Coronavirusul

Situația creată de Coronavirus a determinat ca populația României să fie panicată și să recurgă la gesturi și măsuri extreme, fără precedent. Din păcate, COVID-19 nu a adus doar România în acest stadiu, ci mai multe state s-au găsit în aceeași ipostază. La ora actuală se duce o luptă: Coronavirusul vs Liderii Politici. De ce trebuie acționat acum?

Fără dar și poate, ați observat câtă panică s-a creat în jurul Coronavirusului și cu siguranță ați auzit acele păreri care susțin că e manipulare mass-media. Nu sunt aici, ca să dezbat dacă este așa sau nu este așa. În articolul ăsta, vreau să discutăm aspecte care au fost luate mai mult sau mai puțin în discuție și să le disecăm împreună, printre care:

 • De la China la întreaga lume, de la epidemie la pandemie, ce s-a întâmplat? 
 • Ignoranță sau nepregătire, cine a permis criza mondială?
 • Ce urmează să se întâmple? 
 • Ce trebuie să faci tu și care sunt măsurile de siguranță?
 • Coronavirus, ce impact știi că are?

La finalul acestui articol, vei înțelege că:

 • lucrurile nu sunt atât de negre precum par, cel puțin nu la nivelul amenințării sănătății tale;
 • Coronavirusul este un test pe care poporul îl pică;
 • vor urma dificultăți în economie
 • cel mai rău lucru pe care poți să-l faci acum este să te panichezi

Acestea fiind spuse, haideți să tratăm Coronavirusul pe baza faptelor, nu a vorbelor răspândite pe toate canalele de știri.

De la China la întreaga lume, de la epidemie la pandemie, ce s-a întâmplat?

Pandemie Coronavirus

Când un doctor care a observat ceva anormal vine și îți spune că s-ar putea să ia naștere o epidemie chiar într-un oraș cu 11 milioane de locuitori, tu ar trebui, cel puțin, să-i dai șansa să se explice. Nu a fost la fel și în cazul doctorului Li Wenliang, care a anunțat unul dintre primele cazuri COVID-19. La 30 decembrie 2019, Li și-a anunțat colegii de un virus nou care seamănă cu sindromul respirator acut sever, adică SARS vinovat tot pentru o epidemie. Autoritățile l-au oprit fără a-l asculta, iar acum doctorul Li Wenliang este trecut pe lista deceselor cauzate de noul coronavirus, în timp ce la nivel global a fost declarată pandemia.

Doctorul Li Wenliang este considerat medicul erou al Chinei, pornind chiar o revoltă online. Oamenii l-au aclamat, însă lucrurile s-au terminat trist pentru eroul național din Wuhan. Mai multe detalii aici.

Graficul de mai sus a fost realizat acum 5 ore și arată numărul de cazuri la nivel mondial. În fruntea listei, este chiar statul înăuntrul căruia s-a creat primul focar de infecție și anume China cu peste 80 000 de cazuri confirmate. Unde s-a greșit? Putem cădea cu toții de acord că guvernul chinez se înscrie pe lista liderilor politici care nu au luat în serios la început amenințarea COVID-19, tratând totul ca pe o mulțime de cazuri de pneumonie. Când situația s-a înrăutățit, au fost luate deciziile târzii de a închide orașele Wuhan și din jur, însă Coronavirusul deja plecase. Pe data de 23 ianuarie, Wuhan este închis, însă nu și zborurile, ultimul zbor fiind în aceeași zi.

Coronavirus

Conform graficului de mai sus, în ziua cu numărul 42, Coronavirusul a fost declarat unul dintre virusurile care s-au răspândit cel mai mult în primele două luni de existență. Cele mai afectate state au fost Iranul, Italia, Coreea de Sud și Spania, urmate îndeaproape de Belgia, Franța, Germania și Statele Unite.

O întrebare pe care fiecare european, cel puțin, a avut-o este:

De ce Italia a fost atât de afectată?

Coronavirus Italia

Graficul de mai sus arată modul de răspândire al Coronavirusului în Italia comparativ cu restul statelor. De ce s-a răspândit atât de repede și atât de mult? Motivele sunt diverse, însă unul primează. Italia are o populație îmbătrânită. Mai mult decât atât, are cea mai îmbătrânită populație din Europa cu o medie a vârstei de 46,3 ani. Asta înseamnă că vârstnicii sunt majoritari. Al doilea factor, este numărul mare de imigranți pe care Italia îi are, aproximativ 600 000 sunt doar români, iar numărul oscilează. Și ultimul factor demn de luat în considerare, atracția turistică pe care o reprezintă Italia. Haideți să calculăm ce am zis mai sus: populație îmbătrânită, imigranți reprezentați de tineri doritori de muncă și turiști predominant tineri. Peste toate, adăugăm un virus care se răspândește fără simptome în primele două-trei săptâmâni. Rezultatul? Aproape 28 000 de cazuri.

