Poezie de Marin Sorescu în metroul londonez! Lir(ic)a românească, apreciată de britanici! Supriză pentru iubitorii de literatură românească surprinsă de un fotograf român, Florin Ghioca, în metroul londonez. Fotograful care trăiește în București a postat pe pagina sa de Facebook o poză în care panoul metroului din Londra vrea să inspire călătorii cu metroul din capitala Regatului Unit.

Proiectul denumit “Poems on the Underground” aduce periodic în metroul din Londra poezii semnate de autori cunoscuți în toată lumea. Acum a fost rândul autorului român, Marin Sorescu, să îi bucure pe călătorii cu metroul din Londra. Proiectul fost început în 1986 la ideea scriitoarei americane Judith Chernalk, pentru a aduce poezia mai aproape de oameni. De trei ori pe an, în metroul londonez apar poezii – scrise de poeți cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, clasici sau contemporani. Demersul este susținut de TfL, Arts Council England și The British Council.

Florin Ghioca a adăugat în descrierea pozei „În metroul londonez, Marin Sorescu, tradus frumos în engleză, de citit între două stații.” Pentru a sublinia faptul că la noi astfel de acțiuni sunt departe de a fi aplicate pentru călători, acesta a adăugat #laeisepoate.

Poezia în limba română:

„Voi privi la iarbă/ Până voi obține titlul/ De doctor în iarbă/ Voi privi la nori/ Până voi ajunge laureat/ Al norilor/ Voi trece pe lângă fum/ Până când fumul, de rușine/ Va deveni iar flacără/ De la început/ Voi trece pe lângă toate lucrurile/ Până când toate lucrurile/ Mă vor cunoaște.”

Poezia imprimată pe panoul din metroul londonez, tradusă în limba engleză:

“I shall look at the grass/ Till I obtain the degree/ Of Doctor of Grass/ I shall look at the clouds/ Till I become a Master/ Of Clouds/ I shall walk beside the smoke/ Till out of shame/ The smoke returns to the flame/ Of its beginning/ I shall walk beside all things/ Till all things/ Come to know me.”


sursa foto: Florin Ghioca