Dirty Shirt

După o horă și distracție la concertul lor, am știut că cei de la Dirty Shirt au o poveste de spus! Combinația de stiluri vocale, unitatea membrilor trupei, felul în care comunică cu publicul, menținerea mesajului piesei indiferent de limbă, valorificarea folclorului românesc mi-au arătat că felul artistic de exprimare prin muzică nu are limite. Să accepți cultura altor țări, să o valorifici și să iubești pe toată lumea în mod egal, să accepți și să înțelegi că încă mai ai multe de învățat, să fii deschis la schimbare sunt câteva calități pe care le emană trupa.

Reporter: Ce amintire frumoasă aveți din colaborarea cu alte trupe?

Dirty Shirt: Am colaborat foarte mișto cu trupa Target, din Deva, cu care ne-am intersectat prin 2010 și am tot avut concerte cu ei până prin 2017. În momentul de față, un fost component al lor, Adrian Biba, este inginerul nostru de sunet și cu el colaborăm deja de 6 ani.

Reporter: Vreți să dați fanilor noi informații despre noul album?

Dirty Shirt: Da. Albumul Letchology l-am scos anul ăsta în ianuarie. Pentru noi este o realizare faptul că îl avem în premieră în format video. Ne-am dorit toată viața să facem discuri sub formate de vinil și, de aceea, Letchology este mult mai special pentru noi.

Reporter: Cât de bine prinde genul folcloric metal în alte țări?

Dirty Shirt: Prinde foarte bine pentru că muzica, în fond, este un limbaj universal și cam peste tot unde ne ducem avem oameni care ne apreciază. În primul rând, că suntem diferiți față de ce se întâmplă la ei și pentru că, în fond, Dirty Shirt degajă o energie pozitivă și oamenii chiar se distrează pe muzica noastră.

Reporter: Cum ați ajuns la reunirea trupei din 2004?

Dirty Shirt: A fost o mișcare normală pentru că Mihai, după ce plecase prin 2000, noi am existat. Chiar dacă în stare latentă, aveam concerte mult mai rare, 1, 2 sau 3 pe an la momentul respectiv. După ce lumea a evoluat, internetul a evoluat, asta ne-a permis la un moment dat să putem face repetiții chiar împreună cu el în Franța, prin Skype. Deja menținând legătura tot timpul, prin email-uri la început, pe urmă prin Skype, pe urmă prin Messenger, pe grupuri discutându-se lucrurile au fost mult mai strânse și coeziunea s-a păstrat.

Reporter: Care este povestea din spatele numelui trupei?

Dirty Shirt: La un moment dat prin ‘95, băieții ori mergeau ori veneau de la un festival. Exact cu un an înainte să ajung eu în trupă, la vremea aia fiind perioada cu rock progresiv și grudge, toți aveau cămăși din acelea în carouri. La un moment dat, întorcându-se de la un festival erau sleiți de oboseală, cumva murdari, atunci automat s-a născut numele de Dirty Shirt.

Reporter: De ce ați ales să cântați în mai multe limbi?

Dirty Shirt: Noi toți suntem transilvăneni și sute de ani Transilvania a fost înclomerată de o grămadă de națiuni. Noi avem un principiu: nu suntem români 100% sau maghiari 100%. Noi suntem niște combinări de toate națiile. Eu, de exemplu, mă numesc Crăciun Dan. Da, am un nume foarte românesc, dar sunt combinație de o grămadă de nații. Pal Novelli vorbește maghiară, dar numele lui de familie este nume italian. Mihai Tivadar, e Mihai, dar în Ungaria este o localitate cu numele Tiva. Robert Rusz – îl cheamă Rusz, dar vorbește maghiară în conglomerat.

„Cântăm în toate limbile care ne reprezintă” și pe care le știm. Teoretic, avem mai mare deschidere la public. Dacă mergi în Ungaria și le cânți vreo piesă sau 2 în limba maghiară, ălora le place și interacționează cu tine. De exemplu, la Rocks Off, au avut parte de o celebra piesă maghiară numită Hopstejiga. Sau dacă vorbești în ungurește cu ei sunt extrem de fericiți.

Reporter: Cine sunteți voi în afara scenei?

Dirty Shirt: Eu am lucrat în vânzări 19 ani. Acum m-am ocupat un an de copii, am făcut Afterschool cu ei în cadrul unui ONG. Și acum lucrez pe parte de reformulare profesională la același ONG. Paul lucrează la o agenție de telecomunicații. Robi, până acum, a fost shop-manager la un dealer Orange. Cristi lucrează în editare video. Mihai a făcut post doctoratul și lucrează în circuit la cercetare în Franța. Dan trăiește din muzică. Vlad lucrează la unul dintre cei mai mișto producători de căști din România, unde se fac căști din lemn. Cosmin face gaming, verifică jocuri pe calculator.

Nu e cazul nostru să trăim din muzică. În România există două tipuri de artiști, care trăiesc din muzică și care nu trăiesc din muzică. Noi suntem din aceia care nu trăim din muzică. Lucrând, avem cu ce să ne întreținem familiile și să ne susținem hobby-ul. Astfel putem să cântăm ce vrem. Din artiștii care trăiesc din muzică, 95% trebuie să „se prostitueze” și să facă comerciale ca să ducă o pâine acasă la copii. Numai 5% din cei care trăiesc din muzică fac de dragul lor ce le place. Noi preferăm să facem ce ne place la stadiul ăsta.

Reporter: Care a fost cel mai memorabil moment din toate concertele voastre?

Dirty Shirt: Am avut 2 concerte care ne-au rămas în minte ca fiind vârful Everestului, amândouă au fost la Wacken Open Air. Primul în 2014, când am participat la Wacken Metal Battle și la nivel mondial am luat locul 2. Al doilea concert a fost anul acesta când am cântat la prânz la ora 2 și am strâns în jur de 7.000 de oameni, ceea ce a fost fantastic. A fost cel mai mare public în fața căruia noi am cântat până acum.

Reporter: Cum ați pus bazele trupei?

Dirty Shirt: Poli cu Mihai au pus bazele trupei. Eu m-am alăturat lor în 1996. Pe urmă a venit Vlad în ‘97, urmând ca în 2000 să vină Cristi la chitară. În 2008 a venit Robi metalistul și Dan Petean s-a alăturat în 2013. Iar Cosmin Nechita ni s-a alăturat în 2016 și uite cum suntem aici.

Dacă vreți să aflați mai multe despre trupele cunoscute din România, aici aveți un interviu cu adevărații coloși ai muzicii rock din România.

Reporter: Ce doriți să transmiteți celor care citesc acest interviu?

Dirty Shirt: Să fie deschiși la minte! Doar dacă ești open-minded ajungi să cunoști lucruri noi, să le accepți. Nu trebuie neapărat oamenilor să le placă ceea ce facem, trebuie să se gândească că e ceva altfel!