Media de la clasă în loc de BAC? Când ne-am tâmpit?!  

"în Texte" by

Dacă ești elev de liceu în această perioadă sumbră pentru România și mai ales pentru educația ei, atunci poate ai văzut că pe net circulă ideea și dezbaterea între elevi ca media de la clasă să înlocuiască media de la BAC. Eu zic că ne-a tâmpit carantina. Hai să-ți zic și de ce.

Coronavirusul a dat peste cap sistemul de învățământ. Ce facem cu Bacul? Cum este perceput acest lucru de elevii claselor a XII-a, puteți vedea chiar aici.

Ideea asta minunată a răsărit pe internet de când cu știrea despre Olanda care și-a anulat examenul de BAC, iar în schimb se gândește, DOAR se gândește să ia în considerare notele de la clasă în locul examenelor. Normal că nu puteam noi să reinventăm gaura la macaroană și vrem din nou să copiem, cum facem pentru notele la clasă, apropo.

Nu ai aflat încă de măsurile luate în Olanda? Puteți citi chiar aici!

Și nu ar fi fost un lucru rău, dacă sistemul din Olanda era la fel ca al nostru.

De când doamne se interesează elevul român de notele de la clasă?

Așa de mult vă lipsește școala? Ați uitat că doar cu câteva săptămâni în urmă vă numărați absențele ca să vedeți câte ore mai puteți lipsi? Sau că tot atunci fugeați de la teste și nu învățați pentru că ,, nu mă ajută cu nimic în viață”?

Și da, că nu vă place bacul înțeleg, toți îl detestă, dar că vreți ca viitorul vostru să depindă de ceva subiectiv asta nu mai înțeleg. Nu realizați că așa o să fie bătaie mare pe locurile de la facultate pentru că toți o să avem note mari, scoase pe ochi frumoși?

Cum e logica voastră, a celor care susțin chestia asta? E mai okay ca tu în 4 ani de liceu de ,,prestigiu” să fi muncit mai mult pentru o medie de zece decât un elev care e la un liceu la care se intră cu medii mai mici? Nu vreau să generalizez, există licee unde trebuie să înveți pentru un zece la fel de mult, dar hai să nu ne prefacem că nu există subiectivitate.

Poți să nimerești un prof care are pretenții de savant și pentru care trebuie să știi mult mai mult decât e normal pentru un zece.

Ați uitat de chestia asta cu ,,zece e a lui Dumnezeu?” Credeți că a dispărut complet din școala românească?

Să nu mai zic că știu profesori care sunt mai îngăduitori cu fetele la note. Profesori care te ascultă că nu ai uniformă. Profesori care îți scad un punct în plus că nu ai fost la test. Profesori care favorizează.
Toate astea sunt acceptabile în ideea în care NU CONTEAZĂ NOTELE, ȘI CU CE AI RĂMAS, CE DOAMNE?

Eu sunt olimpic la filosofie de pe a10-a, am media generală peste 8.50, dar știți de ce n-am mai învățat tot de pe a10-a? Că mi-am dat seama că mai bine îmi folosesc timpul organizând evenimente culturale și caritabile, citind pentru mine, scriind. Și da, educația te face om, cultura generală e importantă, dar școala românească e o babă nesimțită când vine vorba de educație. Doar se preface că te învață ceva, nu o face cu adevărat. Puteți avea media de 10 unde vreți voi, dar cum să reușești în viață nu se învață în băncile României.

Adică pe bune, hai să privim alt punct de vedere:

,,Solutia” propusă prin aceasta petiție, cea cu echivalarea bacului cu mediile din 9-12 este una iresponsabilă și complet inechitabilă. Într-o țară în care dacă ți-ai uitat manualul acasă primești 3 chiar dacă ai lecția învățată perfect, într-o țară în care dacă te duci cu mici atenții la profesori promovezi cu o anumită medie, într-o țară în care dacă refuzi să te meditezi cu profesorul de la clasă nu ai media mai mare de 7, soluția asta ar avea efecte catastrofale asupra elevilor care s-au gândit la fel ca mine, că este important doar bacul și nu mai trebuie să vânez note împreună cu restul clasei. – Sebastian Onofrei, fost vice-președinte al Asociației Elevilor Constanța

Dacă ești un elev care a învățat, bravo ție. Dar cred că și tu te-ai întrebat la ce îți folosește prostia asta, măcar o dată.

 

Emilian Horea este un pasionat înrăit de literatură. Învață la Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu" și adoră să scrie poezie. Îi mai place filosofia, să citească și să se implice în activități sociale. Se descrie ca fiind o persoană sociabilă, sensibilă și entuziastă iar în timpul liber participă la ateliere de creative writing și teatru.

2 Comments

  1. Tara asta oricum e condusa de incompetenti ,care nu stiu sa lege 2 cuvine si au trecut examenele ca gasca prin balta.Alte țări care sunt mult mai dezvoltate decat noi au anulat acest examen.Cum cei care sunt la facultate,master,doctorat sunt protejați de acest virus, asa ar trebui sa fie si restul.Cum se da bacul in școlii asa sa se de a si licenta …ori se anuleaza toate si se d au online sau cu media ,ori toată lumea la examene. Asa este cel mai corect din punctul meu de vedere ,nu sa se faca discrimarii.Stundeti termina acum ,dar elevi au tot viitorul inainte sa învețe.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*