Ce trebuie să știi dacă vrei să fii artist? Talent VS muncă

0
607 views
Ce trebuie să știi dacă vrei să fii artist
Ce trebuie să știi dacă vrei să fii artist

Mă numesc Ștefan și nu vreau să mă lungesc cu chestii legate de mine, oricum nu vă doare capul.

Tot ce vreau să vă zic este strict legat de ce fac eu: desenez. Da, știu, poate sună banal, dar pot afirma că, în mai puțin de 2 ani, am evoluat destul de mult (mai jos vedeți lucrări de-ale mele; și dacă tot am făcut paranteza asta, vreau să vă zic că eu desenez grafic, pictez, studiez și anatomie plus arhitectură) și în acest articol vreau să vorbesc despre „evoluția în artă”, desigur, oricine poate încerca. Ca de obicei, perspectiva personală este sfântă. Deci… Ce trebuie să știi dacă vrei să fii artist?

Înainte să-mi ziceți că-s îngâmfat (știu că o să primesc pumni în gură și pentru ce scriu acum, dar fie), încă mai sunt destule lucruri pe care trebuie să le învăț, nu mă consider deloc un artist sau desenator bun dar, desigur, putem învăța unii de la alții.

Cum am evoluat eu?

Evoluția este rezultatul muncii depuse în spatele fiecărei lucrări. La început, este greu să te adaptezi superiorilor îngâmfați sau inteligenților care cred că știu totul despre tot, având în vedere faptul că nu sunt în stare să deseneze o linie dreaptă. Munca și studiul zilnic sunt factorii de bază. Urmărind videoclipuri, citind bloguri (de specialitate în domeniu), învățând și încercând tehnici/stiluri de lucru, cerând sfaturi/îndrumări de la cei mai buni (chiar profesori), evoluția și-a făcut prezența, în timp, cu pași mici. Eu am „baza” în imaginea realistică, ramură ce necesită ore de muncă și studiu pentru performanță, lucru valabil în orice domeniu. Uneori stăteam câte 8-9 ore în fața planșetei, desenând, uitam de mine dar mai ales de timp iar rezultatele sunt vizibile.

Ce le recomand oamenilor?

Fii receptiv, deschis, open minded la orice idee nouă, fie bună sau rea, muleaz-o pe personalitatea ta. Să asimilezi informație. Cum am mai zis, netul ajută mult dar nu tot ce găsești te ajută să evoluezi (sunt mulți care fac gafe mari, fiind luați drept modele). Recomand studierea marilor artiști, acceptarea provocărilor artistice și să NU stai în zona de confort. Odată cu ajungerea la un anumit nivel, provocările pun imaginația la treabă.
Trebuie să creezi, nu copia! Pentru început să-ți pui bazele într-o ramură din domeniu (spre exemplu, am bazele în desenul realistic, în special portrete. În timp, adaptând diferite stiluri de desen, de lucru. Am învățat anatomia capului/brațului, perspectiva și mișcarea acestora. Acum pot să le modelez după bunul plac al imaginației).

Cum evoluezi ca persoană prin ceea ce faci?

Lucrând, la un moment dat, atingi o treaptă pe care îmi place să o definesc „prăpastie artistică”. Simți nevoia de a-ți pune amprenta personală, începi să-ți definești stilul și tehnica de lucru, ușor-ușor, vrei ca desenele tale să prindă contur, să transmită filosofia propriului suflet, să trăiască printre urmele lăsate de grafit, pensulă, creion etc. Vrei ca lucrurile să fie complexe, având în vedere faptul că pui suflet în ceea ce faci, îți vei vedea lucrările ca bucăți de puzzle ce alcătuiesc imaginea interioară a propriului eu.

În caz că ești un mic artist și ești în pană de ustensile,  îți recomand să arunci un ochi aici! Sigur vei găsi ce îți trebuie!

Evoluția vine odată cu provocarea, autodepășirea. După un anumit timp de lucru, vei simți această nevoie imensă. Pentru unii este un punct critic , pentru tine NU trebuie să fie. Este semnalul făcut de viitorul artist care trăiește în tine, așteptând să iasă la lumină.

Cum te motivezi să faci totul pentru a evolua?

Nu te lăsa pe o ureche când auzi de la NECUNOSCĂTORI cuvinte de laudă. Nu există! Cel mai bine este să apreciezi părerile negative și cele pozitive, fără a lua în calcul. Când vei discuta cu un expert, unul deja cu o evoluție wow, cu studii, ascultă-i sfaturile la părțile tehnice. De exemplu: am început cu portrete, nu le puteam face după ureche, deoarece, realizarea lor implică cunoștințe anatomice – proporții, purtarea luminii pe formă, textura pielii, a firelor de păr, redare volumelor etc.

20
20 de ore de muncă, în final a fost worth it.

Așa că am căutat un expert, ce în momentul de față mă îndrumă, dându-mi diferite provocări, eu lucrând în continuare singur. Caută, nu ai ce pierde! Să ai grijă să nu-i furi stilul, originalitatea este esențială.
Cea mai mare motivație este cea proprie. TU trebuie să ai ambiția și curajul de a fi printre cei mai buni. Mereu m-am comparat cu marii artiști, reprezentând un apogeu personal, la care muncesc pentru-l atinge.

Cât de importantă e evoluția și cât de mult ajută evoluția în dezvoltarea ta ca om?

Evoluția, în primul rând, te va satisface pe tine. Faptul că, ai realizat ceva (mai ales dacă ajungi la un nivel frumos), te poate ridica din punct de vedere moral. Arta, de orice fel, este un mod de exprimare și eliberare sufletească.
Crești moral odată cu evoluția, crești odată ce începi să creezi. La mine, această creștere, s-a simțit din momentul în care am dorit să arăt mai mult decât doar un desen bine făcut. Așa că am încercat să introduc conceptele personale legate de om, suflet, interiorizare, societate, Univers etc. Pentru a reuși transpunerea, ideile, eul, propria filosofie (să zic așa), trebuie să-ți acorzi timp, autocunoaște-te, citește, să-ți pui întrebări, caută răspunsuri pentru că vrei să creezi artă, nu măgării.

Dar până acolo trebuie să te perfecționezi pe partea de tehnică și mod de lucru. Străbat acest drum zilnic de când am pus creionul în mână, de aproape 2 ani, sunt la începutul drumului spre creație dar eu am o vorbă: „Un om al artei nu are dreptul de a fi la pământ”. Nu o să mă las până nu o să fiu, cu adevărat, un om al artei.

Așa că dacă vrei să te apuci de acest drum, îți urez „Bine ai venit în lumea creației dragule/draga!”.

Indiferent de orice ai face, fie că deja te-ai apucat de treabă, ori că ți-e frică să începi că, vezi Doamne, ce zic oamenii (mă abțin să nu zic o mare prostie) sau eu știu ce motive ai. Dă-le naibii și apucă-te de treabă, iar dacă nu te susține nimeni, să știi că eu o fac.  Cât despre ce trebuie să știi dacă vrei să fii artist, sper că ți-am răspuns la întrebare. AȘA CĂ NU MAI PIERDE VREMEA ȘI APUCĂ-TE!

Ce trebuie să știi dacă vrei să fii artist?
Dacă depui mult efort poți face orice. Dovada vie sunteți chiar voi!

Autor: Ștefan Ciobăniță