Meteorit

Un meteorit spectaculos a explodat pe data de 28 februarie în nordul Balcanilor, la ora locală 10:34 (09:34 UTC). Evenimentul a fost văzut și auzit din nordul Italiei, Slovenia, Croația și Austria. Există numeroase rapoarte privind un puternic boom sonic cu valul de șoc care îl însoțește, suficient de puternic pentru a fi înregistrat de seismografe drept cutremur! Este posibil ca unele elemente ale obiectului să fi supraviețuit presiunii atmosferice.

Mai jos puteți urmări un videoclip al evenimentului văzut de Tomislav Čar peste Zagreb, Croația.

Este inclusă și o secvență de mișcare lentă din partea cea mai interesantă a acestui fenomen.

Observatorii care au văzut explozia, au declarat că arăta ca o minge de foc noaptea, doar că, petrecându-se în timpul zilei, s-a văzut ca un fulger luminos, urmat de o explozie puternică. O vreme, a fost o masă gălbuie mai mare în nor (probabil că meteoritul încă ardea), într-un final rămânând doar un nor de fum. Unii dintre observatori au raportat și agitarea geamurilor cauzate de unda de șoc însoțitoare.

Unii rezidenți au crezut că este un avion care sparge bariera sonoră (boom sonic) sau un cutremur, dar Uniunea Astronomică a Croației (CAU) a confirmat că este vorba despre un meteorit- un meteorit extrem de luminos.

Boom-ul sonic a fost înregistrat în orașul Zagreb la ora 09:34 UTC, la trei minute după spectacolul văzut pe cer. Sunetul a durat câteva secunde și s-a făcut auzit în tot Nordul Croației.

Conform Uniunii astronomice a Croației, meteoritul a explodat la o înălțime de 30km deasupra Pământului. Este posibil ca unele bucăți de meteorit au supraviețuit presiunii atmosferice, dar încă este necunoscut locul în care ar fi putut ateriza.

S-a dat o declarație, momentan neoficială, care susținea că o bucată de meteorit a fost găsită în orașul Koprivinica din Nord-Estul Croației.

Specialiștii au înregistrat undele cauzate de șocul boom-ului sonic, distribuind câteva imagini pe această temă:


Unde sonore


Sursă foto: Severe Weather Europe

Autori: Sângeorzan Gina și Fodor Andra-Maria