Războinicii tastaturii

Suntem părtași la multe alte calamități mai grave pe dragul nostru internet, într-adevăr, însă doresc să mă axez pe un anumit fenomen (mai mult boală) apărut prin 2016. Fix în acea perioadă, atitudinea de „I am offended, but also entitled” a început să fie în vogă. Ce mai, încă este ultimul răcnet. Acest stil de viață a fost adoptat în special, dar nu exclusiv, de o categorie de internauți. Respectiva speță este de obicei denumită keyboard warriors sau, cum îmi place mie să le spun pe românește, războinicii tastaturii.

Ai avut și tu o zi grea la muncă/școală/facultate și vrei să te relaxezi. Nu prin meditație, ci ca orice alt cetățean contemporan digitalizat. Te pui frumos pe canapea cu bărbia în piept, degetu-n nas și ecranul în față, cu speranța să mai dai de o glumiță, un video cu o pisicuță sau o pozică să-ți facă ziua mai suportabilă.

Dai scroll pe news feed și vezi o glumiță inocentă. Îi dai share să râdă și prietenii tăi, care fac exact același lucru în momentul de față, apoi te duci să te speli (Doamne-ajută!). Douăzeci de minute mai târziu te trezești cu 200 de comentarii. Ce să vezi? Este chiar un războinic cu o tastatură în habitatul lui natural! Dar ce s-a întâmplat cu sărăcuțul de scrie atât? Oh, nu se poate! S-a ofensat!

Lăsând comicul la o parte, pentru o secundă, vă pot spune că internetul nu e doar un loc pentru expunerea bolilor în public. Aici găsiți câteva informații relevante despre internet!

Deși mai rari decât specimenul menționat în documentarul anterior (cocalarul ordinar), aceștia își fac simțită prezența prin personalitatea exuberant de recalcitrantă. Războinicii tastaturii, spre deosebire de melteanus ordinarus, nu au niciun inamic natural și sunt greu de ucis (mai ceva ca Terminator). Oricât ai încerca, dacă ai dat de el, nu mai scapi. Chiar dacă îi dai block, mereu vor apărea alte două conturi în loc. În alte cuvinte, războinicii tastaturii sunt, pentru internet, un herpes cu o proastă ambiție.

Majoritatea efectivelor apartenente războinicilor tastaturii prezintă trăsături comune: iritabilitate la orice nu le convine sau nu înțeleg și tupeul derivat din prostia nelimitată (la fel ca și timpul lor liber). Ei pentru asta trăiesc: să râcâie liniștea și pacea celorlalți. Există, totuși, două subspecii ale acestor exemplare: tupeistul plictisit și tupeistul avansat. