ce muzică asculți

Nu știi ce muzică să asculți? Te inspirăm noi!

"în Texte" by

Încă din cele mai vechi timpuri, muzica a fost o modalitate de exprimare și comunicare la un alt nivel, de ordin divin, chiar. Oamenii au preţuit-o și au ridicat-o la rang de artă, fiind unică și incomparabilă prin felul său. Prin muzică au putut fi transmise emoţii și sentimente mai bine decât prin oricare alt mod și asta i-a conferit și continuă să-i confere savoarea. Ce muzică să asculți? Te ajutăm noi!

De-a lungul timpului s-au remarcat o mulțime de artiști pe care merită să îi amintim. În acest articol descoperim împreună top 5 artiști renumiți ai lumii, dar și melodiile lor reprezentative.

1. Bob Marley

Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți din toate timpurile. Câteva lucruri care îl vor scoate mereu în evidență sunt toate citatele sale din melodiile care dăinuie și în zilele noastre: „Nu judeca, înainte să te judeci pe tine. Nu judeca, dacă nu eşti pregătit să fii judecat.

Drumul vieţii este plin de obstacole şi te poţi împiedica şi tu. În timp ce vorbeşti despre mine, altcineva te judecă pe tine”; „Viaţa este un drum plin de semne. Aşa că atunci când mergi pe el, nu-ţi complica mintea. Treci pe lângă ură, răutate şi gelozie. Nu îţi îngropa gândurile, ci transformă-ţi viziunea în realitate. Trezeşte-te şi trăieşte!” sau „Vântul care ia uneori ceea ce iubim este şi cel care ne aduce ceva ce trebuie să învăţăm să iubim.

Astfel că nu trebuie să plângem pentru ceva ce ne-a fost luat, ci trebuie să iubim ceea ce ne-a fost oferit.

Pentru că ceea ce este cu adevărat al tău nu dispare niciodată pentru totdeauna”. Te pun pe gânduri versurile pe care le cântă încât reușește în mod incredibil să-ți schimbe starea negativă în una pozitivă. A fost o personalitate incredibilă, câteva lucruri mai puțin știute despre el sunt că în copilărie, Bob practica cu rezultate excelente chiromanţia cu prietenele mamei sale care şi-l disputau datorită capacităţilor sale deosebite de a prevede viitorul. Până într-o bună zi când a spus: „Gata, nu voi mai face asta. Voi deveni un muzician.” Chiar a ghicit. Marley a fost primul star la nivel mondial provenit din lumea a treia, care a răspândit pretutindeni mesajul său de unitate şi fraternitate, un exemplu perfect de artist global, ferm ancorat în rădăcinile sale dar în acelaşi timp universal.

Piesele jamaicanului care au avut cel mai mare impact asupra mea au fost: Bob Marley – Get Up Stand Up; Bob Marley – Stir it up; Bob Marley – Everything’s Gonna Be Alright. Le recomand călduros dacă nu știi ce muzică să asculți!

Aici găsești o pereche de căști foarte bune în caz că ai nevoie, ca să asculți toată muzica asta faină!

2. Damian Marley

Damian este tot un adept al muzicii reggae combinat cu rap și este cel mai mic fiu al legendei acestui tip de muzica Bob Marley. La fel ca tatăl și restul familiei Marley, Damian este adept al rastafari (un curent religios) și își ghidează viața și muzica după principiile acestui curent: dragoste, o singură planetă și libertate pentru toată lumea. Albumul Distant Relatives fuzionează elemente de hip hop și reggae muzicale, Marley și Nas au încorporat, de asemenea, mostre din muzica africană în album. Conținutul liric al albumului se învârte puternic în jurul temelor referitoare la Africa, din strămoși și sărăcie, cu comentarii sociale despre Statele Unite și Africa. Piesa „Count Your Blessings” se reflectă asupra situației africane. Damian Marley a fost poreclit „Jr. Gong” în onoarea legendarului său tată, Bob „Tuff Gong” Marley.

