Dagmar Turner
Dagmar Turner

Muzica nu are limite, iar asta ni s-a demonstrat atunci când o pacientă de 53 de ani, Dagmar Turner, a cântat la vioară în timp ce era operată de tumoare pe creier!

Dagmar Turner, o femeie în vârstă de 53 de ani din Isle of Wight, de profesie consultant de management, a fost diagnosticată cu tumoare craniană, urmând să fie operată la spitalul King’s College.

Cântă la vioară de la 10 ani, deci 40 de ani de muzică, de glorie. Este violonistă într-o orchestră de muzică clasică, iar atunci când a aflat diagnosticul pus de către medici, singura ei frică era că nu va mai putea cânta după ce se va trezi din operație. Așa că a avut o idee, artiștii mereu găsesc o posibilitate, o portiță. Și-a rugat medicul să fie lăsată să cânte în timpul operației, să asculte mereu notele muzicale, să nu se îndepărteze de muzică nici măcar pe patul de spital, între viață și moarte.

„A cânta este cu adevărat un alt fel de a respira.”

În timpul operației, din fericire, i-a fost îndepărtată peste 90% din tumoare, inclusiv toate zonele suspecte acesteia.

„Gândul de a-mi pierde abilitatea de a cânta a fost deznădăjduitor”, spune Dagman Turner, pacienta operată de tumoare.

Dacă te pasionează, poți începe chiar și tu să cânți la vioară! Aici ai câteva opțiuni de început!

Medicul neurochirurg care a operat-o pe violonista de 53 de ani, profesorul Keyoumars Ashkan, spune că a fost prima pacientă din cariera sa care a cântat la un instrument în timpul unei operații.

Pasiunea pentru muzică este vizibilă pe fața acesteia, chiar și pe patul de spital. Cântă cu ochii închiși, conectată la aparate și înconjurată de medici și asistente, cu craniul deschis în timp ce îi este îndepărtată tumoarea. Este literalmente o dovadă că un artist rămâne artist, indiferent de greutățile prin care îl trece viața.

O violonistă de orchestră a cântat instrumentul ei în timpul unei operații de îndepărtare a unei tumori cerebrale la King's College Hospital din Londra, pe 31 ianuarie, asigurându-se că mișcarea și coordonarea muzicii muzicii nu a fost deteriorată accidental de către chirurgi.
Sursă fotografie: Skynews.com

 

Această întâmplare ne poate duce cu gândul la Beethoven, care deși era surd, știm cu toții muzica acestuia. Ba chiar el spunea că…

„…În ultimii trei ani, auzul mi-a slăbit constant… Ca să vă faceţi o idee despre surzenia mea, vă spun că la teatru trebuie să mă apropii foarte mult de orchestră ca să aud artiştii, iar de la distanţă nu aud notele înalte ale instrumentelor şi vocile cântăreţilor… Uneori de-abia îi aud şi pe cei care vorbesc încet. E adevărat că aud sunetul, dar nu şi cuvintele. Şi cu toate acestea, dacă cineva ţipă, nu pot să suport.”

Nimeni nu știe exact cauza surzeniei lui Beethoven, dar ce știm cu siguranță este că nu s-a oprit din a cânta la pian.

După operația pe creier a pacientei în vârstă de 53 de ani, aceasta le-a mulțumit medicilor pentru că nu au permis să se piardă o pasiune de 40 de ani pentru muzică.

Morala? Când sângele tău arde din pasiunea pentru ceva, indiferent ce anume, nimic nu îți poate lua ceea ce iubești.

Nimeni și nimic nu te va ține vreodată departe de pasiunea ta. Nici de surzești, nici de-ți e luată vederea, nici de corpul nu ar mai coopera cu tine, sângele-ți va clocoti în vene pentru acel ceva care te-a făcut să simți ce-i cu adevărat viața.

Dacă vreți să mai citiți despre pasiunile pe care le au tinerii, aici puteți descoperi mai mult.