erupție vulcan Indonezia

(FOTO) Alertă în Indonezia! A erupt vulcanul Merapi! S-au luat măsuri în legătură cu aeroportul din zonă, iar populația este îngrijorată!

Astăzi, cu puțin timp în urmă, vulcanul Merapi a erupt și a eliberat un nor de cenușă pe o rază de 6 kilometri deasupra sa!

Autoritățile din Indonezia au închis aeroportul internațional din orașul Solo, cunoscut sub numele de Surakarta, din măsuri de siguranță. Cenușa eliberată de vulcan a determinat Centrul Tehnologic de Cercetare ale Dezastrelor Naturale să emită cod roșu pentru toți piloții, care au decolat, se află în aer sau care încă sunt pe sol. Codul roșu este cel mai ridicat posibil.

„S-a auzit un zgomot puternic timp de 5 minute și puteam să văd norul de cenușă deasupra casei mele”, a declarat Jarmaji, un rezident al zonei Boyolali. Totuși, primarul orașului, Marwoto, a declarat că erupția nu va opri activitățile normale ale oamenilor, de zi cu zi. Mai mult, studenții și elevii vor continua să meargă la cursuri și agricultorii vor continua munca pe câmp.

„Datele demonstrează lipsa unei presiuni suficiente înainte de erupție, ceea ce arată că materialele erupte erau dominate de gaz vulcanic”, au declarat cei de la Centrul Tehnologic de Cercetare ale Dezastrelor Naturale.

Agenția a informat populația și turiștii să nu se apropie la 3 kilometri, zonă numită „zona de nepătruns”, pentru că încă există pericole în jurul Muntelui Merapi, cum ar fi lava și scurgerile piroclastice. În precedenta erupție, din 2010, au avut loc 300 de decese din cauza erupției și aproximativ 280.000 persoane au fost evacuate.

Zona în care se află acest munte, este caracterizată prin mișcări ale plăcilor tectonice bruște, care determină erupții vulcanice, cutremure subterane sau submarine. De aici îi vine numele de „Cercul de foc”, iar de obicei au loc explozii vulcanice și erupții violente. Tot în aceeași zonă, arhipelagul însumează peste 17.000 de vulcani activi.

sursa foto: storymaps.arcgis.com