Bill Gates

Bill Gates a cheltuit peste 645 milioane de dolari pentru un iaht alimentat de hidrogen! Și Iașiul dezvoltă această tehnologie!

"în Texte" by

Două mari tehnologii ale viitorului au apărut acum: iahtul alimentat cu hidrogen pe care Bill Gates l-a cumpărat, în valoare de 500 de milioane de lire sterline (645 milioane de dolari), și proiectul înființat de Volksvagen, Toyota și Daewoo: motorul cu hidrogen, care demarează din Iași.

Planurile vasului mai conțin de asemenea și o sursă diesel alternativă pentru iaht, din pricina numărului scăzut de stații de încărcare cu hidrogen.
Va conține, așa cum probabil ne așteptam toți, și o cabină VIP alături de alte camere care vor fi deschise, luxoase și confortabile, oferind un sentiment de pură libertate printr-un design japonez minimalist, potrivit Sinot.

Iahtul, construit de compania olandeză Feadship, este bazat pe designul vasului „Aqua”, de 112 metri, care a fost făcut public anul trecut, la Monaco Yacht Show, de către firma olandeză  de arhitecţi navali Sinot, pentru a atrage miliardari interesaţi de ecologie, scrie dailymail.co.uk.

Acesta nu se va ridica însă la nivelul unora dintre cele mai vase de agrement din lume, exemplu fiind iahtul Eclipse de 163m comandat de oligarhul rus Roman Abramovich, proprietarul clubul de fotbal Chelsea. De asemenea, iahtul lui Gates va fi lansat pe apă abia în anul 2024.

Ce l-a atras pe Bill Gates la acel iaht revoluționar este tehnologia din dotare. Acesta funcționează pe baza hidrogenului, fiind considerat un carburant alternativ. Bazată pe hidrogen este și tehnologia de la baza trotinetei cu hidrogen, pe baza căreia politehnica ieșeană și cele trei companii enumerate mai sus doresc să realizeze la Iași un centru de mari dimensiuni „Hidrogene Storage”. Cum a progresat acest caz?

Se cercetează combustibilul viitorului!

Motorul cu hidrogen demarează din Iaşi. Proiect finanţat de Volkswagen, Toyota şi Daewoo

Universitatea Tehnică a anunţat că se află în stadiul final al negocierilor cu trei dintre cei mai mari producători auto, între care cei de pe locul 1 şi 2 pe plan mondial, pentru realizarea unui centru de cercetare destinat unui combustibil alternativ, centru denumit „Hidrogen Storage”. În ciuda a ceea ce circulă în mediile de informare în masă, specialiştii ieşeni implicaţi în acest interesant proiect spun că nu energia electrică este viitorul propulsiei motoarelor auto, pentru că asta e imposibil, ci cu totul altceva. Un prototip de „rezervor” cât un creion, dezvoltat de aceşti specialişti de la Politehnica ieşeană, şi cu care i-a convins să investeasscă bani la Iaşi pe reprezentanţii străini ai acestor mari producători auto, are o autonomie de 80 km.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ a ajuns într-un stadiu avansat de negocieri cu Volkswagen, Toyota şi Daewoo pentru realizarea la Iaşi a unui centru de cercetare a combustibilului viitorului: hidrogenul.

Politehnica ieşeană şi cele trei companii de autovehicule doresc să realizeze la Iaşi un centru de mari dimensiuni de „Hidrogen Storage“, cercetătorii universităţii urmând să contribuie la cercetarea de vârf din industria automotive pentru a identifica cea mai viabilă şi sustenabilă sursă de propulsie cu emisii zero pentru autovehicule. În acest sens, săptămâna trecută, o echipă de la compania Volkswagen, condusă de un responsabil cu cercetarea şi dezvoltarea pe noile tehnologii, Arne-Christian Voigt, a vizitat Universitatea Tehnică şi Facul­tatea de Mecanică pentru a vedea progresele făcute de cercetătorii ieşeni în domeniu.

Trotineta cu hidrogen

Conform reprezentanţilor Politehnicii, acestora le-au fost prezentate două prototipuri de vehicule propulsate cu hidrogen stocat într-o serie de tuburi capilare, o bicicletă şi o trotinetă, tehnologia de stocare fiind brevetată de compania Clean Energy Systems, o companie multinaţională.

Cercetarea acestei tehnologii a fost realizată de profesorul Dan Eliezer, de la Ben-Gurion University of Negev, Israel, care este şi Doctor Honoris Causa al Politehnicii ieşene, la Iaşi participând alături de delegaţia de la Volkswagen şi o delegaţie de la Clean Energy, împreună cu profesorul Dan Eliezer.

„Cei de la Volkswagen au aflat ce facem, ne-au contactat prin profesorul din Israel şi au cerut să vină să vadă, iar reacţia din urma filmuleţelor făcute cu trotineta şi bicicleta propulsată cu hidrogen şi a ideilor noastre de cercetare şi dezvoltare a fost «De ce nu ne-am cunoscut mai de demult?» Urmează o discuţie cu conducerea companiei Volkswagen pentru a veni să finanţeze acest program de cercetare la Iaşi.

Vrem să amenajăm o hală specială în spatele Facultăţii de Mecanică, toată cercetarea va fi concretizată la noi, unde va fi un centru de Hidrogen Storage, care va fi finanţat atât de universitate, cât şi de compania Clean Energy Systems, în principal, şi apoi individual de la diversele concernuri auto din lume. Până acum şi-au arătat interesul, pe lângă Volkswagen, şi Toyota şi Daewoo“, a declarat prof.dr.ing. Corneliu Munteanu, de la Facultatea de Mecanică, coordonatorul proiectului.

„Mașinile electrice, un proiect nesustenabil”, mai spun aceștia. „Soluţia electrică nu este fezabilă pentru o producţie generală. Dacă Volkswagen ar vrea mâine să îşi treacă toată produc­ţia pe maşini electrice, nu ar exista suficient cadmiu în lume ca să fie produse bateriile de care au nevoie. Iar atunci când aceste baterii vor expira, s-ar putea ca poluarea din urma depozitării să fie mai mare decât cea de astăzi, cu hidrocarburile, fiindcă nu pot fi reciclate. De aceea există un mare interes astăzi pentru hidrogen din partea tuturor concernelor auto din lume“, a mai precizat prof.dr. Corneliu Munteanu.

Dar pe ce se vor concentra ieșenii și cum își vor efectua cercetarea?

Aceștia vor beneficia de sistemul de înmagazinare a hidrogenului dezvoltat de către Clean Energy Systems, în care „hidrogenul este înmagazinat într-o serie de tuburi capilare de sticlă, care suportă presiune de 800 de bari, acestea fiind foarte mici, de dimensiunea unor fire de păr, care arată ca nişte ţevi, iar într-un tub care are dimensiunile unui creion sunt 30.000 de fire pline cu hidrogen. Bicicleta cu motorul alimentat cu hidrogen pe care au dezvoltat-o cei de la TUIASI are o autonomie la «un plin» de până la 80 de kilometri.” spune sursa Ziarul de Iași.

Revenind la interesele lui Bill Gates privind carburanții alternativi, de ce ar fi plătit acesta suma de 645 milioane de dolari pentru iahtul alimentat cu hidrogen?

Sinot afirmă faptul că sistemul oferă o viteză maximă de 17 noduri, o viteză de croazieră de 10-12 noduri și o autonomie de 3.750 de mile nautice.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

aș vrea

aș vrea…

,,aș vrea să îți pot fi val să te-nec în fericire...''
Derulează înapoi