Furtuna Sabine a ajuns în România! Acoperișuri zburate și rafale de vânt de peste 90 km/h în Moldova și Ardeal! Furtuna Sabine a atacat vestul Europei, iar acum este rândul României să simtă codul violet de vreme severă. Au fost măturați copaci și au fost smulse acoperișuri în Maramureș și Suceava!

Meteorologii ANM au emis o nouă avertizare, valabilă până astăzi, la ora 20.00, de vânt puternic, care poate ajunge până la 90 de km/h. Va ninge viscolit în unele zone ale țării, iar vântul va pune mari probleme în orașe. În zonele Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş, rafalele vor depăşi 55-65 de km/h şi, izolat, 70-90 km/h.

Furtuna Sabine, care a lovit partea vest-europeană, va aduce și în România ploi, lapoviță, ninsoare și intensificări ale vântului. Uraganul a determinat autoritățile germane să declare cod violet de futrtună! Nici Muntenia, Oltenia și Dobrogea nu scapă de furtuna Sabine.  În aceste zone ale României, cantităţile de apă vor depăşi 10-15 l/mp.

Declarația ANM


În Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Suceava, Neamţ, Cluj şi Bihor, în zonele înalte, de munte, se vor prezenta intensificări ale vântului, suflând cu o putere de peste 90-120 kilometri pe oră, iar temporar va ninge viscolit. În restul teritoriului furtuna se va resimiți aproximativ la fel, rafalele puternice ale vântului fiind prezente, depăşind 45-55 kilometri pe oră.

Vor fi prezente precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă, iar izolat îşi va face apariţia poleiul. Cantităţile de apă vor depăşi în sud-vestul României între 10-15 litri pe metru pătrat. Autorităţile trag un semnal de alarmă în ceea ce îi priveşte pe conducătorii auto care circulă cu viteză.


Reacția oficialilor

„Va ajunge, de fapt, ne va influenţa doar cu periferia sa sudică. E o furtună foarte puternică! Deja avem şi noi cod galben, cod portocaliu – mai ales pentru zona de vest a ţării şi mai ales zonele montane. Intensificările de vânt vor fi prezente mai ales pe crestele munţilor. Şapte judeţe din vestul ţării sunt sub cod portocaliu de viscol, iar alte 20 sub cod galben, până astăzi la ora 20”, a declarat Roxana Bojariu, coordonator al secţiei de climatologie din ANM.


sursa foto: Gazeta Nord Vest