Piesele care mi se par cele mai impresionante sunt: Nas & Damian Marley – Patience; Damian „Jr. Gong” Marley – Welcome To Jamrock.

3. Aretha Franklin

Denumită „Queen of Soul”, Aretha Franklin a devenit celebră datorită pieselor „Respect”, „Freeway of Love” sau „I Say a Little Prayer”. Iar în 1987 a devenit prima femeie a căruit nume a fost scris în Rock and Roll Hall of Fame. Mai mult decât atât, în 2008 a câștigat cel de-al 18-lea Premiu Grammy, devenind cel mai decorat artist din istorie și un simbol al puterii afro-americanilor din timpul luptei pentru drepturile civile.

Un lucru impresionant este faptul că Aretha Franklin a învățat singură să cânte la pian, fără ca măcar să știe cum se citesc notele muzicale.
În adolescență l-a cunoscut pe Marthin Luther King, un pastor baptist nord-american, dar și activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii, alături de care a călătorit foarte mult. La înmormântarea acestuia a avut propriul „solo”.

În 2005 este premiată cu Medalia Prezidențială pentru Pace și devine a doua femeie din istorie inclusă în UK Music Hall Of Fame.

Aretha Franklin este una dintre femeile care au schimbat istoria și care s-a impus prin talent și dedicare.
Câteva piese memorabile ale sale, pe lângă cele menționate mai sus, sunt: „A Natural Woman”, „I Never Loved a Man (The Way I Love You)”, „Think”.

4. Amy Winehouse

Amy Winehouse, una dintre cele mai controversate, poate cea mai controversată apariție muzicală, este o cântăreață engleză care, de-a lungul carierei sale, a abordat mai multe stiluri, printre care blues, soul, rhythm și jazz. Anul acesta ar fi împlinit 37 de ani. De-a lungul vieții sale, și-a descoperit pasiunea pentru muzică, la 10 ani formându-și chiar propria trupă alături de cea mai bună prietenă a sa. Duo-ul se numea Stone ‘n Sour.
Pe parcurs, ea a devenit celebră pentru piesele sale, cele mai cunoscute fiind „Back to Black” (a nu se confunda cu „Back in Black” de la AC/DC ), „You Know I’m No Good” și „Rehab”.

5. Freddie Mercury

Freddie Mercury este considerat a fi cea mai influentă personalitate a muzicii rock din toate timpurile, personalitatea sa abstractă și atitudinea lui, pe lângă calitățile vocale, aducându-i faima și celebritatea pe întreg mapamondul. Fiind solistul și totodată liderul trupei Queen, Freddie s-a remarcat împreună cu cei trei membri ai trupei sale din 1970, când grupul a luat amploare. Hit-uri precum „Don’t stop me now”, „I want to break free”, „Another one bites the dust”, „The show must go on” dar și „Bohemian Rhapsody” și-au pus amprenta asupra generațiilor, fiind până și acum ascultate la nesfârșit.
Pentru influența și spiritul specific adus lumii, fanii lui Freddie Mercury se pot bucura de o statuie ce îl înfățișează pe acesta, așa că dacă te afli în Montreux (Elveția), statuia lui Mercury reprezintă ceva de neratat.

Așadar, indiferent dacă ești adeptul muzicii reggae, al blues-ului anilor 60, a erei rock’n’roll sau a muzicii pop, sperăm să îi apreciezi pe cei care s-au făcut remarcați prin genurile respective și nu uita, indiferent de ce muzică asculți, gusturile nu se discută.

Și, dacă ai găsit ce muzică să asculți, poate ți-ar prinde bine și niște filme! Găsești aici câteva!

Autori: Izabela Ilvan, Lorena Moldovan & Florina Dan

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

aș vrea

aș vrea…

,,aș vrea să îți pot fi val să te-nec în fericire...''
Derulează înapoi