Protestează contra vaccinului
Protestează contra vaccinului

Creștinii protestează contra vaccinului în fața Parlamentului! Motivul acestei mișcări este legea care va obliga părinții să își vaccineze copiii. Pancartele și icoanele au fost nelipsite. Religia nu ar trebui să fie laoaltă cu sănătatea. Până la urmă, medicii îți salvează viața, nu chipurile divinităților. Actul normativ ar putea fi dezbătut în procedură de urgență.

 

Părinții sunt extrem de revoltați deoarece susțin faptul că acestea au multe reacții adverse: „Eu nu mă voi vaccina, nici copilul nu vreau să mi-l vaccinez. Nu vreau să trebuiască să îmi iau copilul și să fug cine știe pe unde doar să nu-l supun la risc. (…) Sunt foarte multe reacții adverse, mi-am asumat odată un vaccin, am avut reacții adverse și nu mai vreau”, mărturisește o mamă care protestează.

Dar dacă vom gândi puțin mai limpede, aceste lucruri au o judecată medicală care parcurge 3 etape:

1. Riscurile bolii și aici intră posibilitatea obiectivă de a contracta boala (riscul epidemiologic) + gravitatea bolii pentru care ne vaccinăm (majoritatea mortale) + starea de sănătate a copilului (există boli ușoare, pentru care pur și simplu nu merită să ne vaccinăm sau copilul a ajuns la o anumită vârstă când boala nu mai reprezintă un pericol).

2. Beneficiile vaccinării – evidente pentru boala în cauză.

3. Riscurile vaccinării. Niciun vaccin nu este fără riscuri, dar ele sunt minore în comparație cu bolile pe care le previn. Reacțiile pot fi locale (tip injectită la locul de administrare) sau general minore (tip febră, agitație, scăderea apetitului, scaune modificate pe perioade scurte de timp și fără impact asupra creșterii copilului). Riscul calculat al reacțiilor sistemice grave este de 1:1 000 000.

Concepții generale de administrare:

Nu sunt prea multe vaccinuri. Vaccinurile multiple nu afectează în niciun fel unitatea generală a copilului. Copiii vaccinați nu se îmbolnăvesc mai des decât cei nevaccinați. Nu crește proporțional riscul de reacții adverse. Din contră!

Majoritatea vaccinurilor pot fi administrate simultan! Orice vaccin poate fi dat simultan cu orice alt vaccin fără a afecta copilul și fără reacții adverse mai puternice. Cele mai complexe vaccinuri nu ocupă nici 0,1% din capacitatea imunitară generală. Administrarea simultană a mai multor vaccinuri este rapidă, comodă, eficientă și evident mai puțin trumatizantă pentru copil. Dacă diferitele vaccinuri nu s-ar administra concomitent, schema de vaccinare ar fi imposibil de realizat.

Acestea le spun medicii care au studii superioare. Care au terminat și au studiat de-a binelea medicina. Și atunci cum putem să nu ne vaccinăm pe noi sau copiii? Preferăm să prevenim o boală în sine sau preferăm să nu o prevenim din cauza unor efecte adverse?

Alții susțin că se încalcă drepturile omului: „Ne impun cu forța și nici un act medical nu poate fi impus cu forța conform declarațiilor intenaționale ale drepturilor omului”.

Copiii nevaccinați ar putea să nu mai fie acceptați la grădinițe sau la școli. Unitățile de învățământ vor avea obligativitatea să solicite, la înscrierea minorului, o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic trebuie vaccinat în termen de un an. Iar părinții care vor refuza, vor plăti amenzi până la 10 000 de lei.

Proiectul de lege prevede și obligațiile pe care le au autoritățile. Acestea trebuie să asigure dozele necesare de vaccin.

Prin introducerea vaccinării obligatorii, statul dorește un control mai bun al bolilor care pot fi prevenite prin imunizare.

sursă foto: Arhiva Ziare.com

Autor: Lorena Moldovan