cane corso
cane corso

Cane Corso este o specie de câini mari, masivi, unele dintre patrupedele pe care adorăm să le avem în jurul casei. Unii oameni susțin că aceștia sunt periculoși, agresivi, chiar criminali, dar eu refuz cu încăpățânare să le dau dreptate.
Câinii din rasa Cane Corso au o istorie foarte interesantă. Apăruți pentru prima dată în Italia, erau cunoscuți ca buni păzitori ai turmelor, dar în principal pentru abilitatea lor de a vâna mistreți, lupi, cerbi. Chiar și acum, dacă ai cumva pasiunea vânătorii, un Cane Corso va fi cel mai bun partener pe care îl poți avea vreodată.
Impunători și cu o personalitate puternică, ei sunt ultimii mastiffi, descendenții rasei Canis Pugnax, care, la rândul lor, obișnuiau să fie câini folosiți de romani în războaie.
Dacă ești deja îndrăgostit de această rasă și te gândești să adopți un pui, ai aici niște lucruri pe care ți-ar plăcea să le știi!

Puiuții sunt, pur și simplu, adorabili!

Ei bine, s-ar putea (sau, cu siguranță…) să îți distrugă pantofii. Adică, pe toți. S-ar putea să le placă să îți întoarcă casa cu susul în jos. Sunt înzestrați cu un talent pentru lucrul acesta, pe care nu mulți alți câini îl au. Dar apoi, privește-i în ochi și observă-i cum își pleacă capul, umili: „Îmi pare rău că am fost rău din nou, te iubesc. Mă ierți? Woof Woof!”. Mai poți să fii supărat?

cane corso

Te vor proteja pe tine și casa ta mai bine decât oricine altcineva.

Fie că ești un amator al plimbărilor nocturne, dar îți e frică de hoți sau agresori, ori vrei să mergi cu familia într-o vacanță de câteva zile și ai nevoie să păstrezi casa in siguranță, un Cane Corso își va face treaba cel mai bine posibil. Se trag din primii câini de luptă ai oamenilor, așa că instinctele lor de pază sunt avansate și foarte puternice. Dacă consideră o anumită persoană un inamic, nicidecum nu îi va permite să se apropie de tine. Și, dacă totuși, vreun hoț reușește cumva să îți intre în casă cât timp ești plecat… păi, să spunem doar că nu îi va fi permis să părăsească casa înainte să te întorci tu.

cane corso

Sunt, mai degrabă, extrem de iubitori și grijulii decât periculoși.

„Protectiv” nu e sinonim cu „periculos”. Deci, Cane Corso ar putea să pară înfricoșători pentru străini, dar ei nu vor fi niciodată agresivi cu membrii familiei – nici măcar cu copiii – dacă te asiguri că se simt iubiți. Deși au fost antrenați pentru a fi câini de vânătoare sau securitate, sunt foarte devotați familiei. E adevărat că pot deveni foarte geloși, dar nu te vor răni niciodată. Ar putea să latre ca să îți atragă atenția, sau chiar să plângă atunci când părăsești casa fără ei. Îți vor fi mereu alături când ai nevoie să plângi sau pur și simplu ai avut o zi proastă. Ei pot simți asta, și vor face orice să pună un zâmbet pe chipul tău, atunci când ai nevoie.

cane corso

Sunt foarte jucăuși și se bucură de fiecare dată când te văd, dar când cresc, devin chiar foarte calmi.

Întotdeauna te vor aștepta acasă cu bucurie, te vor primi cu o îmbrățișare și un lătrat prietenos. Vor veni mereu la tine atunci când îi chemi. Nu vor refuza niciodată să se joace cu tine. Dacă observă că ești ocupat cu ceva mai important, însă, vor încerca să nu te deranjeze. Îți vor lăsa spațiu pentru a lucra în liniște, în timp ce ei se vor mulțumi fie să stea puțin timp singuri, fie să se joace cu jucăriile lor ori să se relaxeze în curtea din spate.

cane corso

Nu vei avea niciodată prea mult de muncă cu blana lor.

Blana lor cade și se schimbă în medie o dată sau de două ori pe an. Astfel, după ce îl periezi cu atenție în această perioadă, nu vei mai vedea păr de câine prin toată casa.

Câinii Cane Corso urăsc mizeria!

Niciodată nu vor călca într-o baltă și nici nu se vor tăvăli în noroi – pur și simplu îl urăsc. Sunt atenți la igienă, așa că nu vei avea niciodată surprize neplăcute după ce îi lași să se joace afară.

Urăsc să rămână singuri…

Pe cât de mari și înfricoșători pot părea la început, vor căuta apropiere ori de câte ori au ocazia. Urăsc să rămână singuri! Chiar dacă vor înțelege că ești o persoană ocupată și ai puțin timp pe care poți să îl petreci cu ei – vor profita de acel timp la maxim. Sau… vor alege să se odihnească puțin, dacă nu au reușit să doarmă cât timp tu nu erai lângă ei noaptea trecută. Atât de mult te iubesc.

Cane Corso sunt partenerii perfecți pentru jogging!

Dacă ești genul de om care își începe dimineața cu câteva minute de alergat în loc de cafea, câinele tău Cane Corso îți va împărtăși pasiunea. Sunt cunoscuți pentru sesiuni lungi de alergat alături de stăpâni. Cu atât mai mult, una dintre specificațiile privind îngrijirea lor este că au nevoie să îi plimbi zilnic sau să îi lași să zburde în curte în fiecare zi.

cane corso

Te-am convins că rasa de câini Cane Corso este minunată? Îți dorești deja unul? Poți cere detalii în comentarii despre puii pe care îi aștept la finalul lunii martie!

Despre motivele pentru care ar trebui să ai un animal de companie, poți afla mai multe aici!

Alexandra Botizan

3 COMENTARII

  1. Bună seara.
    Sunt proprietara unei cățele Cane Corso de 10 săptămâni.
    Nu îmi este foarte clară manieră în care trebuie să gestionez episoadele de joacă ale cățelei (are obiceiul de a mușca ușor mâna sau piciorul) precum și momentele în care refuză să îndeplinească unele “comenzi” (ex: comanda ieșirii din încăpere).
    Mai mult, a început să mârâie și să latre, atunci când o certăm.
    Elena Andreea Pușcașu