medicale, s-a emis seara trecută Ordonanța Militară 6 privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiuliului Suceava, a unor comune limitrofe și zone de protecția asupra unor UAT-uri din județul Suceava.

Ion Marcel Vela, Ministrul de Interne, a declarat:

„Într-adevăr, trebuie măsuri. Analiza făcută cu specialiști în boli infecțioase, cu toți cei care ne desfășurăm activitatea zi și noapte, în cadrul Comitetului Național de Situații de Urgență. În această seară luăm o decizie extrem de importantă. Am emis Ordonanța Militară nr. 6 din 30 martie 2020 privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofă și instituirea unei zone de protecție asupra unei zone administrativ teritoriale. Cele opt localități limitrofe: ale Sucevei sunt: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei. În aceste momente grele unitatea românilor și speranța că vom învinge, toate acestea ne vor face mai puternici și încrezători că vom învinge”.

Declarație Raed Arafat:

„O să mă refer la ordinul prin care afirm că pacienții trebuie să fie internați chiar dacă nu au testarea pentru COVID-19 confirmat sau nu. Vreau să recitesc un articol din ordin ca să se înțeleagă exact. Revenind la starea generală în țară. Raportul de la ora 22.00, ne arată că sunt 2.109 cazuri confirmate, 65 de decese care sunt cauzate de COVID-19, iar aici vreau să subliniez situația deosebită care se află localitatea sau municipiul Suceava. Din cele 2.109 cazuri, 593 se află în municipiul Suceava. Am decis să fie luate măsuri în zona respectivă”.

Declarație Bogdan Despescu:

„Se prelungește măsura desfășurării zborurile din Spania și spre Spania pentru o perioada de 14 zile începând cu data de 1 aprilie, ora 18.00.

Se prelungește măsura desfășurării zborurilor din Italia și spre Italia pentru o perioada de 14 zile începând cu data de 6 aprilie, ora 18.00. Măsurile nu se aplică zborurile efectuate cu aeronave de stat, de transport marfă și corespondență umanitară și servicii medicale de urgență. Ministerul Transporturilor este abilitat să respecte Ordonanța Militară. Prin articolul 3 s-a completat OM 4, respectiv persoanele care părăsesc locul din care au fost carantinate, trebuie să reia carantina pentru o perioadă de alte 14 zile. Persoanele identificate în afara spațiului de izolare, vor fi introduse în carantină, și vor fi sancționate conform legii. Măsura se aplică începând cu publicarea în Monitorul Oficial. Am completat articolul 4 după cum urmează: prevederile nu se aplică piloților aeronavelor și personalului navigant care merg în zonă galbenă sau risc epidemiologic, prevederile nu se aplică piloților aeronavelor și personalului navigant care merg în zonă roșie dacă poartă echipament”.

Autor: Raluca Vodă