ochi uman

Expresivitatea ochiului definitivează cel mai bine trăsăturile faciale ale unei persoane, precum și exprimarea diferitelor stări (bucurie, furie, tristețe etc.). Detaliile joacă un rol esențial. Cel mai mult, de când desenez eu, mi-a plăcut să reprezint ochii, poate pentru că prin ei se transmite cel mai bine un mesaj, așa că am ales să vă învăț să desenați un ochi uman.

Privitorii se uită prima dată acolo, fiindcă transmite emoție. Vreau să împărtășesc cu voi cam cum stă treaba cu ei. Înainte de toate, trebuie să învățăm să-i construim și să redăm hașura, după care vorbim și pe alte exemple, dar le luăm treptat.

Orice parte anatomică a corpului, pentru a ușura procesul de învățare și mai ales de construcție, se schițează prin forme geometrice respectând proporțiile anatomice ale părții respective. Acestea fiind scrise, să întrăm în teorie.

Primul pas va fi plasarea ochilor în cadrul capului.

În majoritatea cazurilor se aplică următoarea regulă: dacă împărțim în 3 părți, aproximativ egale, distanța dintre axa sprâncenelor și partea inferioară a nasului, cu ajutorul a două linii imaginare, linia din partea superioară va fi axa ochilor, adică acolo o să fie poziționați ochii. (capul, de asemenea, poate fi împărțit în 3 părți egale).

ochi uman 1

Dacă privim frontal un cap, distanța dintre ochi este egală cu lățimea unuia dintre ei.

ochi uman 2

Zonele aflate în lateralul ochilor au aproximativ lungimea unui ochi. Deși nu este regulă strictă, lățimea capului uman corespunde cu lățimea a cinci ochi (pe axa lor).

Acum haide să vorbim despre forma ochiului.

Aici se produc cele mai multe erori. În cazul celor mai multe desene, ochiul are forma unui sâmbure (adică linii simetrice). De fapt, conturul său este al unui romb neregulat, iar pleoapa superioară este mult mai pronunțată decât cea inferioară.

ochi uman 3

(romb neregulat)             (formă de sâmbure)

O altă greșeală destul de întâlnită este legată de iris.

Partea superioară și vizibilă a irisului nu este desenată ca parte inferioară (singurul caz în care ochii se desenează așa este când dorim să redăm sentimentul de spaimă sau mirare foarte puternică). Partea superioară a irisului este acoperită de pleoapa superioară, pe când partea inferioară atinge ușor pleoapa inferioară. (uitați-vă la exemplele desenate mai jos).

De asemenea, irisul, privit frontal, are forma unui cerc. Dacă schimbăm unghiul din care privim, el devine din ce în mai oval.

ochi uman 4

Sprâncenele trebuie să se afle la locul lor.

Dacă ne privim proprii ochi, observăm că ele se află deasupra marginii orbitelor. Dacă le desenăm prea aproape de ochi va părea că se găsesc sub marginea orbitelor. Poziționarea corectă a sprâncenelor este foarte importantă, deoarece o să ne ajute și la încadrarea urechii, dar o să vorbim în alt articol despre asta (exemple mai jos cu desene complete).

După cum am zis și mai sus, o să ne fie mai ușor dacă încercăm să construim ochiul pornind de la forme geometrice de bază. La ochi o să folosim sfera (fiindcă globul ocular este el însuși o sferă). Dacă înțelegem cum este purtată lumina pe aceasta o să ne fie ușor să desenăm volumele sferice, exemplu în cazul nostru: sclerotica. Desigur, o să ne ajute la toată valorația (hașurarea) zonei ochiului.
ochi uman 5

După cum puteți observa în construcție, prima dată am desenat un cerc. În capul vostru trebuie să fie o sferă. Asta la început, până se înțelege cum stă treaba cu umbrele și lumina. De asemenea, trebuie să țineți cont de volumul ochiului (sclerotica, pleoape, zona orbitală) pentru redarea cât mai realistică.

Mai jos vedeți exemplu, o schiță. Linia roșie arată cum se curbează forma (curba formei).

ochi uman 6

De acum, îți urez spor la desenat si încearcă diferite perspective și caută repere. Recomand din suflet să te pui în fața oglinzii și să-ți analizezi propriul ochi (și nu numai). O să descoperi multe chestii foarte faine, iar exemplul viu (să zic așa) este cel mai bun.

Ca să nu zici că te-am lăsat fără un exemplu de construcție, uite unul:

Ochi

Am început printr-o linie (care reprezintă o parte din axa ochilor). După am desenat glandul lacrimal, am urcat cu partea inferioară a pleoapei de sus (se termină mai sus de ax – coada ochilui), pleoapa inferioară este mai  mică și apropiată de ax (am văzut că mulți nici nu o desenează complet – luați exemple reale, nu manechine super fardate sau eu mai știu cum). Apoi, am pus în evidență musculatura din jurului ochiului și într-un final sprânceana.

Uite aici alte exemple luate din desenele mele (în timp ce erau în lucru):

ochi uman 7

 8

9

 10
(Poți să îți faci și de cap)

 

Dacă vrei să te apuci de desen și nu găsești motivația necesară, aruncă o privire aici!

Autor: Ștefan Ciobăniță