Școlile unde se raportează un caz de Coronavirus vor fi închise! Anunțul de ultimă oră al Guvernului României. Adunările care depășesc 1000 de persoane sunt interzise, iar școlile în care se depistează cazuri de COVID-19 vor fi închise preventiv! Această măsură va dura până în 31 martie.

România se confruntă cu o situație din ce în ce mai complicată: în ultimele 24 de ore s-au înregistrat alte 4 noi cazuri de infecții cu Coronavirus, însumând un total de 13 persoane infectate, din zone diferite ale țării.

O școală din Timișoara a fost închisă pentru trei zile și urmează un alt stadiu de două săptămâni, pentru că s-au depistat trei cazuri de îmbolnăviri cu virusul Corona, iar dintre aceștia erau elevi.

Astăzi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a declarat într-o conferință de presă următoarele:

„S-a aprobat procedura pentru suspendarea cursurilor în instituţiile de învăţământ. Se interzic activităţile ce includ un număr mai mare de 1.000 de persoane. Pentru activităţile cu mai puţin de 1.000 de persoane se aprobă cu acordul DSP.

Până pe 31 martie intră în vigoare aceste măsuri. Aceste măsuri vizează evenimentele publice şi private. Considerăm că este momentul să prevenim o răspândire în comunitate. Sistăm până la 31 martie stagiile de practică şi vizitele aparţinătorilor în spitale. Românii care au fost în Japonia, dacă au certificat de carantinare, nu sunt obligaţi să mai efectueze o nouă carantină.

Recomandăm ca românii din diaspora, din zonele de risc, să evite venirea în ţară pentru a nu pune în pericol viaţa celor din ţară. Au fost luate măsuri serioase împotriva celor care nu au respectat regulile izolării. Amenzile au fost de până la 20.000 de lei. Cei care nu respectă regulile de izolare şi îmbolnăvesc alţi oameni riscă închisoarea.

Au fost suspendate cursurile pentru trei zile la liceul din Timişoara. Urmează să se ia măsura suspendării pentru 14 zile. O parte dintre echipamentele de terapie intensivă sunt în curs de achiziţie, inclusiv de ventilatoare mecanice. Vom putea echipa 200 de paturi de terapie intensivă.

Nu ştiu să mai fi luat această decizie în alte cazuri. Şi în Elveţia s-au luat astfel de măsuri. Cazul cu ambulanţa. În cursul discuţiilor la spital au fost mai multe investigaţii. Personalul este supus măsurii de izolare. Noi sperăm că au respectat regulile de igienă. Şansele să fie infectaţi la acest moment sunt mici.

E o situaţie de care îmi pare rău, insă pacientul nu prezenta simptome de caz. Avem pe zi 7.000 de cazuri. Nu putem să îmbrăcăm toţi operatorii de pe sistemul de urgenţă. Nu putem să le irosim în câteva zile. Pacientul a fost lăsat să plece acasă. A fost dus înapoi la Balş, după ce i s-au recoltat probele. Unde sunt aglomerări mari de persoane, staţiile de metrou, să se încerce ca oamenii să nu stea foarte apropiaţi.”

Dacă doriți să citiți mai multe despre Coronavirus, click aici

Afectat va fi și sportul, deoarece ne aflăm la toate ligile în plină campanie de desfășurare. Pe Facebook există nemulțumiri legate de faptul că Dinamo București vs PSG, meci în optimile de finală ale Ligii Campionilor la handbal masculin, se va juca fără spectatori. Aceștia cer anularea și reprogramarea meciului sau să se limiteze numărul de spectatori la 900.