Dana Budeanu, te rog, oprește-te!

1
964 views

Nu știu câți dintre voi o urmăriți, dar cu siguranță cu toții ați auzit discutându-se despre fenomenul Dana Budeanu, distinsa doamnă care a pus pe jar social media în ultimele luni. Nu m-am declarat niciodată fana ei, dar recunosc că am privit cu amuzament activitatea ei de pe YouTube, pentru că era relativ haioasă, iar în unele contexte, chiar rezonam cu opiniile ei. Cu toate acestea, ultimul „verdict” m-a făcut să îmi schimb radical părerea despre tot ce reprezintă Dana Budeanu.

Bineînțeles că părerile sunt împărțite.

Foarte mulți o consideră un personaj și cred că exagerează anumite glume și comparații, pentru că intenția ei ar fi tocmai aceea de a scandaliza publicul prin păreri cât mai extremiste, exprimate în modul ei caracteristic, care reușește de fiecare dată să stârnească controverse. Tot aceste persoane au interpretat rubrica „Amețitele și mafioții” ca fiind o satiră despre societatea contemporană, bineînțeles, condimentată cu glumițe nesărate, care au încetat să mai fie amuzante și care au devenit acum adevărate insulte.

Din punctul meu de vedere, ar fi fost minunat dacă ar fi stat așa lucrurile.

Din nefericire, totuși, încep să cred că Dana Budeanu nu joacă un rol și nu ironizează oamenii for the sake of entertainment, ci chiar pare că ea crede cu tărie în ceea ce spune. Probabil că vă întrebați de ce am ajuns la concluzia asta și ce m-a deranjat atât de tare, încât am ales să scriu un întreg articol despre acest subiect.

Dana are foarte multe păreri. Și e perfect în regulă, cu toții avem, dar diferența o face felul în care le exprimăm și așteptările pe care le avem de la oameni.

Este clar faptul că prin videoclipurile ei, Dana Budeanu încearcă să „educe”, într-un fel, și să influențeze oamenii, în așa fel încât să adopte mentalitatea ei. Ce este cu adevărat problematic este felul în care își expune teoriile superficiale și de multe ori, complet lipsite de raționament, despre cum ar trebui să arătăm și să ne purtăm, astfel încât să putem atinge așa-zisele standarde ale normalității și eleganței impuse de ea.

Nu, aici nu mă refer la celebra replică „Ce femeie e aia care bea bere?”.

Astăzi o să abordez câteva subiecte mai delicate, și anume violența domestică, masculinitatea toxică și inegalitatea de gen, pe care Dana Budeanu pare să le încurajeze din plin, deși încearcă să mascheze aceste instigări ca fiind „figuri de stil”, cum le numește în ultimul videoclip. Poate că glumește, poate că nu. Cert este faptul că oricât de amuzantă te-ai vrea, oricât de mult ai încerca să scandalizezi mulțimea cu opiniile tale, există limite. Limite pe care, cred eu, Dana le-a depășit de mult. Citez: „Bă, prima dată când te-a certat aia, te-a persiflat sau ți-a răspuns în nas, la vreo masă în public, undeva, jap! De față cu toată lumea. Japul nu e ceva rău, zici că ți-a scăpat mâna. […] În secunda doi, iau aminte și amețitele celelalte. Tu o faci pentru binele comunității. Cum ai altoit-o pe ea, cum ai instaurat teroarea”.

Nu cred că aceste cuvinte au nevoie de explicații suplimentare din partea mea pentru că, pentru Dana Budeanu, este perfect normal ca masculul să își dezlănțuie „instinctul masculin” de a-i trage câte una femeii atunci când vorbește prea mult sau îl nemulțumește în vreun fel. Este aproape de necrezut faptul că acest „model al societății”, așa cum se pretinde, este căsătorită, are copii, cărora se presupune că le oferă o educație.

A nu se înțelege că pun la îndoială calitățile ei de mamă, însă sper doar că măcar față de copiii ei nu încurajează această idee de „femeie la cratiță și bărbat pe canapea”.

Înțeleg că nu este feministă, așa cum a declarat chiar ea și respect asta. Nu poți obliga pe cineva să creadă în ceva doar pentru că așa consideri tu că este normal. Chiar și așa, este o diferență enorma în a nu crede în egalitate dintre sexe în diverse contexte și între a nu respecta drepturile fundamentale ale omului.

Nu mă deranjează faptul că Dana este o persoană extremistă și sexistă. Nu este nici prima și nici ultima.

Problema este că, având notorietatea pe care o are, nu este urmărită doar de o anumită categorie de vârstă și de oameni. Vorbim despre faptul că trăim totuși într-o eră a tehnologiei și a informației, în care copiii au acces la platformele de social media de la vârste foarte fragede, când nu au maturitatea necesară pentru a putea discerne ce este potrivit, moral și educativ. Vorbim despre adolescenți și tineri care poate au fost crescuți de părinți cu același tip de mentalitate, iar urmărind „verdictul” Danei, nu fac altceva decât să își întărească convingerile împrumutate involuntar din familie. Mai departe, știm ce se întâmplă. Știm care este situația violenței domestice în țara noastră și știm foarte bine că nu multora le pasă suficient încât să se implice și să încerce să schimbe această realitate dură pe care prea multe femei o trăiesc.

Nu spun că Dana Budeanu este responsabilă pentru procentul înfiorător al violenței domestice în România.

Spun doar că este o persoană publică și are o anumită influență asupra celor care o urmăresc. Poate că ar fi timpul să se folosească de această notorietate într-un mod inteligent și responsabil, în loc de a răspândi în mod conștient negativism și imoralitate.

Înainte de a încheia, aș vrea să mai spun câteva cuvinte despre felul în care Dana încurajează masculinitatea toxică prin aproape tot ce spune. Cumva, în viziunea ei, dacă un bărbat merge la cumpărături sau dacă gătește, este un sclav. Dacă își tratează cu minimul de respect și afecțiune iubita în public, este un fătălău. And it goes on and on. Înțeleg glumițele, înțeleg exagerările, dar e suficient! Nu îmi doresc să detaliez mai mult de atât, pentru că nu aș vrea ca acest articol să fie interpretat ca o jignire la adresa Danei Budeanu.

Aceasta este simpla mea părere și mai departe, you decide where you stand on this subject.

Mai multe despre ce cred tinerii în legătură cu Dana Budeanu, găsiți aici!


Sursa foto: YouTube

1 COMENTARIU

  1. Dana Budeanu, din pacate e o Cassandra a vremurilor moderne. Incearca sa traga un semnal de alarma si din pacate putini am ajuns sa il intelegem. Societatea vestica traieste un matriarhat dezastruos care duce evident la declinul populatiei si in final la disparitia civilizatiei vestului, civilizatie dupa care alergam cu bratele deschise.
    Tot respectul pentru ea, ca incearca sa faca lucrul asta din pozitia ei de femeie, dar daca stau sa ma gandesc, un barbat care ar zice aceleasi lucruri ar fi anatemizat de societate. In halul asta am ajuns.
    Istoria nu a aratat societati matriarhale viabile. Din pacate, daca mesajul ar fi expus sub forma sub care l-am prezentat eu, ar avea sanse ZERO sa razbata catre public.