LGBTQ+ în România. Deși ne aflăm în anul 2020, a avea o orientare sexuală diferită de cea straight în România este în continuare dificil.

Statisticile arată că țara noastră se numără în topul celor mai discriminatoare state pe baza orientării sexuale, iar procentele unui sondaj recent realizat de IRES sunt cu adevărat îngrijorătoare.

Rezultatele au demonstrat faptul că trei pătrimi dintre cei care au răspuns au declarat faptul că nu au încredere în persoanele homosexuale, 59% au afirmat că nu ar accepta în familie o persoană cu o orientare sexuală diferită, iar 52% au susținut că nu ar putea fi prieteni cu persoane din comunitatea LGBTQ+.

În spatele acestor cifre se ascunde o realitate dură, în care a-ți asuma identitatea este aproape un act de rebeliune în România. Pentru aceia dintre noi care nu suntem out, fiecare zi este o scenetă tristă de teatru. Pretindem, mințim și ne ascundem. Iubim în secret, pentru că nu am putea risca să ne pierdem prietenii și familia. Nu am putea risca să ne ”distrugem imaginea”, să fim marginalizați și agresați verbal sau fizic.

Înainte de a fi gay, bisexuali, transexuali, suntem oameni.

Oameni care își doresc și merită să fie respectați, care își doresc să aibă aceleași drepturi în stat ca cetățenii heterosexuali, să fie și să se simtă în siguranță și mai presus de toate acestea, care își doresc să fie liberi! Liberi să poată fi sinceri, să iubească pe oricine, indiferent de sex. Liberi să fie ei înșiși.

Nuanțele violenței sunt infinite și pot fi cunoscute de către oricare dintre noi, dar în rândul persoanelor LGBTQ+, agresiunile nu au limite. Pe lângă bătăliile interioare pe care le purtăm cu noi înșine, lupta împotriva homofobiei este una continuă, care, de multe ori, lasă în urma sa victime și răni ce nu se vindecă niciodată.

Suntem înconjurați de această ignoranță și ostilitate profundă care transformă viața de zi cu zi, într-o luptă de supraviețuire. Ne confruntăm cu o societate care ne respinge pe baza unor inepții religioase inventate, care ne oferă etichete ofensatoare și care ne desconsideră, fără a avea nici cea mai mică intenție de a ne cunoaște.

Nu suntem doar un concept și nu suntem atât de diferiți pe cât ați crede.

De fapt, suntem atât de asemănători și avem atât de multe în comun, încât nu realizați cât de multe persoane LGBTQ+ aveți în jurul vostru. În familie, în cercul de prieteni, la liceu și la locul de muncă – suntem pretutindeni și tot ce ne dorim este să nu fim judecați pentru felul în care iubim.

Ce ne diferențiază de voi, cei care ne disprețuiți și care încercați din răsputeri să păstrați această barieră între ce considerați normal și anormal, sunt toleranța, iubirea, puterea de a respecta chiar și lucrurile cu care nu rezonăm și pe care nu le înțelegem, umanitatea.

Nu am pretins niciodată că suntem mai buni și nici nu ne-am dorit să fim tratați în acest fel. Ce ne dorim este să fim tratați egal, fără a fi discriminați și fără a fi nevoie să ascundem cine suntem. Pentru că suntem ființe umane extraordinar de curajoase și inteligente, care merită drepturi egale, un mediu sigur de viață și care își doresc doar pace.

Foto: Shutterstock

1 COMENTARIU