Horațiu Pașca, interviu exclusiv despre calificarea Gloriei Bistrița în sferturile Cupei EHF! Tehnicianul Gloriei Bistrița a răspuns într-un interviu Network TV unui corespondent POV21  întrebărilor care aveau legătură cu situația echipei sale, care era în prag de calificare. Minunea s-a produs, iar Gloria Bistrița s-a calificat, făcând un egal la Erd (24-24).

Î: Urmează un meci în care Bistrița se poate califica în sferturile Cupei EHF. Cum pregătiți meciul?

R: Nu știu dacă am putea vorbi despre meciul ăsta ca despre o finală, din mai multe puncte de vedere. Niciodată nu am considerat că o finală este o finală. Dacă e să o transferăm sau dacă e să o extrapolăm, am putea-o considera așa, însă e un meci de grupă, e un meci din cupele europene, e un meci care îți poate asigura o calificare într-o etapă superioară a unei competiții în care ți-ai dorit foarte mult să ajungi. Și, cred eu, ar trebui să luăm totul pas cu pas, nu să ne pregătim de meciul cu Erd până la oricare alt meci împotriva unei formații foarte bune în care o să încercăm să ținem cont de toate aspectele jocului. Sugerez că ar trebui să ne pregătim cât mai bine din punct de vedere tactic, pentru că fizic nu se mai pune problema, că în ultima vreme nici nu ne mai antrenăm, ne antrenăm jucând, pentru că ți-am zis: ritmul e unul destul de susținut, și bineînțeles, m-aș feri de a o considera neapărat o finală pentru că nu e nici un meci capital, nu e nici un meci de viață și de moarte, e un meci care te poate duce într-o etapă superioară a unei competiții europene în care participi pentru prima dată.

Cu siguranță cu toții ne dorim asta, însă nu cred că va fi o tragedie în condițiile în care nu o să reușim. De aceea nu l-aș considera neapărat o finală. Le spuneam fetelor înainte de meciul cu Rapid că meciurile din Europa sunt highlights-urile, acolo joci pentru faimă și pentru renume, însă bătălia noastră e, cred eu, importantă în campionat, pentru că pierzând puncte și neclasându-te pe un loc frontaș, nu mai poți participa în cupele europene. Cumva participarea ta în competiția europeană depinde foarte mult de locul pe care îl ocupi în campionat. Așa că, cred eu, lupta noastră principală e în campionat.

Puteți viziona podcastul Network TV AICI

Intervievator: Și, totuși, participați pentru prima dată în Cupa EHF, ați făcut și o surpriză acasă cu Odense, ați învins una dintre favoritele la câștigarea trofeului.

R: Chiar dacă e un clișeu, mai nou în tenis se folosește chestia asta foarte mult, în fotbal, însă chiar am simțit că noi ne-am bucurat de handbal. Am întâlnit formații foarte bune, Odense nu are nevoie de niciun fel de prezentare, Erd este o formație care a ținut în șah, sau ține în șah în campionatul maghiar formații ca și Gyor sau ca și Ferencsvaros sau ca și Siofok…

Î: Nu are și o victorie Siofok?

R: Are o victorie împotriva Siofok, Ferencsvaros e s-a opus foarte, foarte greu, dacă bine îmi aduc aminte, în ultimele trei minute (cred) a reușit să pună o diferență de două goluri, iar Gyor a avut serioase probleme în a-i depăși. Și atunci Erd e o echipă foarte bună, iar Perla Lublin, vorbind de grupe, e o echipă care venea din Liga Campionilor, însă care a trecut printr-o etapă extrem de nefericită din viața clubului, cu vreo trei sau patru accidentate dintre care două jucătoare importante în angrenajul lor, și de acolo-ncolo, cred eu că s-a văzut, le-au lipsit elemente importante și n-au reușit să le găsească sau cele cu care le-au schimbat nu au fost neapărat la nivelul la care și-ar fi dorit antrenorii, pentru că am discutat destul de mult cu antrenorul de la Lublin.

Suntem într-o poziție privilegiată, suntem pe locul doi într-o grupă foarte puternică, cu șase puncte, la un punct în fața lui Erd care este pe locul 3. Câteodată e normal să te gândești că ai făcut două egaluri, două meciuri pe care le-ai avut în mână, și, oarecum, ar fi arătat altfel grupa asta în condițiile în care ai fi câștigat și deplasarea la Lublin, având în vedere că ai avut ultimul atac la score egal, sau dacă ai fi câștigat acasă împotriva celor de la Erd, în condițiile în care, la fel, ai fi avut ultimul atac și migea la score egal.

Însă, una peste alta, sunt de părere că nimic în viață nu este întâmplător, ne aflăm aici, în poziția asta, datorită unei munci extreme și extrem de susținute, și vom merge în Ungaria pentru a ne juca șansa până la capăt, pentru a încerca să ne calificăm mai departe, însă, îți spun cu toată responsabilitatea, cred eu, necalificarea nu este o tragedie pentru Bistrița.

Î: Foarte multe persoane nu dădeau vreo șansă Bistriței să ajungă atât de departe, nici măcar nu se așteptau la o calificare în Grupa C, dar totuși ne afăm pe locul al doilea, Erd pe locul al treilea și bătălia se dă între o echipă românească și una maghiară, două campionate în Topul Mondial, locul unu și locul doi.

