Zece edituri din România dau în judecată biblioteca pentru corporatiști Bookster!

Zece edituri din România dau în judecată biblioteca pentru corporatiști Bookster. Motivul? Concurența neloială.

Printre responsabili se regăsesc editurile Polirom, Rao Distribuţie, Nemira Publishing House şi Humanitas, dar şi asociaţia Editorilor din România. Acestea au specificat în mod clar că nu doresc să comenteze decizia, deși indirect susţin că, din cauză că oamenii pot împrumuta gratuit cărţi de la o bibliotecă publică, vânzările editurilor pot scădea.

Procesul, care a fost înregistrat anul trecut şi care continuă şi astăzi are de o parte zece edituri alături de Asociația Editorilor din România, în cealaltă parte regăsindu-se Bookster, Ministerul Culturii şi compania Development Consulting, în cadrul căreia unul dintre fondatorii Bookster, Bogdan Georgescu, este acționar.

Ministerul Culturii este blamat deoarece este instituţia ce oferă avizele de funcţionare pentru bibliotecile din România.

Editurile susțin că biblioteca destinată angajaților companiilor mari din România vor face vânzările cărților să scadă. În plus, acestea susțin faptul că Bookster nu cumpără direct de la edituri, ci de la librării on şi offline.

Ce susțin oficialii Bookster?

„Asociația Educație pentru Toți Copiii a fost înființată cu scopul de a crește nivelul de educație din România. În acest scop, Asociația a înființat biblioteca Bookster – o bibliotecă publică de drept privat autorizată de Ministerul Culturii în 2013, conform legislației în vigoare și pe baza avizului favorabil emis de Biblioteca Națională a României.”

În plus, aceștia spun că biblioteca plătește benevol către titularii drepturilor de autor o remunerație pentru fiecare carte ce se împrumută, deși acest lucru nu este prevăzut de lege.

Cu toate acestea, ei precizează și faptul că vânzările editurilor care i-au dat în judecată, au crescut considerabil de când Biblioteca Bookster a fost lansată.

Într-o țară cu analfabetism funcțional îngrijorător, cum este România, altele ar trebui să fie preocupările celor ce promovează cărțile.

Potrivit Eurostat, 6,5 la sută dintre români cumpără cel puţin o carte pe an. De aici, rezultă faptul doar 1, 3 milioane de persoane investesc în cărți.

Având un număr extrem de mic de librării pe cap de locuitor, suntem printre ultimii în Europa, în ceea ce privește consumul de carte.

Dacă dorești să-ți completezi biblioteca, și în același timp să afli noutățile în materie de cărți apărute, nu ezita! Aruncă aici o privire și alege tot ce-ți face cu ochiul!

Surse: Ziarul Financiar, Știrile PRO TV