mituri despre Coronavirus

„Orice legendă are un sâmbure de adevăr”, așa îmi spunea tata când îl întrebam de legenda Regelui Arthur sau de vrăjitoare. Mai târziu, am aflat că nu doar legendele, ci și poveștile de orice fel au aceeași regulă. Și uite așa, am ajuns la virusul care a speriat lumea. Ce mituri despre Coronavirus știi?

MITUL NR. 1 – CORONAVIRUSUL ESTE CREAT DE OM

Realitatea: Momentan, doar o presupunere creată de adepții teoriilor conspiraționiste.

Se presupune că virusul a fost creat ca armă biologică într-un laborator din Wuhan, dar a fost scăpat din neatenție. O altă teorie care circulă pe teritoriul Chinei, este cea potrivit căreia, COVID-19 a apărut mai întâi în America, fiind extins abia după în China. Motivul? Anul acesta a fost înregistrat un număr ridicat de americani care au decedat din cauza gripei.

Totuși, oamenii de știință încă nu sunt siguri de cauza virusului, dar, bazat pe cercetări, s-a ajuns la concluzia că intermediarul care a dus la transmiterea Coronavirusului este liliacul.

MITUL NR. 2- COPIII NU SE ÎMBOLNĂVESC

Realitatea: Coronavirusul afectează toate grupele de vârstă, însă este predispus vârstnicilor și celor care au deja probleme respiratorii sau un sistem imunitar slăbit.

MITUL NR. 3- VITAMINA C ȘI USTUROIUL ȚIN DEPARTE VIRUSUL DIN CHINA

Realitatea: Remediile naturiste, printre care se numără vitamina C și usturoiul, sunt foarte bune în ceea ce privește protejarea de răcelile de sezon. Totuși, nu sunt suficient de puternice cât să țină temutul virus la distanță.

MITUL NR. 4- OAMENII CARE SUFERĂ DE CORONAVIRUS VOR MURI

Realitatea: Rata mortalității la nivel mondial este de 2% și scade, conform OMS. Au fost cazuri în care oamenii s-au vindecat, lucru prezentat în articolul de aici.

MITUL NR. 5- TREBUIE SĂ PORȚI MASCĂ OBLIGATORIU

Realitatea: Doar cei bolnavi trebuie să poarte mască. Purtarea ei necorespunzătoare poate duce la agravarea stării de sănătate deoarece măresc riscul de infecție. De asemenea, cumpărarea lor în exces nu face decât să ducă la mărirea prețului. Oamenii care lucrează în spitale și cei infectați chiar au nevoie de măști la un preț cât mai redus.

MITUL NR. 6- CĂLDURA UCIDE VIRUSUL

Realitatea: Doar pentru că Donald Trump a spus că odată cu venirea primăverii nu mai are nimeni nimic, asta nu înseamnă că este și adevărat. Așadar, nu vă grăbiți la uscătoarele de mâini din băi, pentru că nu veți fi protejați de o infecție. Din contră, sunt mult mai mulți microbi acolo decât pe un șervețel uscat.

De asemenea, o sticluță mică de dezinfectant (ca cea de aici) vă va ajuta mai mult decât să vă răniți pielea prin supraexpunere la raze UV.

MITUL NR. 7- CORONAVIRUSUL SE TRANSMITE PRIN POȘTĂ

Realitatea: Stai chill, du-te și ia-ți pachetul ăla care a venit după 6 luni de la AliExpress. Coronavirusul nu se poate transmite prin poștă, deși inițial, așa se considerase. Totuși, cercetătorii încă nu sunt siguri de modul de transmitere exact al virusului, și se ghidează după comportamentul celorlalte din aceeași familie. Aparent, COVID-19 nu stă foarte mult pe obiecte.

Panica produsă la nivel mondial a fost, de fapt, nu construită de fapte și argumente foarte bine consolidate, ci de mass-media. Coronavirusul nu are o mortalitate mai mare decât o gripă obișnuită, lucru ce a fost dovedit și redovedit pe rețelele de socializare. De ce s-a produs panica asta? Dumnezeu știe. Presupunerea mea? Având în vedere conflictul anterior, și anume, ipoteza celui de-al treilea război mondial, putem spune că răspândirea panicii COVID-19 a avut un motiv foarte bine întemeiat.

Nu vă pot garanta că miturile astea nu se vor schimba după o zi, dar vă pot garanta că mor mai mulți oameni din cauza foametei, lucru foarte bine evidențiat de colegele mele, aici.

Vă aștept răspunsurile în comentarii la întrebarea, TU CE MITURI DESPRE CORONAVIRUS CUNOȘTI?