Un moment de-a dreptul emoționant a fost surprins în treacăt. Oamenii aflați în carantină cântau împreună de la balconul caselor. Un gest de umanitate într-o situație de criză, mai multe detalii aici.

Ignoranță sau nepregătire, cine a permis criza mondială?

Nici una, nici alta. Nu putem afirma, cel puțin eu nu pot afirma, că a fost 100% ignoranță. Nu pot afirma nici că a fost 100% nepregătire. Dar ce pot să vă spun în urma documentării este că le putem lua pe amândouă în considerare. V-am prezentat cazul Wuhan mai sus: Coronavirusul nu a fost luat în serios. Putem considera că principalul motiv a fost dorința de a păstra totul fără panică, însă tot la panică s-a ajuns. China s-a descurcat bine în ceea ce privește sistemul de sănătate și da, vorbim de spitalele construite în 10 zile și zonele special amenajate pentru virus. Totuși, măsurile trebuiau luate atunci: tot închis, zboruri anulate, stare de urgență.

Aceleași lucruri s-au întâmplat și în Statele Unite. Vorbim despre un președinte preocupat mai mult de imaginea lui politică și de alegeri decât de propriul popor. Dar nu este vreo surpriză că Donald Trump a tratat totul cu superficialitate, doar el este cel care credea că încălzirea globală este o minciună. Păcat că târziu a conștientizat pericolul când în America deja au apărut diferite întrebări la care răspunsul a întârziat să apară. Ce facem dacă numărul de cazuri explodează? Dacă spitalele sunt copleșite? Magazinele goale? Copiii? Alegerile? Se spusese că testele COVID-19 sunt suficiente în America, doar ca să aflu aseară că de fapt nu. Haideți să aruncăm un ochi și în Italia.

Italia se știe că face față marilor amenințări.

De la incendii ca cele din Corsica, de la vânturi puternice, cutremure, vulcani și inundații, Italia cred că poate fi denumit cu ușurință unul dintre cele mai lovite state europene. Totuși, cedează acum în fața unui virus. De ce? Pentru că s-a răspândit în mod secret încă din regiunea Lombardia. Deși cazurile au început să apară, târziu s-au luat deciziile de a închide granițe, școli, localuri. Ba din contră, în mijlocul pandemiei, când trebuiau să fie izolați, turiștii au fost scoși afară din hoteluri și lăsați în stradă. Trecem la România.

Ceea ce s-a întâmplat cu românii scoși în stradă a fost strigător la cer. Nu știi multe despre subiectul ăsta? Află aici.

Declarată stare de urgență la 100 de cazuri. Închise școli. Universitățile trimit studenții acasă. Localuri închise, circulație limitată. Adunări de oameni interzise. Oamenii care sosesc din străinătate sunt în carantină două săptămâni. Cred că la momentul în care scriu acest articol România chiar a luat deciziile bune.

Dar totuși mă aștept la un dezastru. De ce?

Sistemul nostru de sănătate este infectat încă de dinainte de Coronavirus. Populația României este îmbătrânită. Oamenii uită de omenie. Dezvoltarea României lasă de dorit. Vorbim de igienă de bază și sunt localități care nu au apă curentă. Vorbim de zone ale țării unde oamenii trăiesc de pe o zi pe alta. Când Coronavirusul va atinge apogeul în țara noastră și sincer sper ca măsurile adoptate să împiedice cel mai rău scenariu din mintea mea, România va claca. Și cu ea se va vedea nepregătirea, ignoranța și superficialitatea cu care liderii politici au tratat Sistemul Medical. Și Sistemul de Educație, pentru că nu avem platforme online prin care să ne putem pregăti. Trist.

Ce urmează să se întâmple? 

Îmi place uneori să stau și să analizez toate scenariile care îmi vin în minte. Vă dați seama că un subiect ca acesta nu mi-a scăpat. Ce urmează să se întâmple? Cu mâna pe inimă vă spun că nimeni nu știe 100% sigur și tot ce auziți prin media sunt presupuneri.

Cele mai rele scenarii:

 • Îngheață anul școlar, examene amânate, timp pierdut
 • Numărul cazurilor explodează
 • Sistemul medical eșuează
 • România intră într-o criză economică
 • Coronavirusul poate suferi mutații devenind și mai greu de oprit

Obiectiv, după măsurile adoptate și conform a ceea ce am citit în procesul meu de documentare, cred că România se va descurc totuși în fața Coronavirusului, iar scenariile de mai sus nu se vor întâmpla sau vor avea valoare minimă. În mod normal, ar trebui să învățăm de la țările care au suferit deja. Ar trebui găsite soluții pentru continuarea cursurilor online, ca materia să nu fie pierdută cu totul. Una dintre cele mai importante măsuri ar fi EVITAREA COPLEȘIRII SPITALELOR. Pacienții fără simptome sau cu simptome reduse să fie ținuți în carantină, acasă, cât de mult se poate pentru tratarea urgentă și prioritizarea celor deja infectați, lucru pe care Italia nu l-a făcut.

Ce trebuie să faci tu și care sunt măsurile de siguranță?

Să nu te panichezi. Sub nicio formă, să nu te panichezi, pentru că altfel ajungi să ai un bax de sticle de spirt și tot să alergi la ultima din magazin și să urli „My precious” ca Gollum din Lord of the Rings.

Ce trebuie să faci și de ce? (Pe scurt)
 • Coronavirusul este un virus, nu bacterie sau ciupercă. Asta înseamnă că nu răspunde la antibiotice și că ne putem trata doar pentru simptomele pe care le are asupra organismului (febră, frisoane, oboseală).
 • Sunt foarte mari șanse să ai Coronavirus chiar acum când citești articolul ăsta. Studiile arată că 80% dintre cei infectați au doar o formă ușoară care se manifestă ca o răceală și poate fi tratată acasă. Ideea este să nu te panichezi și să fugi la spital care este aglomerat. Mai ales dacă ai doar o mică răceală.
 • Ideea că vârstnicii sunt cei afectați mai mult este falsă. Tinerii sunt, pentru că ei reprezintă partea din popor dinamică, într-o continuă mișcare. Însă sistemul lor imunitar este mult mai puternic și șansele ca vârstnicii să sufere deja de alte afecțiuni sunt mult mai mari. Dacă ai pe cineva în familie bolnav sau pe cineva în vârstă, ca bunicii de exemplu, sună-i pe video și vorbește cu ei. Protejează-i.
 • IGIENA și EVITAREA ZONELOR AGLOMERATE sunt cele mai bune soluții personale. Spală-te pe mâini că nu îți ia o mie de ani. Cură și telefonul ăla. Și lasă puțin cafeaua și terasa că degeaba faci acum poză de insta cu cana de cafea pe masă că peste trei săptămâni poate faci din spital. Stai cuminte acasă și citește. Ai timp.
Niciodată nu sunt suficiente măsuri de siguranță, iar pe acest subiect și care sunt simptomele le poți afla de aici.

Coronavirus, ce impact știi că are?

Coronavirusul

Pandemia de Coronavirus arată exact așa cum o vedeți mai sus. Totuși, situația nu este la fel de „roșie” cum este acolo. Priviți graficul de mai jos.

Coronavirusul morti

Graficul acesta arată cazurile confirmate, cazurile în tratament, cazurile vindecate și decesele.

Coronavirus cazuri

Numerele acestea sunt în timp real. Sunt 7 499 de decese la un număr de 188 388 de cazuri de infectați dintre care 80 848 au fost vindecați. Coronavirusul nu este atât de letal precum este panica pe care oamenii o creează. Am făcut o comparație cu ultima pandemie declarată de OMS. Este pandemia din 2009 din cauza virusului H1N1 care a afectat între 700 de milioane de oameni și 1,4 miliarde dintre care a ucis între 150 000 și 575 ooo de persoane. Numerele nu sunt sigure, 80% dintre cazurile de decese care aveau simptomele virusului au fost puse pe seama acestuia. Virusul din 2009 încă există și se extinde, însă gravitatea sa a scăzut fulgerător față de primul an în care a terorizat planeta. Și nu doar oamenii au fost afectați, ci și păsările, porcine.

România printre puținele ei dăți în care a acționat când a trebuit se numără și asta. A acționat repede, drastic chiar în faza de instalare. Conform unui studiu, statele care iau măsuri rapide scad cu 10% rata mortalității din cauza virusului.

Ce să faci dacă ai ajuns până aici?

Distribuie articolul și  ajută-i pe oamenii care te urmăresc să nu fie absorbiți de tot ce se spune pe rețelele sociale. Lucrurile nu sunt atât de grave cum ar putea să fie, iar izolarea, igiena și calmitatea sunt măsuri importante prin care poți evita întâlnirea cu Coronavirusul.