R: Hai să fim sinceri, vizavi de participarea noastră în grupă, noi am fost invitați să participăm în grupă. Din păcate, pe teren, sorții au decis că CSM Corona Brașov va fi echipa care va fi calificată în grupe, și asta nu din cauza unui dezechilibru din punct de vedere sportiv, ci la un scor perfect egal, la același număr de goluri, două goluri diferență, doar că Brașovul marcase mai mult pe terenul nostru. Cu toată tragedia de la Coroana Brașov, noi am fost invitați să participăm în locul ei în grupă, credem că am făcut-o cu succes până acum, șase puncte mari pentru România câștigate de Gloria Bistrița care contribuie mult la coeficientul de țară pe care îl avem noi în ierarhia europeană a campionatelor, și sper să nu fie ultimele.

Î: Realist vorbind, care sunt șansele Gloriei să învingă la Erd?

R: Șansele sunt de 50% – 50%. Cred eu că șansele a tot ce ți se întâmplă în viață, nu doar în sport, șansele sunt exact cele pe care ți le acorzi, exact cele pe care ți le acorzi tu ție, nu cele pe care ți le acordă adversarul, pentru că acelea sunt subiective, în condițiile în care tu crezi cu tărie că ai șanse să faci un lucru, ai toate șansele să îți iasă. În condițiile în care pleci de acasă cu gândul că nimic bun nu ți se poate întâmpla, ai toate șansele să nu ți se întâmple nimic bun. Cred eu că aici nu vorbim de șanse, vorbim de mai multe lucruri. Vorbim de o zi, vorbim și de un gram de noroc, de un nivel de concentrare, vorbim și de forma pe care o prindem noi la momentul respectiv.

Î: Vreau să aduc un pic aminte de meciul 1 de la Odense, unde la pauză scorul era egal și s-a ținut piept echipei nordice cu toate că au fost foarte multe ratări. Dacă nu mă înșel, 19 reușite și 54 de ratări, în condițiile în care apărarea a fost și a noastră foarte bună, și ele au foarte multe ratări. S-ar fi putut câștiga meciul de la Odense?

Î: Cu siguranță că da. Și am să îmi asum întreaga responsabilitate a ceea ce îți vorbesc eu acum. Colegilor mei arbitrii din campionatul României le-am promis, după ce m-am întors din Odense, că nu o să mai comentez niciodată arbitrajul din România, pentru că o brigadă din Belarus a arbitrat incredibil de prost la meciul cu Odense, a fost considerat chiar tendențios, pentru că dacă nu mă înșel, la un moment dat la minutul 42 conduceam 14-12 pe un fond de joc bun al nostru, am rămas în patru oameni în ultimele două minute total nejustificate, iar în momentul în care rămâi în patru oameni în fața unei echipe de talia celei din Odense, ai nevoie de un miracol ca să poți să le faci față, mai ales în condițiile în care vorbești de o echipă nordică foarte bine pregătită și care aleargă foarte mult. Cam asta a fost istoria jocului, am luat șapte goluri consecutive fără să marcăm niciunul, și de la 14-12 s-a făcut 19-14.

Î: Am asistat la un egal în Polonia cu Lablin, un egal neașteptat din partea suporterilor Gloriei și a urmăritorilor de handbal pentru că știm, CSM București a întâlnit-o și a umilit-o la ea acasă, în Sala Polivalentă din București, cum de a reușit o echipă din Polonia, campioana Poloniei, să facă un egal la ea acasă și totuși, în deplasare, să fie bătută la șase goluri, și probabil diferența era mai mare dacă nu ieșeau din teren titularele prin minutul 50-52?

R: Poate că cu foarte multe emoții din partea noastră, pentru că noi am început jocurile foarte bine, cred că la un moment dat erau doi, dacă nu mă înșel, am condus și acolo cu șase goluri, în schimb ele au echilibrat pe parcurs pe fondul unui joc foarte bun al lor și o scădere de nivel destul de abruptă a noastră, în condițiile în care au și reușit să preia conducerea în repriza a doua, însă mă bucur din suflet că am revenit. Dacă eram puțin mai atenți poate că am fi reușit să câștigăm, însă câștigatul la Lublin nu schimba cu nimic structura grupei la momentul ăsta, erau pur și simplu două puncte între noi și Erd, în care aveai exact aceleași variante, egalul sau victoria, nu înfrângerea, pentru că meciul de la noi de acasă și de la Erd s-a terminat egal. Atunci, victoria noastră la Lublin, în afară de faptul că aducea un punct în plus pentru România, în economia grupei nu însemna mare lucru.

Î: Au fost două momente în care Gloria putea să aducă victoria în ambele meciuri terminate la egalitate: 22-22 cu Lablin, 25-25 cu Erd, în ultimul minut atac Gloria, cu toate astea nu s-a fructificat, care ar fi o variant de răspuns pentru neclaritatea din joc pe ultima fază?

R: Tu știi că întotdeauna sportivele se exprimă vizavi de modul în care sunt antrenate. Cred că responsabilitatea îmi aparține mie, nu le aparține lor, pentru că eu sunt cel care le pregătește, eu sunt cel care le antrenează.

Î: Ca o concluzie, Bistrița poate să învingă la Erd?

R: Bistrița poate face orice își propune să facă, sincer.

După meci, Horațiu Pașca a declarat în cadrul conferinței de presă: „Au fost două meciuri dintre Gloria și ERD, ambele terminate la egalitate. Cred că sunt două echipe de aproape același nivel. Aș vrea să felicit echipa ERD, eu cred că a fost un meci internațional bun, cu un nivel tehnic și tactic ridicat și, din fericire pentru noi, acest egal a fost în favoarea noastră. Aș vrea să le felicit pe fetele mele, că au crezut, că au luptat până la final. Știu că e foarte dificil să scoți un rezultat bun la ERD, am văzut ultimele meciuri și de aceea calificarea e mult mai valoroasă.”


sursa foto: Network TV


Autori: Andra Botizan, Cristian-Raul Peterlin