Maraton de poezie online 2020! Tinerii poeți și creatori de artă din România ne demonstrează că poezia învinge și pandemia, și Coronavirusul. Doar arta nu-și are granițe, nu-i așa?

Dădeam scroll pe Facebook și, cu toate că scriu și eu articole cu și despre acest virus scârbos, am observat un lucru ieșit din comun zilele astea, ceva ieșit din tipare… o imagine care anunța maratonul de poezie online 2020!

Nu am zăbovit și am dat imediat un mesaj: „Aș vrea să scriu despre asta. Ce zici, ai vrea?” Și de aici am dat de patru personaje, patru țapi ispășitori, toți organizatorii acestui maraton de poezie online: Toni Chira, Sorina Rîndașu, Antonia Mihăilescu și Savu Popa. Nu are rost să o lungesc eu, mai bine vă fac cunoștință cu cei patru fantastici ce vor rămâne în istorie pentru că nu s-au lăsat mai prejos, iar în timp de criză ne-au bucurat cu una dintre cele mai faine și proaspete mișcări: „Maraton de poezie online 2020”.

Toni Chira, elev, poet și organizator al Cenaclului TRILL

Am început acest proiect de la o simplă discuție cu Sorina Rîndașu, discuție prin care ne-am dat seama că cel mai bun mod de a ne destinde și de a crea un focar de speranță e poezia, mai exact un maraton de poezie.
E un proiect independent, aș putea spune că tocmai de aceea am preferat munca în echipă în defavoarea celei solitare. Eu, Savu Popa, Sorina Rîndașu și Antonia Mihăilescu suntem unul pentru celălalt un punct de sprijin.
Ideal ar fi să reușim să bucurăm lumea prin ceea ce facem, să îi redăm atitudinea pozitivă.
Ar fi minunat să putem concretiza acest maraton și în realitate, deși cred că, pentru un timp, acest lucru este imposibil. Dar, dacă tot am spus că mesajul nostru este acela de a împărtăși speranța, atunci mă dedic speranței. Vrem să continuăm acest gen de evenimente.

Sorina Rândașu, poetă, membră a Casei de Poezie „Light of Ink”

Acest proiect a început dintr-o discuție de genul: „Cum ar fi să facem asta?”. Inițial aveam idei complet diferite despre ce ar trebui să vizeze, pe cine, cum, când, însă formatul la care am ajuns este ceea ce trebuie, ceea ce căutam de fapt. Trebuie să zic că mă bucură tare, tare mult mobilizarea oamenilor. Nu mă refer doar la cei din echipa noastră, ci la oamenii la care am apelat pentru maraton în sine. Maratonul acesta încearcă să ajungă la oameni, la publicul larg, și cred că ăsta e scopul principal care merită menționat. Ce se va mai întâmpla, vom vedea pe parcurs împreună. Unul din motivele pentru care am dat startul unui astfel de proiect e faptul că nu prea se întâmplă lucruri de genul ăsta. În perioada aceasta când suntem forțați să stăm în casă, am văzut o serie de lecturi video, impresii împărtășite live etc. Ar fi extraordinar să putem transforma proiectul acesta online într-unul „în carne și oase” după ce se termină pandemia.  Până una-alta, stați cu un ochi deschis până vineri.

Citește un interviu cu Sorina Rîndașu de la performanțele sale din trecut aici!

Antonia Mihăilescu, Suceava, studentă la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, facultatea de Teatru, secția Regie, anul I, poetă

(Antonia mi-a spus asta marți): Toată treaba a început ieri dimineață, pe la 11, când Toni mi-a dat un mesaj în care mă întreba cum sună un „Maraton de poezie online” . Noi vorbiserăm despre ceva de genul încă de când a început perioada asta tristă, dar ne învârteam în jurul ideii de pagină de Facebook pe care să postăm diferite texte. Așa, revenind la ieri dimineață. Am acceptat rapid invitația și m-am trezit într-un grup de chat cu Sorina și Savu. Toți eram super entuziasmați și cu feeling-ul de „Hai să facem!”. Și am făcut-o.

Mesajele drăguțe, răspunsurile pozitive din partea participanților, dorința de implicare și gândurile bune. Sunt mesaje care-ți fac pur și simplu ziua mai bună. Fiind totul în mediul online, vestea se răspândește repede atunci când se vrea asta. E tare plăcut să simți că cei din jur te susțin și că apreciază ceea ce faci. Am auzit foarte multe persoane spunând că „În ziua de astăzi nu se mai scrie poezie, nu mai există poeți.” . Ei bine, nu e chiar așa. Lumea scrie (și scrie mult) . Așa că am creat un loc unde toți avem acces timp de 24 de ore la poezie românească contemporană.

„Solidaritate socială” e sintagma perioadei prin care trecem, cred eu. Din păcate apar și „efectele pshiologice negative” . Noi am încercat să scoatem a doua sintagmă, am înlocuit-o cu „poezie”, și le-am îmbinat. Și a ieșit maratonul.

Savu Popa, poet, scriitor, profesor

Acest proiect a luat naştere în urma unei idei, la început simple, timide, care presupunea un maraton de lectură online, realizat de către un grup restrâns de câţiva prieteni. Apoi, ne-am gândit că cea mai benefică modalitate de ,,a împărtăşi” cu ceilalţi această experienţă este aceea de a-i implica, exact ca într-o piesă de Pirandello, şi pe ceilalţi, actori-spectatori, de a crea un colectiv dinamic, de ,,anticorpi poetici”, vorba lui Radu Vancu, cei care vor restabili echilibrul şi frumuseţea lumii.

Suntem susţinuţi de toţi acei care iubesc, cred în poezie şi în puterea acesteia de a salva lumea. Am recurs la o astfel de mişcare, datorită încrederii că poezia, la fel ca dragostea, ne spune Dante Alighieri, poate ,,mişca sori şi stele.” Cu siguranţă, am dori, la un moment dat, să continuăm acest proiect şi în mediul real, ,,epurat” de orice virus, oricare ar fi acesta.

Dacă ești poet sau îți place poezia și cochetezi cu ea, intră pe pagina lor oficială de Facebook și trimite-le un mesaj! Participă și tu la ceea ce se vrea a fi o mare mișcare poetică în mediul online! Găsești pagina lor aici.

Maratonul va începe vineri de la ora 12:00!