prevenire a coronavirusului
prevenire a coronavirusului

Temutul Coronavirus a alertat oameni de prin toate colțurile lumii. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătății a emis 10 reguli de prevenire a Coronavirusului!

Hai să începem cu regulile care trebuie neapărat urmate atunci când te afli în zone de risc foarte populate precum: școala, locul de muncă, metroul etc.

1. Spălarea pe mâini cât mai des posibil!

Pare banal, însă e una din cele mai eficiente metode de prevenire. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu aveți la îndemână apă și săpun, folosiți un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

2. Evitarea contactului cu alte persoane care prezintă afecțiuni respiratorii.

Conform comunicatului Ministerului Sănătății, „Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată”.

3. Pe cât posibil, evitați atingerea ochilor, gurii și a nasului cu mâinile.

Dacă nu v-ați spălat bine pe mâini, evitați să vă atingeți pleoapele, nasul, gura, zona feței în principal. Știm că virusul se transmite pe cale respiratorie, însă vă puteți contamina chiar dumneavoastră, fără să realizați, cu propriile mâini, deoarece acestea pot deveni focare de microbi foarte rapid.

4. O regulă de aur, care ar trebui folosită tot timpul și nu numai în cazul acestui virus!

Dacă strănutați sau tușiți, acoperiți-vă gura cu un șervețel, deoarece poate fi posibilă atingerea unor obiecte contaminate cu mâinile. Cu toate acestea, a nu se uita spălarea frecventă a mâinilor.

5. Evitați luarea unor medicamente antivirale sau antibiotice după ureche, fără prescripția medicului!

După cum știm, luarea unor antibiotice sau medicamente antivirale poate fi dăunătoare corpului dacă sunt administrate fară prescripția medicului. Antibioticele funcționează doar în cazul bacteriilor. În cazul Coronavirusului, tratamentul se face doar în spital, sub supravegherea atentă a medicului, într-un salon izolat.

6. Menținerea tuturor suprafețelor curate și dezinfectate.

Suprafețele se dezinfectează cu dezinfectanți chimici pe baza de clor, înălbitori, solvenți, acid paracetic, cloroform și etanol cu concentrație de 75%.

7. Utilizați măști de protecție cât de des posibil.

În cazul în care sunteți nevoiți să acordați asistență unor persoane, sau în cazul în care bănuiți că ați intrat în contact cu un virus, măștile ajută la limitarea răspândirii acestuia, însă trebuie folosită împreună cu celelalte reguli.

8. Produsele fabricate în China nu prezintă un pericol.

Nu există nici o dovadă că virusul este transmis pe această cale, deoarece nu supraviețuiește mult pe suprafețe.

9. Dacă v-ați întors recent din China, din zonele de carantină din Europa, aveți febră și tușiți, sunați la 112.

Dacă aveți stări de oboseală, tușiți, prezentați dificultate respiratorii, dureri musculare și aveți febră, apelați cât mai repede posibil la medic pentru a putea primi informațiile necesare și a fi consultat de urgență.

10. Nu există dovezi că animalele de companie ar putea transmite virusul.

Nu există dovezi cum că animalele de companie (câini, pisici) pot transmite coronavirusul, însă, în continuare trebuie efectuată spălarea pe mâini după interacțiunea cu animalele.

Dacă credeți că aceste măsuri de prevenire sunt drastice, aici puteți citi despre măsurile pe care le-au luat medicii din China.