România secolului 21: nu au gaz metan sau canalizare, dar au cinema 3D.

Truşeşti şi Ştefăneşti sunt norocoasele localităţi din judeţul Botoşani care vor beneficia de cinematografe moderne destinate proiecţiilor 3D. Totuşi, locatarii nu sunt mulţumiţi. De ce? Pentru că degeaba pot merge la cinema 3D, dacă au toaletă în curte! Localităţile respective nu au canalizare sau gaz metan!

Indiferență, corupție, sfidare? Care este, de fapt, problema celor două localități?

Cei mai mulţi dintre localnici sunt asistaţi social sau bătrâni nevoiaşi. Trăiesc din agricultura de subzistenţă şi creşterea animalelor. În timp ce își duc traiul de pe o zi pe alta, sunt invitați la cinema. Mulți dintre ei probabil nici nu știau ce e un cinema până să apară tragi-comedia asta tipic românească. Putem spune că primarii s-au gândit la ei făcând asta? Au vrut să „civilizeze” acești oameni? Problema e că primul pas pentru civilizare e traiul decent.

Dar care este părerea oamenilor responsabili?

Gheorghe Iacob, consilierul local din Trușești, a declarat pentru ziarul Adevărul: „Domnul primar a considerat că este necesar, având în vedere numărul de elevi de aici. Este aici un punct strategic, pentru că toţi care merg la Botoşani de la vamă, trec pe aici”. Cât despre utilitățile din aceste comune și asfaltarea străzilor, autoritățile „așteaptă momentul potrivit” pentru a accesa suma de bani. Totuși, se laudă cu cele peste 12 proiecte pe care le au în derulare. Să urmeze un mall sau un muzeu de artă?

Putem spune că aceste cinema-uri reprezintă „punctele strategice” de pe uliță. Ce om se va opri pe un drum pietruit să vizioneze un film? Ce succes vor avea aceste Cinema City-uri din Trușești și Ștefănești? Sau să le spunem Cinema Village?

S-au construit cinema-uri ca să meargă sătenii la filmul 5Gang? Şi aşa filmul a primit ajutor de stat. Dacă vrei să afli mai multe, click AICI!

Ce ne arată asta?

Treaba asta ne arată, încă o dată, cât de mare e prostia românească. E o glumă la care râzi, dar îți vine a plânge când auzi că e o poveste adevărată. Nu se investește în copiii care învață la lumânare, dar li se construieşte cinema 3D. Dacă traiul decent nu e asigurat locatarilor, putem spune că un cinema e cea mai proastă idee.

Totuși, ideea primește premiul pentru originalitate.

 

Călin Raluca-Ioana
Călin Raluca-Ioana
Helo! Eu sunt Ralu și tocmai mi-ai citit articolul :) Am 18 ani și sunt din județul Suceava, dintr-un orășel de care cel mai probabil nu ai auzit niciodată. Mare potterhead de mică, îmi place să citesc, ador psihologia și enigmele. Și ce să vezi: din când în când mai și scriu! Iar dacă ai ajuns până aici, aruncă un ochi la restul articolelor mele! Te asigur că nu vei regreta!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare