Schimbarea climatică

De ce este schimbarea climatică o problemă urgentă?

"în Texte" by

O problemă cu care ne confruntăm în mod mai direct decât ne place să admitem este schimbarea climatică. Aceasta este o schimbare care s-a manifestat cu o viteză alarmantă începând cu mijlocul secolului al XX-lea și care continuă până în prezent. Și totuși, de ce este schimbarea climatică o problemă urgentă?

Putem atribui această consecință, în mare măsură, nivelurilor crescute de dioxid de carbon atmosferic, produse de utilizarea combustibililor fosili. Acest lucru duce la probleme precum crearea efectului de seră – captarea căldurii Soarelui în atmosfera inferioară a planetei. Iar asta se întâmplă datorită transparenței mai mari a atmosferei la radiațiile vizibile de la Soare prin comparație cu radiațiile infraroșii emise de pe suprafața planetei.

Însă cum rezolvăm problema schimbării climatice, și poate într-adevăr această problemă să fie rezolvată?

Înainte de a găsi soluții, trebuie să înțelegem de ce este schimbarea climatică o problemă. Schimbările climatice globale au avut deja efecte observabile asupra mediului. Ghețarii s-au micșorat, gheața de pe râuri și lacuri se rupe mai devreme decât ar trebui. Zonele de faună și floră s-au deplasat și au fost afectate sever. Efectele pe care oamenii de știință le-au prezis în trecut, se produc acum. Printre acestea se numără creșterea accelerată a nivelului mării și valuri de căldură mai intense. Continuarea schimbărilor climatice în sensul în care se produc deja poate duce la mai multe secete. Dar și la schimbarea precipitațiilor, intensificarea cataclismelor naturale și pierderea ghețarilor din Oceanul Arctic.

Ce soluții avem la îndemână?

În ceea ce privește soluțiile, una dintre ele ar fi să avem o mai bună gestionare a pădurilor și a agriculturii. Luate împreună, defrișările tropicale și emisiile din agricultură reprezintă aproape 30% din emisiile globale. Aceste emisii contribuie în mod negativ la efectul de seră. Putem combate încălzirea globală prin reducerea emisiilor generate de defrișări și putem ameliora degradarea pădurilor. Toate acestea prin creșterea durabilă a practicilor noastre de producție alimentară.

O altă soluție ar putea fi explorarea energiilor nucleare.

Energia nucleară duce la mai puține emisii care să înrăutățească încălzirea globală prin comparație cu energiile de tip fosil. Totuși, tehnologia nucleară poate reprezenta o amenințare gravă la adresa siguranței și sănătății noastre. Accidentele precum cel de la Centrala Fukushima Daiichi din Japonia sunt un exemplu tragic în acest sens. Totuși, rămâne întrebarea: pot fi depășite barierele în materie de siguranță, proliferare, eliminare a deșeurilor și costuri ale energiei nucleare? Doar astfel putem lua în calcul acest tip de energie drept soluție a problemei schimbării climatice?

Energia nucleară este o soluție relativ sigură, însă în cazul unor probleme neașteptate aceasta poate aduce consecințe devastatoare.

Pentru a afla mai multe detalii referitor la aceste pericole, recomandăm acest articol!

Lista posibilelor soluții continuă, printre care se numără și reciclarea.

Aceasta este o soluție pe care fiecare dintre noi o putem incorpora cu ușurință în viețile noastre. Tot în acest sens, o altă soluție este asigurarea dezvoltării durabile, adică să asigurăm îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare umană, susținând în același timp capacitatea sistemelor naturale de a furniza resursele naturale și serviciile ecosistemelor pe baza cărora depind economia și societatea.

Consumerismul și-a pus amprenta asupra semnelor vitale ale planetei noastre.

Indiferent de soluție și de criticile fiecăreia dintre ele, este clar că una sau mai multe măsuri trebuie luate, pentru că problema principală a schimbării climatice este viteza cu care acestea se produc și gravitatea consecințelor, la care pot duce în cazul în care sunt ignorate sau ajung într-un punct ireversibil. Atât pentru binele ei cât și pentru cel al speciei noastre, trebuie să luăm simptomele bolii sale drept un semn de avertizare și să acționăm cât încă avem timpul necesar și posibilitatea să o facem.

Pământul este în pericol, iar noi avem datoria și urgența, drept „chiriași“ ai acestuia, să îl tratăm cu respect, să schimbăm ceea ce am făcut greșit până acum, și să prevenim ce am putea face sau continuăm să facem greșit în viitor.

Autor: Ruxandra Dorobanțu

Zisă și 'nemuritor și rece', a terminat Colegiul National 'Gheorghe Lazăr' și studiază științe politice la SNSPA. Practică puțin din toate artele, este pasionată de filosofie și dezbateri și este o optimistă incurabilă. Trăiește după motto-ul 'văd, vreau, obțin' .

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

aș vrea

aș vrea…

,,aș vrea să îți pot fi val să te-nec în fericire...''
Derulează înapoi