jocurile video

Pot jocurile video să îți dezvolte personalitatea?

"în Timp liber" by

Jocurile video – adicție condamnabilă sau prilej de dezvoltare?

Uneori, pare că jocurile video invadează viețile copiilor noștri, dar și pe cele ale adulților. Sunt ele o adicție condamnabilă, la fel ca alcoolul și tutunul, de pildă, sau prezintă și avantaje? Cred că toți oamenii cu acces la internet au jucat cel puțin o dată un joc video. În contextul în care au devenit deci o latură organică a vieții moderne, nu se impune oare studierea efectelor acestora? Ne aruncă într-o groapă a singurătății mascată de socializarea online? Dimpotrivă, ne îmbunătățesc și dezvoltă abilitățile interumane? În articolul care urmează, voi pleca de la experiența personală de fost dependent de jocuri online. Voi adăuga apoi argumente științifice bazate pe studiile psihologilor, pentru a arăta modul în care acestea dezvoltă personalitatea.

Jocurile video mi-au dezvoltat imaginația și creativitatea

Privind înapoi la perioada în care mă jucam foarte mult pe calculator, îmi dau seama că acestea mi-au dezvoltat imaginația, creativitatea. Poveștile pe care erau bazate jocurile, grafica colorată și strălucitoare, evenimentele speciale pe care le așteptam cu sufletul la gură… Toate acestea m-au împins într-o lume a culorii, a ludicului, a imaginației. De aceea, nu mă mir că puteam cu greu ieși într-o realitate gri și fadă! Toți pașii pe care îi aveam de făcut pentru un anumit premiu sau obiectiv îmi impulsionau capacitatea creatoare. Eram obligat să-mi imaginez diverse căi de obținere a rezultatului dorit, să explorez moduri inovative de joc și apoi să le împărtășesc și celorlalți (fiind un joc multiplayer). Nu exista un set constrângător de reguli care să-mi impună viitoarele acțiuni. Aveam liber la idei, la imaginație, la… joacă!

Aici veți găsi un studiu despre jocuri video (Minecraft în cazul de față) și creativitate. A fost realizat de trei cercetători de la Universitatea Temple din S.U.A.

Îmbunătățirea relațiilor sociale și a calităților de lider, alte avantaje ale jocurilor video

Jocul pe care puteam fi găsit adesea era de tip MMOG (massively multiplayer online game). Asta însemna că jucai împreună cu un număr mare de alți utilizatori. Timid din fire, în mediul online această latură a personalității mele se diminua profund, simțindu-mă protejat de anonimat. În consecință, îmi făceam prieteni mult mai ușor. Chestia asta se reflecta și în viața cotidiană, unde aduceam ceva din curajul meu digital.

Îmi amintesc că intrasem chiar în numeroase asociații ale jucătorilor, cum ar fi fansite-uri. Acolo publicam știri despre jocul respectiv, organizam evenimente și multe altele. Deoarece m-am remarcat printre ceilalți membri ai fansite-ului, am ajuns chiar să fiu administrator al unuia dintre ele. Toate acestea mi-au dat încredere în mine și m-au învățat o groază de lucruri: Cum să fii un lider bun, cum să întreții relații bune între staff și comunitate, cum să te comporți în raport cu munca pe care o ai de făcut pentru a
ajunge într-o poziție de conducere etc. M-au învățat o groază de lucruri pe care altfel le-aș fi învățat mult mai târziu. Acestea m-au ajutat enorm în parcursul meu ulterior!

Educație prin jocurile video? Da!!!

Probabil că mulți ați ridicat cu scepticism din sprâncene, dar vă încurajez să citiți până la capăt! Multe dintre temele jocurilor video care îmi plăceau mie erau legate într-un fel sau altul de teme culturale. În fiecare lună sau anotimp, dezvoltatorii jocului obișnuiau să împrospăteze atmosfera cu anumite evenimente tematice. De pildă, vara învățam despre frumoasa insulă Santorini din Grecia (apropo, sunt jocurile video o formă de turism… digital?). Concret, intram pe joc și mă plimbam într-o miniatură a acelei insule, căutând comori. Mai apoi, aflam informații despre zeii mitologiei antice. Pentru a debloca anumite nivele sau premii, trebuia să parcurg niște încercări cu întrebări din mitologie! Toate acestea mi-au sădit, fără să-mi dau seama atunci, un apetit pentru cultură și fantastic care mai târziu s-a concretizat în plăcerea studiului și a lecturii.

Pentru fansite-ul despre care v-am spus mai sus, scriam aproape zilnic diverse ghiduri: Cum să obții un anumit premiu, cum să treci cu bine de tot felul de încercări etc. Prin urmare, am fost impulsionat să gândesc și să scriu pentru a-i ajuta și pe alții să se bucure de experiența acelui joc. Astfel intrasem prima dată în contact cu ceea ce va fi viitoare mea pasiunea – scrisul!

Un mod atractiv de a învăța engleză

Uitasem să menționez că acele jocuri, ghiduri și fansite-uri erau în engleză, jocul având o comunitate preponderent vorbitoare de engleză. Românii erau într-un număr neglijabil de mic, astfel că erai obligat să vorbești în engleză pentru a te înțelege cu restul jucătorilor. În acest mod am avut șansa să-mi exersez zilnic engleza cu persoane fluente, vorbitori nativi. Țin să precizez că majoritatea sau, cel puțin, o mare parte erau persoane adulte, nu puști care abia învățaseră să vorbească. Deci, da, puteam învăța această limbă interacționând cu ei.

Pot spune că a fost ca și cum aș fi plecat trei luni în Anglia, învățând engleză din nevoia de a comunica cu ceilalți. Sigur că pentru o cunoaștere temeinică a limbii te ajută manualele, gramatica, cărțile etc., însă, pentru a te înțelege cu ceilalți, o astfel de experiență poate fi salvatoare.

Un unghi de vedere fericit

În acest articol am ales să împărtășesc cu voi câteva beneficii ale jocurilor video, pe lângă plăcerea de a le utiliza. Punctul meu de vedere este unul optimist. Sigur că există și o altă perspectivă, sumbră, și aici putem aminti dependența de jocurile video cu ravagiile ei complementare, pe care nu o încurajez deloc. Însă, cred că, atâta timp cât nu le transformi într-un mod unic de petrecere a timpului liber, jocurile video sunt un hobby nu mai puțin dezirabil ca altele, cu avantajele și dezavantajele sale!

Vrei să citești mai mult despre jocuri video? Click aici!

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi