Se suspendă de urgență activitatea tuturor restaurantelor și barurilor din țară! Astăzi s-au dezbătut și aprobat noi ordine și măsuri decise la ședința de urgență în vederea Situației de Urgență, prezentate în această seară la Sediul MAI.

Cele mai importante măsuri sunt închiderea restaurantelor și barurilor, iar rezidenții vor fi înrolați în spitale și la UPU!

Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare, băuturilor, se suspendă activitatea restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor și a localurilor publice după ce s-a declarat, ieri, la ora 15:00, Stare de Urgență pe întreg teritoriul României de către Klaus Iohannis.

Polițiștii locali vor participa la mișcările viitoare împreună cu polițiștii naționali, dar și cu Inspectoratele Județene de Poliție.

Raed Arafat a declarat că urmează pregătirea județelor pentru NOUL tip de coronavirus! În ședință s-a precis că nu suntem în situația în care să închidem orașe sau să raționalizăm alimentele! Este nevoie de o separare socială (minim un metru între indivizi) și se recomandă dezinfectarea mâinilor regulat!

„Este permisă organizarea acestor unităţi pentru comercializarea produselor care nu presupun rămânerea clienţilor în interiorul unităţii”, a precizat Vela în declarația de la sediul MAI.

Mai mult, acesta a declarat: „Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, religioase, sportive, balneare, de îngrijire personală, realizate în spaţii închise”.

Se interzice, de asemenea, desfăşurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spaţii deschise. În cazul evenimentelor care reunesc sub 100 de persoane, distanţa între participanţi trebuie să fie de cel puțin un metru.

Până astăzi s-au confirmat 217 cazuri de Coronavirus în România!

Măsurile complete luate după ședință, anunțate de Marcel Vela, Raed Arafat și Bogdan Despescu:

Marcel Vela: „Imediat după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul, privind instaurarea stării de urgență, am convocat ședința Colegiului de conducere al MAI. Au luat parte secretarii de stat Bogdan Despescu si Raed Arafat, care de ieri fac parte din Grupul de decizie la nivel MAI, care decide și propune acțiunile de luat pentru combaterea Coronavirus.

Am decis să propunem Comitetului Național pentru Situații de Urgență, evaluare de măsuri și am emis ordin de comandant, ordin de ministru al Afacerilor Interne și ordonanță militară.

Se suspendă activitatea de servire și consum ale alimentelor și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele și alte localuri publice în spații interioare sau exterioare, se permite comercializarea alimentelor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților, cum ar fi drive in.
Se suspendă activitățile culturale și religioase și de tratament balnear în spații închise.

Se interzice orice eveniment la care iau parte peste 100 de persoane în spații deschise. Cei care vor să le organizeze trebuie să asigure distanța de minim 1 metru între participanți- la transportul de marfă, la frontieră, toți conducătorii care conduc mașini mai grele de 3,5 tone trebuie să aibă dezinfectant, mănuși, mască pentru față și să prezinte documente care să reprezinte traseul până la destinație- șoferii de cursă lungă nu vor fi puși în izolare dacă nu prezintă simptome de boală.

Se suspendă toate zborurile între Spania-România pentru 14 zile. Măsura se aplică din 18 martie, ora 18.00. De asemenea, se prelungește cu 14 zile decizia de suspendare a traficului aerian între România și Italia, care în prezent era în vigoare până în data de 23 martie.

36 elevi din Spania și 31 din Portugalia, plecați cu un profesor la proiecte Erasmus, vor ajunge în țară în curând. Iar alți 40 de elevi din Portugalia, plecați tot împreună cu profesorii, vor ajunge în zilele următoare acasă.

Nu este bine ca cei din diaspora să revină acasă acum.

Bogdan Despescu:
Inspectoratele de poliție județene vor coordona activitatea polițiilor locale.

Se vor constitui echipe mixte de cercetare pentru a vedea cum respectă românii condițiile de izolare și alte aspecte de ordine publică.
Parchetul general și MAI s-au organizat pentru a răspunde oricărei forme de criminalitate. Potrivit legii, cine încalcă legea în stare de urgență poate primi cu până la 2 ani de închisoare în plus, dacă e găsit vinovat și condamnat.

S-au înăsprit măsurile de verificare la frontieră.

S-au suspendat exercițiile și orice alte activități care ar putea distrage atenția de la aplicarea măsurilor anti-Coronavirus, cu excepția celor cu caracter militar, dar care au loc în poligoane.

De ieri, peste 28.000 de polițiști și pompieri au acționat în contextul măsurilor anti-Coronavirus.
S-au demarat acțiuni pentru a stabili cine și în ce context face afaceri ilicite cu produse care pot sprijini lupta împotriva pandemiei de Coronavirus.

sursa foto: Mediafax