relație
relație

Februarie, luna dragostei, scoate din noi nu numai dragoste, ci și amintiri chinuitoare despre dragoste sau despre o relație în care am fost implicați. Doar ce mă revoltasem într-un articol despre persoanele care își plâng de milă online că sunt singure, când o discuție a adus în prim-plan amintirile urâte care rămân în urma dragostei.

Toți ne amintim ceva mai neplăcut despre o mare dragoste de-a noastră

Trebuie să recunoaștem că nicio dragoste, relație sau mare iubire nu a fost sau nu va fi perfectă. Dacă tu vrei să o vezi așa, e în avantajul sau dezavantajul tău. Cred că fiecare își poate lua un minut în care să se gândească la ultimul lui moment de îndrăgostire și, cu siguranță, îi va trece prin minte și ceva neplăcut. De la dragostea neîmpărtășită la friendzone, de la încercări de a fi împreună la respingere sau de la dispariția și apariția constantă a persoanei iubite, toate pot fi în memoria unui singur om.

Deși reacțiile pot fi diverse, sentimetele pot fi aceleași. Aici puteți citi mai multe despre sentimentele lăsate în urmă de friendzone.

Însă subiectul pe care îl vom aborda astăzi este cel al persoanelor care nu au un parcurs constant în viața ta. Persoanele alea care îți dau speranțe de ceva mai mult și după dispar sau devin reci. Hmm… Sună cunoscut, nu?

De ce ai da speranțe cuiva doar ca pe urmă să le ruinezi?

Cauzele pentru care o persoană nu are un parcurs constant în viața ta pot fi diverse. Nu vreau să scuz pe nimeni sau să țin partea nimănui, însă uneori ar trebui să ne deschidem ochii și să vedem tot ce e pe lângă noi. E frumos să acorzi afecțiune unei persoane dragi ție, însă nu trebuie să te complaci în afecțiunea de care nu ai avut tu parte până acum. Sunteți doi oameni frumoși și mai bine ai fi afectiv cu o persoană care merită, care te iubește așa cum o iubești și tu.

De ce să îți complici viața și să ai blocaje emoționale pentru că te complaci într-o iubire tristă? Nu acorda iubire dacă nu simți asta. Nu-l mai face pe cel de lângă tine să creadă  că-l iubești. Dacă vei continua să pui suflet fără să simți iubire cu adevărat, vei reuși doar să obții o dragoste tristă. Nu te poți obliga să iubești o persoană sau să rămâi într-o relație. Îi poți spune de o sută de ori: „Te iubesc!”, însă situația nu se va schimba. Mai bine ești sincer cu toată lumea și pui punct.

„Un punct și de la capăt cu altul”, zicea Marius Tucă într-o poezie de-a lui

Un punct pentru dragostea, care de fapt nu e dragoste, e pur și simplu o proiecție a nevoii tale de afecțiune. Și un punct pentru dragostea pe care te aștepți să o primești în viitor. Să nu mai iei cu tine aceleași obiceiuri, care ți-au adus tristețe. Să nu mai ai speranțe de oferit, chiar dacă nu vrei să primești ceva în schimb. Să nu mai fii persoana care provoacă confuzie.

Cu toții ne strângem sentimente care stau să erupă

Nu este sănătos să ții totul în tine pentru că te vei stresa și îți vei pune întrebări de genul: „Cum ar fi dacă?”. Ieșiți seara la o plimbare, stați pe o bancă într-o după-amiază ploioasă, încercați să vă destăinuiți față în față și să faceți contact vizual. Fiți sinceri, nu ezitați niciun detaliu, pentru a nu vă părea rău mai târziu.
Mi-am strâns sentimente de genul până am crezut că e prea târziu, dar am avut puterea să îmi spun mie că nu. Și da, sunt una dintre persoanele care au dat speranțe false. Am început o relație, deși eu nu aveam speranțe de viitor. Dar mi-am dat seama că nu e ok, în primul rând pentru mine, iar apoi pentru persoana care avea speranțe. Am spus că nu vreau să fiu așa, dar am fost. Și, într-un final, am schimbat asta.

Când știi că a venit momentul să renunți?

Când oferi dragoste care nu ți se întoarce. Când simți că nu ești apreciat pentru ceea ce oferi. Nu trebuie să renunți la ceea ce simți, nu te poți forța să faci asta. Poți însă să nu mai faci lucruri care îți aduc aminte de acea persoană. Poți să nu mai faci gesturi romantice, pentru ca sentimentele tale să rămână constante sau să scadă în intensitate. Uneori este mai bine să renunți la ceea ce iubești. Iubire vei tot întâlni pe parcursul vieții, așa că trăiește fiecare moment!

Nu te mai amăgi crezând că în viitor va fi ceva între voi doi sau că poți menține o relație, deși nu simți asta. Mai bine renunți și te ocupi de tine și de activitățile sau pasiunile pe care le ai. Acum poți să ieși cu prietenii şi să te simți de milioane alături de ei, pentru că, aparent, mai sunt persoane în lumea asta care pot să te facă să te simți bine în afară de el/ea. Fugi în lume, distrează-te și bucură-te că poți să petreci mai mult timp pentru a te dezvolta. Citește ceea ce îți place, încearcă chiar „Anatomia iubirii” de Helen Fisher.

Niciun lucru care ți se întâmplă nu va rămâne întipărit pe sufletul tău

Te va durea, vei ști că e acolo, însă nu va fi evident. Mi se spunea că iau tot ca pe o experiență. Pentru că, da, viața mea e plină de experiențe. Am dat speranțe alandala, a fost o experiență. Am primit speranțe alandala, și asta a fost o experiență. Dacă ești deschis să simți și să experimentezi, viața nu va mai fi așa aspră cu tine.


Autori: Aurora Sofia Uifelean și Ana Retegan