Guvernul francez e dat în judecată
Guvernul francez e dat în judecată

 

Guvernul francez e dat în judecată de medici! Premierul Édouard Philippe și fostul ministru al Sănătății Agnès Buzyn sunt acuzați de „minciună de stat” în gestionarea crizei epidemice.

Sute de medici din Franța au depus plângere judiciară împotriva lor.

Peste 600 de medici reuniţi în asociaţia C19 au iniţiat o acţiune judiciară contra premierului Édouard Philippe şi a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn. Medicii îi acuză pe aceștia de “minciună de stat” în gestionarea crizei epidemiei de coronavirus.

Cei trei medici fondatori ai asociaţei – Philippe Naccache, Emmanuel Sarrazin şi Ludovic Toro – au sesizat Curtea de Justiţie a Republicii. Aceasta este singura instanţă care are juridisdicţie de a judeca actele comise de membri ai Guvernului.

Guvernul francez e dat în judecată!

Édouard Philippe şi Agnès Buzyn sunt acuzați de către medici că nu au luat măsurile necesare pentru a opri epidemia înainte de răspândirea acesteia în Franţa. Cei doi cunoșteau, totuși, riscurile.

Scandalul provocat de lipsa măştilor de protecţie a fost primul factor de nemulţumire.

Guvernul a anunțat la sfârşitul lunii februarie că măştile vor veni, iar lumea a avut încredere. La începutul lunii martie, când au înţeles că nu vor mai fi măşti, au început să spună că nu vor mai fi necesare. Fabrice Di Vizio este avocatul asociației de medici. Acesta susține că adevărul din spatele lipsei de măști este faptul că nu aveau stocuri, ilustrând astfel neputința și minciună Guvernului.

Asociaţia medicilor denunţă și lipsa de acţiune a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn.

“Practic, ea a explicat că ştia totul, dar nu a făcut nimic”, a declarat avocatul Fabrice Di Vizio.

„O anchetă penală este indispensabilă, pentru a cunoaşte amploarea informaţiilor care le-au fost ascunse francezilor şi a determina responsabilităţile fiecăruia în acest fiasco medical. Serverele Ministerului Sănătăţii trebuie percheziţionate” a mai spus avocatul.

Administraţia Emmanuel Macron a impus restricţii de circulaţie din cauza epidemiei de coronavirus. Situația a generat, însă, un val de nemulţumiri.

Franţa înregistrează 12.612 cazuri de coronavirus şi 450 de decese, a anunţat vineri seară Jérôme Salomon, directorul Departamentului francez pentru Sănătate.