Tibi

Tibi Ușeriu mai are 135 de km până la finalul cursei de la Yukon Arctic Ultra Maraton. Tășuleasa Social a redat în întregime convorbirea dintre ultramaratonistul bistrițean și familia sa.

Tibi: Salut, am plecat din punctul 6, îi un monstru, mă lupt cu un monstru aici. Băi o fost foarte nașpa noaptea și cum o fost ieri foarte frig și am făcut multe ore, că îi așa off-road și zăpadă, n-ai priză la picioare. Dacă nu ești pregătit cum trebuie, nu știi, mai duci lipsa de una alta și am avut o noapte foarte, foarte grea, abia spre dimineață am ajuns în punct, și cum am avut probleme cu stomacul, o duc foarte greu, foarte greu.

Cu condițiile astea, te, te…

Băi, nici nu-i bine să te gândești că te și temi să te oprești. Că dacă te și oprești un pic, trebuie să o iei la fugă pe lângă sanie. Da acuma-s minus 19 grade. Deci îi destul de cald acuma și da’ de o ține-o așa. No și băgăm înainte că dacă o termin, numai trei mai suntem în cursă.

Mama lui Tibi: Da ai grijă de tine.

Tibi: Am, am, tu mamă, cum să n-am. Că doar de aia am venit aici, să am grijă de mine. No și-apoi aici măcar m-am odihnit un pic, am dormit trei ore jumate, patru ore, trebuia să dorm că nu mai puteam. M-am oprit ieri între puncte undeva, m-o luat naiba de frig în sacul de dormit, nu cât îi de minus 40, cu geaca de expediție și cu combinezon, n-am mai știut ce să iau, nu mai știam ce să pun pe mine. O fost un frig și cu atâta oboseală acumulată deja, nici nu știu… De câte zile îs, oare ce zi îi astăzi în România?

Tatăl lui Tibi: A cincea, cred că , ești pe drum. A cincea.

Tibi: Ei tată, no păi îți dai seama că… din cauza asta, plus oboseală, simt acum frigul total alt fel, tăt îi alt fel, știi. No, da’ îi dăm în geacă, dară de aia am venit să o ducem până la capăt. La un moment dat, m-am pierdut un pic, m-am pierdut, m-am oprit, mi-am facut un foc nu știu ce și am luat-o pe un drum de ăsta de al vânătorilor și m-am dus, m-am dus, m-am dus, n-am mai văzut semne.

No, hai că mă duc înapoi, m-am dus înapoi, mă duc înapoi pe drumul bun, n-am văzut semne, nu-s puse semne așa des, îs puse și din doi în doi kilometri la un moment dat, no și acuma zic „ce naiba să fac?“. Stai și îl sun pe Robert, era seara așa, încă nu era noapte și îmi zice să mă culc, să stau acolo până mâine dimineață. „Cum să stau până mâine dimineață, doișpe ore să stau aici?! Păi măcar uită-te acolo pe hartă vezi dacă îs bine.“ No ș-apoi s-o uitat el pe hartă și o zis „ce tot mergi înainte și înapoi, du-te în față.“

Alin: Știi ce mă bucură foarte tare, că moralul văd că ți-i foarte sus.

Tibi: Apoăi eu atâta am, cred. Că mi-am dat seama că atâta am, moral. În rest, n-am nimic. Nici niște termosuri bune n-am, ca a lui elvetianu’. Mi-ar fi plăcut și mie niște termosuri de alea. O ducem la capăt, Alin te-am pupat. Aveți grijă de voi. Tot așa mâine, într-o vreme.

Tibi Ușeriu reprezintă România la Yukon Arctic Ultra Maraton. De 5 zile, acesta se luptă cu frigul și cu foamea. Anul trecut nu a reușit să treacă de borna kilometrului 100 din cauza degerăturilor.

Îți ținem pumnii, Tibi!

sursa foto: Madri.ro