Poluarea din Bucuresti

Poluarea din București: soluțiile altor orașe, ce să faci în caz de smog și soluții pentru propria casă

"în Texte" by
  1. În lumina evenimentelor recente, poluarea din București a depășit limitele poluării cu un scor atroce. Trebuie să ne întrebăm ce putem face, atât noi, ca indivizi, să ne protejăm și să ameliorăm condițiile, cât și ce exemple putem noi, drept capitală, să urmăm pentru a ameliora măcar, dacă nu chiar rezolva, problemele puse de poluarea excesivă.

În caz de smog, unul din cele mai bune sfaturi este să evitați sportul în aer liber, sau dacă sunteți nevoiți să o faceți, să o faceți mai devreme, înainte de trafic – ideal este ca impactul cu smogul să fie minim. De asemenea, evitați străzile principale și bulevardele atunci când mergeți pe jos în condiții de smog – diferența a 20-40 de metri poate însemna un aer de 2-3 ori mai curat.

Dacă reușiți totuși să rămâneți înăuntru, încercați să țineți geamurile închise și să evitați gătitul la flacără și lumânările, deoarece pot ridica concentrația de particule poluante și în aerul din casă. Alt lucru care vă poate ajuta este să mâncați fructe și legume, deoarece ele oferă antioxidanți care sunt capabili să reducă efectele poluării la care suntem expuși. Vitaminele E și C de asemenea contribuie la o funcționare optimă a plămânilor, conform unui studiu din Anglia din 2015.

Pentru un aer mai curat în casă este suficient să investim în câteva plante

Pentru a avea și menține un aer mai curat în casă, puteți investi în câteva plante. Mai exact, o plantă în ghiveci per 10 metri pătrați de locuință ar fi ideal. Conform unui studiu realizat de NASA, există plante care, în intervalul a 24 de ore, pot elimina până la 87% din poluarea din aer. Mai mult decât să elimine dioxidul de carbon din aer și să producă oxigen, există plante care au abilitatea remarcabilă de a elimina poluanți precum benzen, tricloretilenă și formaldehidă. Există însă poluanți precum cei din spray-uri și aerosoli, pe care nici aceste plante nu îi pot îndepărta complet. În acest sens, cea mai bună soluție este înlocuirea acestor produse cu alternative mai puțin poluante.

poluarea din București

Dacă te-am convins să reduci poluarea din București sau pur și simplu vrei să-ți redecorezi casa, poți începe chiar de aici!

CE PUTEM FACE NOI, CAPITALA?

O altă soluție foarte utilă în orașe mari din Europa, când vine vorba de evitarea contactului cu zonele de poluare intensă, sunt aplicațiile precum Plume, care dau informații în timp real despre calitatea aerului din anumite zone ale metropolelor, cât și despre zona generală a Europei centrale și de vest. Dezvoltarea unei astfel de aplicații și în zona Balcanică ar putea da o ustensilă oamenilor, cu ajutorul căreia să se poată menaja de nivelele ridicate de poluanți.
De asemenea, avem o listă de exemple cu ce fac alte mari metropole și capitale în privința poluării:

Paris:

Parisul interzice mașinile în multe districte istorice din centru şi nu numai în weekend-uri, impune interdicții par-impar pentru vehicule. Totodată, transportul public este gratuit în timpul evenimentelor majore de poluare și încurajează programe de ride-sharing de mașini și schimb de biciclete.

Delhi:

În urma unor rapoarte conform cărora nivelurile de poluare din Delhi au fost egale cu cele din Beijing, au determinat orașul să interzică toate noile mașini diesel mari și SUV-uri cu motoare de peste 2.000 CC și să elimine treptat zeci de mii de taxiuri diesel. Orașul a experimentat și încurajează acum microbuzele Uber, la cerere. Alte orașe care iau în considerare interdicțiile diesel sunt Dublin și Bruxelles.

Freiburg:

Freiburg, Germania, are 500 km de trasee pentru biciclete, tramvaie și un sistem de transport public ieftin și eficient. O suburbie, Vauban, interzice oamenilor să parcheze lângă casele lor și îi face pe proprietarii de mașini să plătească 18.000 de euro pentru un spațiu de la marginea orașului. În schimbul locuinței fără mașină, oamenilor li se oferă locuințe mai ieftine, transport public gratuit și spații abundente pentru biciclete.

Ruxandra Dorobantu

Zisă și 'nemuritor și rece', a terminat Colegiul National 'Gheorghe Lazăr' și studiază științe politice la SNSPA. Practică puțin din toate artele, este pasionată de filosofie și dezbateri și este o optimistă incurabilă. Trăiește după motto-ul 'văd, vreau, obțin' .

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi