„Pene, morminte și flori” este prima carte a seriei Pene.

Cartea a apărut la editura Petale Scrise, autoarea fiind M.K. Lynn, care este o tânără de 23 de ani, iubitoare de pisici. Aceasta, sub numele ei adevărat Maria Buboc, a publicat în mai multe reviste, printre care și revista POV21.

Cartea aduce în prim plan ideea că Demiurgul nu a creat numai Omul și prezintă o lume în care conviețuiesc atât Oameni, cât și Îngeri, Demoni, Nimfe, Vampiri. Deși Îngerii se ascund de Demoni, aceștia își trăiesc viața printre muritori.

Klauss face parte dintr-o familie mixtă, având un tată Om și o mamă Înger. O familie normală la prima vedere… Evident, făcând abstracție de aripi și camere izolate fonic pentru a proteja restul casei de sunetele asurzitoare ale Îngerilor îndurerați și a, da, să nu uităm de Gardieni, indispensabili fiecărui Înger.

Cum am început lectura?

Sincer, când am dat cu ochii de Îngeri și Demoni și ființe supranaturale și nemuritoare nu am fost încurajată să continui. Nu sunt eu genul care citește astfel de cărți, însă ceva m-a captivat și m-a ținut acolo. Mi s-a părut că am citit cartea super ușor, efectiv o luam în mână și mă trezeam 100 de pagini mai încolo. Motiv pentru care am și terminat-o destul de repede.

Ce mi-a plăcut mie din carte?

Bineînțeles că nu mă voi apuca să descriu ce și cum cu lux de amănunte. Însă voi puncta două-trei aspecte care mi-au plăcut și îmi dau senzația că au făcut cartea greu de lăsat din mână. Mi se pare că modul în care e scrisă e foarte cursiv, astfel ea merge foarte ușor de înțeles și de reliefat detalii.

Dorești mai multe recomandări bune de cărți? Avem soluția chiar aici!

Am adorat tehnica prin care a debutat povestea. Probabil și pentru că nu s-a făcut o introducere care îți dă spoilere bucată cu bucată. Continuând, am stat destul de mult timp gândindu-mă cum ar fi lumea dacă aș vedea un Om… Măcar aparent, Om… care zace pe o alee, în ploaie, țipând. Pentru un Om, un muritor de rând este un scenariu de groază, însă pentru un înger, cum este Fleur, este o simplă manifestare a fraternității.

Foarte interesant este faptul că este scrisă din perspectiva mai multor personaje.

Deși nu e prima dată când am întâlnit acest tip de povestire, mi-a captat atenția și m-a făcut poate mai atentă. Astfel te apropii mult mai mult de personaje. Fiind povestită doar din perspectiva lui Fleur, Ben, Klauss, Sirin și Loreley, cartea îți oferă acces doar la intimitatea lor. Prietenii imposibile care devin posibile prin conjuncturi inedite și întâmplări care uneori îți dau fiori atunci când încerci să ți le imaginezi, începutul fiind un exemplu elocvent în cazul acesta.

Ce m-a ținut lipită de carte?

Trebuie să recunosc că nu sunt o persoană romantică sau nu mă dau în vânt după poveștile de dragoste. Însă aici asta m-a captivat. Deși Klauss își pierduse marea dragoste cu trei ani în urmă, acesta a reușit din nou să se îndrăgostească. Sau o fi o iluzie? Povestea asta de dragoste revenită, neexprimată, încercată să fie ascunsă sau confuză m-a ținut în priză. Și asta mi-a dat impresia de dinamism în carte. Această nehotărâre față de sentimente.

Impresiile pe care mi le-a lăsat cartea

Una dintre profesoarele mele de română ne-a spus la oră că atunci când citim trebuie să o facem cu creionul în mână. Astfel, m-am ales cu mai multe citate din carte dintre care îmi plac și mod deosebit:

N-am crezut niciodată că o să lupt împotriva amintirilor.

Veșnicia este și va fi mereu a noastră.

Dacă te atrage genul fantasy sau ești ținut în priză de povești care nu dau totul din prima, „Pene, morminte și flori” este pentru tine. Și, dacă îți dă uneori senzația de confuzie, poți fi sigur că în capitolul următor totul se va clarifica.

Oare cât de multe cărți ar putea un om să citească într-o viață? Întotdeauna mi-am dorit să am o bibliotecă imensă, plină de cărți. Dacă și tu ești un pasionat de lectură, recomand să arunci un ochi aici!

Autori: Ana-Maria Retegan și  Alexandra Zahari