Bacul Coronavirusul
Disclaimer: Este un articol de opinie, în care dezbat punctul de vedere al unei eleve din clasa a XII-a. Îmi asum fiecare idee scrisă aici, iar dacă nu ești de acord cu una dintre ele, te aștept în secțiunea de comentarii de mai jos. Spor la citit!

Nu este niciun secret că noul virus care a speriat planeta, ne-a prins nepregătiți din anumite puncte de vedere. Coronavirusul a dat peste cap sistemul de învățământ. Ce facem cu bacul?

Cursuri suspendate, Coronavirusul este Mondial, iar bacul bate la ușă

Nu spun că decizia de a închide școlile este una greșită. Din contră, chiar susțin că România s-a descurcat foarte bine prin deciziile drastice pe care le-a luat.

Nu sunt nici un elev ideal care să nu se fi bucurat de alea două zile pe care le-a primit libere. Dar zilele s-au transformat într-o săptămână și săptămână aia devine o lună, iar bacul meu bate la ușă. Și nu, nu sunt nici un elev care să ia meditații până și la „Lecții de respirat”. Iau meditații la o singură materie și nici la aia nu mă mai duc că nu pot ieși din casă. Și atunci mi-a apărut panica și mi-am pus întrebările:

Coronavirusul este un test pentru omenire, un test în care liderii politici au pierdut. Toți liderii politici. Tu știi cum stă cu adevărat situația? Câte cazuri sunt, câte decese și ce impact a avut? Dacă nu, află mai multe despre cum Coronavirusul a lovit planeta chiar aici.

Îngheață anul? Mi se amână Bacul? Dar admiterea o dau în toamnă?

„Nu” la prima întrebare după ultimul anunț oficial de la Ministerul Educației. „Nu” din nou de la aceeași instituție. Iar la ultima întrebare, habar nu am și sincer sper că admiterea mea rămâne tot pe 15 iulie. Da, perfect, sunt egoistă, sunt de acord cu voi. Sunt egoistă, mai ales, pentru că nimeni nu a întrebat pe nimeni în legătură cu școala. Cu liceul.

Teme? Cursuri? Lecții? Pregătiri? Pe Whatsapp!

Ce să mai vorbim de platforme online când sistemul nostru educațional nu s-a gândit la nicio soluție în caz de urgență. Conducerea noastră a băgat banii în celălalt buzunar și a spus că a făcut. Ceva de genul „O noapte furtunoasă” semnată de Caragiale (ca să vedeți că sunt pregătită și pentru bac) cam așa s-a întâmplat și cu școala pe timpul Coronavirusului.

Am fost incredibil de norocoasă și am unii dintre cei mai mișto profesori din liceu care chiar fac ceea ce fac din pasiune și din iubirea pentru elevi. Nu cred că am mai văzut oameni așa dornici să se plieze pe fiecare platformă online disponibilă, ca să poată vorbi cu elevii.

Am primit lecții, tutoriale pe Whatsapp, ba au intrat și în grupul unde se face spam în prostie doar ca să țină legătura cu noi. Coronavirusul pune stop școlii și lasă bacul cu un semn mare de întrebare, însă noi continuăm.

Nu ai din ce să te pregătești pentru examenul de Bacalaureat? Aici găsești o culegere care are și teorie, dar și teste din care te poți pregăti cât timp stai în carantină.

Eu: „Nimic nu e mai rău decât asta!” Viața: „Wait for it!”

Puneți-vă puțin în pielea mea sau în pielea oricărui om aflat în situația în care sunt. Coronavirusul a fost un motiv pentru a se declara pandemie, iar bacul nostru aparent rămâne în aer și noi odată cu el. Numărul cazurilor de COVID-19 au ajuns deja la 188 000, Italia are 28 000, România a declarat stare de urgență.

Deci nu era suficient că eram în clasa a XII-a și toată lumea „AI BACUL!”, a venit și o pandemie. Asta e la modul ăla „Sunt fericit” și viața râde și e la modul „Lasă-mă puțin să repar asta.”

Știți ce e mai rău decât să auzi în fiecare minut al vieții tale că ai un examen? Să auzi CĂ NU ÎL MAI AI DEȘI VIITORUL TĂU DEPINDE DE EL.

Literalmente, se fac o mie de glume pe chestia asta, chiar și președintele asociației râde de noi. Dacă anul trecut în vară punea o poză cu o lopată și ne spunea că există viață și fără bac, anul acesta ne cântă. Nu mă credeți? Vă arăt dovada.

Coronavirusul bac

Da, știu, amuzant. La fel ca celelalte glume de genul „Prima generație fără bac, fără admitere”, „O să dați bacul când vor da cei din a XI-a”, „Cum se simte să știi că la 20 de ani tu de abia dai bacul?”. Glumele pot continua, însă adevărul este că nu e de glumit.

Și totuși, Coronavirusul este aici, Bacul se pregătește să ajungă, iar noi? Pe noi cine ne întreabă?

Doamna profesoară (nu o să precizez materia, pentru că aș vrea să îi protejez identitatea) spunea odată la clasă „Dacă cei de la minister ar veni să întrebe și profesorii de rând ca noi, dacă ar veni să vadă cum se fac cu adevărat orele și dacă ne-ar asculta o secundă, ar ști ce decizii să ia.”

Exact același lucru îl cred și eu. Dacă am fi ascultați, poate că nu am mai fi atât de ținuți în ceață. Inițial, articolul ăsta avea un alt nume referitor la înghețarea anului școlar. Și, evident, ca orice om care scrie și se respectă am vrut să mă documentez.

Din păcate, nu am găsit ce presupune înghețarea unui an școlar, care sunt măsurile și consecințele. Deci nu vă pot oferi informații pe partea asta, pentru că nu dispun nici eu de ele. Dar sincer, m-ar fi bucurat să găsesc mai multă inițiativă din partea ministerului care nu a dat până acum decât declarații ambigue.

Nu găsești comentariile de care ai nevoie la limba și literatura română? Nu găsești sintezele de la istorie? POV21 te susține, avem categorie specială chiar aici.

Iar cu lecțiile, ne pregătim cum putem

Cam asta este povestea clasei a XII-a. Vorbeam de catalogul online? A rămas undeva în aer. Nici nu se pune problema de platformă pe care profesorii chiar să poată susține cursuri online.

Eventual, îi învățăm noi un Discord, un Skype, un video call. Lucrăm împreună cu ei, ca să nu rămânem în urmă. Avem manuale, culegeri și multă voință (cei care dorim să evoluăm în viață) să trecem mai departe.

Memorabil final de clasa a XII-a. Vorbim de amintiri, de anii de liceu, de „Vai, ce frumos a fost” în toate discursurile de final de an. Dar nu precizează nimeni cât ne chinuim uneori cu manuale vechi și materie care nu se mai aplică. 

Coronavirusul a dat peste cap sistemul de învățământ, ce facem cu bacul și clasa a XII-a?

Uite, stăm…

Coronavirusul bacul