dependența de telefon

Cât de gravă e dependența de telefon și ce soluții are?

"în Păreri și opinii" by

Crede-mă pe cuvânt, căci dacă reușești să realizezi ceea ce îți propui, te vei simți cu adevărat liber. Controlează tu cum vrei tehnologia. Nu o lăsa pe ea să preia contolul. Ochii în telefoane și căștile în urechi. Dependența de telefon este oficial mai puternică decât cea a drogurilor. Ne deconectăm de realitate și preferăm mediul online. Știu… Acolo totul pare mult mai roz și perfect. Dar totuși haide să mai privim și în jurul nostru.

Realitatea este mult mai intensă decât ceea ce se află în fața ecranelor. Și eu o să vă prezint modalități prin care să reduceți timpul petrecut pe telefoane și argumente din propria mea experiență și cum să reduceți dependența de telefon.

Primul pas este acela de a vrea cu adevărat acest lucru. Să realizezi cât timp stai pe rețelele de socializare și câte lucruri productive sau distractive poți să faci în schimb.

Pe parcursul unei zile petreceam ore bune pe telefon, iar când nu mai aveam baterie îl puneam la încărcat… Şi tot pe el ajungeam să stau. Dar în ziua în care mi-am pus „stop”, am luat o carte în mână şi am început să mă dezvolt mai mult personal. Și să mă descopăr pe mine, chiar să mă iubesc mai mult. Să nu mă mai uit la modelele de pe Instagram și să mă judec, căci eu nu sunt așa. Să savurez un ceai sau o cafea cu prietenii mei fără ca telefonul să îmi acapareze atenția. Mi-am spus „viața chiar îți oferă momente minunate, doar că trebuie să profităm de orice lucru mărunt pentru a ne putea da seama cu adevărat de asta.”

Totul are un început care este, desigur, și cel mai complicat. În a doua parte putem apela la mici trucuri.

Există anumite aplicații pe care le putem instala în acest scop. Cum ar fi: Forest, cea pe care am folosit-o și eu, la rândul meu. Aceasta se bazează pe plantarea unor copaci, iar dacă îți folosești telefonul în acest timp, ofilește. Partea cea mai draguță este că primești mesaje precum „Go back to your work ”. Motto-ul acestei aplicații este clar „Stay focused, be present”. Partea bonus este că dacă îți instalezi varianta plătită, banii se vor dona spre plantarea unor copaci reali.

Cheeky este o aplicație gratuită pentru Android și iOS. Te ajută să strângi date legate de cum îți folosești telefonul. De câte ori îl deblochezi pe zi și de câte ori accesezi anumite aplicații. Dacă vrei să reduci din timpul petrecut cu un ecran micuț în fața ochilor, Cheeky îți poate monitoriza progresul (sau regresul).

AppDetox poate fi downloadat gratis pe Android. Aplicația îți setează limite de timp pentru utilizarea telefonului. De asemenea, poate controla la ce ore poți folosi anumite aplicații și de câte ori le poți deschide pe parcursul zilei.

În plus, o perioadă de timp ai putea să îți oprești notificările, pentru a nu fi distras de mesaje.

Creeză-ți un program productiv pentru a putea să îți ocupi timpul. Câteva exemple simple pe care le-am abordat eu au fost: am început sa merg la bazin, dar tu poți opta pentru jogging, sală sau chiar exerciții pe care le poți realiza acasă. Găsește-ți hobby-uri precum desenatul , cititul, scrisul sau poate chiar cântatul la un instrument muzical. Niciodată nu știi ce talente ascunse ai. Du-te într-o librărie și caută cărți și cumpără-le pe cele care consideri că îți pot oferi răspunsuri. Simte o pagină reală în mână, nu doar cele scrise pe internet. Vă asigur eu că este cu totul altceva. Lucrurile autentice nu se vor demoda niciodată.

Ce sfaturi vă mai pot oferi?

Dimineața, stai departe de el timp de o oră, la fel și seara înainte de culcare. Poți să îți reorganizezi camera în timpul acesta. Diferențele se vor vedea imediat. Și nu mă refer doar la decorul camerei tale. De când am renunțat din a mai sta atât de mult pe el, personal mă interesează mult mai mult partea mea spirituală. Am început chiar să meditez și să citesc cărți despre aceasta temă. O mică conlcuzie este că am realizat că lucrurile pe care le poți descoperi în lumea reală sunt mult mai interesante decât orice lucru găsit pe rețelele de socializare, iar această dependență de telefon dăunează activității psihice și încrederii de sine.

Dacă vrei să duci o viață liniștită ancorează-te de un scop, nu de oameni sau obiecte – Albert Einstein

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să știți mai multe despre muzică, puteți afla mai multe  chiar aici!

Autor: Moldovan Lorena

 

Elevă la Colegiu Național "Iancu de Hunedoara", profilul filologie. Își găsește echilibrul în mediul spiritual, meditând, cintind despre univers si efectele acestuia asupra noastră. Mottol ei este „Când eram mic mama mi-a spus: Dacă te duci în armată, vei deveni general. Dacă te duci la seminarul teologic, vei deveni Papă. În schimb am dvenit artist şi sunt Picasso.“

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi