Organele afectate coronavirus
Organele afectate coronavirus

Pe lângă igiena personală, un alt aspect important în lupta împotriva acestui virus, constă în informare, deoarece informația este putere. Trebuie să te informezi corect, ca să știi împotriva a ce lupți, ce este mai exact acest virus, și cum îl putem combate. În acest articol vom prezenta organele cele mai afectate de coronavirus, și cum acționează acesta în organism, dar mai întâi să vedem ce este coronavirusul.

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruşi, întâlniţi atât la animale, cât şi la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Acum că știm cu toții ce este coronavirusul, denumit științific, Covid-19, să vedem care sunt cele mai afectate organe.

Plămânul

Pentru ca organele să funcționeze într-un mod corect, e nevoie ca acestea să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare se produce la nivelul plămânilor. Prin urmare, coronavirus debutează la nivelul plămânului, acesta fiind și cel mai afectat organ.

Virusul acționează asupra plămânilor în trei faze. Începe prin a se înmulți, apoi declanșează o reacție imună disproporționată, iar în cele din urmă, distruge țesutul pulmonar, declanșând insuficiența respiratorie.
Privită mai în profunzime, acțiunea coronavirusului în plămâni arată că acesta invadează, în doar câteva zile după infectare, celulele pulmonare. După cum spuneam și anterior, plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole şi din păcate acest virus dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală, şi fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii.

Intestinele

Virusurile din această familie, cea a coronavirusurilor, intră în organism cu ajutorul receptorilor prezenți în membrana celulelor; dacă găsesc receptori compatibili, se atașează și încep invazia.
În urma unor cercetări, s-a descoperit faptul că, Covid-19 se înmulțește la nivelul intestinului subțire, însă urme ale acestuia au fost detectate în fecale la peste 1.000 de cazuri de infecții cu coronavirus.
Cazurile de persoane infectate care au acuzat dureri abdominale și diaree sunt rare, însă simptomele nu trebuie ignorate.

Ficatul

Dacă virusul se răspândeşte dincolo de sistemul respirator unul dintre primele organe afectate va fi ficatul. După necropsii efectuate pe victime s-a descoperit că ţesutul hepatic este cel afectat. Însă, în general, în mică măsură.
Ficatul este cea mai complexă uzină a organismului, îndeplinind numeroase funcţii. Câteva exemple ar fi: sinteza colesterolului, fosfolipidelor, lipoproteinelor și a lipidelor; sinteza unor elemente ale sângelui, precum albuminele, globulinele, și antitrombina; producerea bilei; neutralizarea corpurilor externi din organism, în special a toxinelor, jucând astfel un rol important în imunitatea corpului; rol în sinteza unor factori care fac sângele coagulabil.

Ficatul sănătos îşi regenerează celulele continuu, însă ficatul afectat de coronavirus are procesul de refacere mai încetinit. Există două potenţiale ipoteze. Prima ar afirma că virusul afectează direct celulele hepatice, distrugându-le pe măsură ce el se extinde. A doua ipoteză ar fi susţine că ficatul suferă deteriorări datorită răspunsului imun disproporționat al organismului la atacul virusului, acest răspuns imun declanșând o inflamație masivă la nivel hepatic. Până în momentul de faţă nu s-a confirmat niciun deces de Covid-19 datorat insuficienţei hepatice.

Sistemul circulator

Mesagerii care raportează intruşii sistemului imunitar sunt numiţi citokine. Aceste sunt molecule de natură proteică ce transmit informaţii între sistemul imunitar şi leucocite (globule albe ce apară organismul de boli infecţioase). Dacă raspunsul imun este disproporţionat atunci sistemul circulator nu mai funcţionează propice.

Doar în cazurile grave de coronavirus, acţiunea citokinelor dublate de afecţiunile plămânilor au dus la moarte după ce fiecare organ a cedat.

Rinichii

Rinichii sunt o pereche de organe ce alcătuiesc o parte esenţială a aparatului excretor. Rolul lor excretor este realizat prin filtrarea sângelui. Lobii rinichilor conţin nefroni, capsule renale microscopice. Nefronii sunt compuşi dintr-un filtru ce curăţă sângele de toxine şi un sistem tubular prin care sângele curat este pompat în sistemul circulator, iar toxinele sunt eliminate prin urină.

Coronavirus afectează în special sistemul tubular, acesta inflamându-se. Totuşi nu există dovezi clare care să ateste că virusul s-ar putea înmulţi în rinichi.
Datorită similitudinii dintre Covid-19 şi virusul SARS se fac speculaţii cum că, coronavirus ar putea afecta şi creierul.

Pentru a preveni îmbolnăvirea, trebuie să respectăm câteva reguli cu strictețe, pe care le găsiți aici (link de la 10 reguli de prevenire).
Dacă prezentați orice fel de simptome, cum ar fi cele prezentate aici(link de la simptome), nu le evitați, însă nici panica nu e o soluție. Sunați medicul de familie, iar acesta vă va îndruma mai departe.

Mai multe despre acest virus poți afla aici!

Autori: Izabela Ilvan si Adina Onita