Cine sunt cei mai expuși riscului de infectare cu coronavirus?

Cred că fiecare dintre noi s-a întrebat în ultimul timp: cine sunt cei mai expuși riscului de infectare cu coronavirus? Din motive medicale și de sănătate publică, cercetătorii doresc să afle și ei răspunsul acestei întrebări. Cu aceste informații, clinicienii ar ști pe cine să trateze mai intensiv, funcționarii guvernamentali ar avea o idee mai bună legată de ce măsuri trebuie luate, și toată lumea ar ști dacă trebuie să ia măsuri speciale sau măsuri de precauție suplimentare.

În ultimul timp am auzit tot mai des la televizor pe orice post că cei mai expuși sunt oamenii în vârstă

Astfel, aceștia au început să se autoizoleze, pentru că, vorba românului, paza bună trece primejdia rea, să facă cumpărături în exces, că oricum rămâne, și să își facă tot mai multe gânduri negre.
Dar, sunt cu adevărat oamenii în vârstă mai expuși riscului de a se infecta cu coronavirus?

La data de 20 februarie, evaluarea OMS in China a constata că 78% dintre cazurile raportate în acea zi sunt persoane cu vârste cuprinse între 30 și 69 de ani. Dezavantajul persoanelor în vârstă este sistemul imunitar mult mai slab decât cel al tinerilor. Deși tinerii, adolescenții s-au expus mult mai mult aglomerațiilor sau locurilor de unde ar putea fi contactat acest temut virus, aceștia au un sistem imunitar mult mai puternic decât cel al vârstnicilor.

De altfel, statisticile arată că numai 1,2% au fost adolescenți și 0,9% au fost de 9 ani sau mai tineri. Ceea ce arată că sistemul imunitar al tinerilor se confruntă mult mai ușor cu virusul.

Cum îi afectează pe vârstnici ideea că ei sunt mult mai expuși virusul?

Îmi imaginez că nu e plăcut să auzi pe toate posturile TV că te incluzi în categoria de vârstă cea mai predispusă îmbolnăvirii. De aici decurge o panică un pic cam prea panică. Oamenii tind să se izoleze cu totul de toată lumea, chiar și de vecina de la trei care nu o părăsit apartamentul în ultimii trei ani. Iar asta nu e bine. Auzeam undeva o discuție despre faptul că omul e animal social. Astfel că nu ne putem izola cu totul, pentru că nu rezistăm.

Trebuie să recunoaștem că noi, tinerii, nu o ducem cam rău în perioada asta

Avem o mulțime de opțiuni. Ne terminăm cartea sau ne plictisim de TV, hopa, dăm un apel video cu colegii sau începem să distribuim tot ce vedem pe pagina de Facebook. Însă, bunică ce face singură toată ziua în apartament? Se uita la televizor, de unde nu prea poate prinde ceva foarte pozitiv.

Deci cum îi putem ajuta pe cei în cauză?

Putem da un telefon, care cu siguranță va însenina ziua cuiva. Putem sta să-i explicăm că nu poate păți nimic dacă e în casă și nu intră în contact cu persoane contaminate. Sau, cel mai bine, îi putem distrage atenția de la toată nebunia asta. Putem să începem să povestim despre ce făceam când eram mici, să cerem detalii sau să ne fie repovestite amintiri pe care le știm pe dinafară.

Ce cred eu?

Sincer, cam toți suntem expuși aceluiași risc. Acum că, după spusele medicilor, nu avem toți același sistem care să-l combată, e de la sine înțeles. Cred că cel mai bine în perioada asta ar fi să ne axăm pe pasiuni, lucruri pe care vrem să le învățăm, filme pe care vrem să le vedem.

Aici colegii mei au lăsat o listă numai bună pentru perioada asta.

Eu cred că ne putem găsi ocupații care să nu bage frica în noi până la ultima celulă. Am reușit să-mi petrec niște zile minunate, în care, sincer, nu prea am stat cu ochii pe televizor să văd ce se mai întâmplă. Asta nu înseamnă că sunt dezinformată, înseamnă că aleg să-mi împart energia în funcție de interesele mele.

Deci, până la urmă, cine sunt cei mai expuși riscului de infectare cu coronavirus? Eu zic că oamenii inconștienți, indiferent de vârstă. Hai să ne bucurăm de câteva zile pentru noi, nu să împrăștiem și mai mult coronavirusul.

Autori: Ruxandra Dorobanțu și Retegan Ana-Maria

Retegan Ana-Maria
Retegan Ana-Maria
Elevă la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, în clasa a XI a, profil filologie. Îmi împart iubirea între animale, muzică rock și cărți, considerând că viața mea este un maraton de citit. Mi-am dat seama că am mult prea mult timp înainte pentru a nu da curs și acestei provocări, pe numele ei POV21.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare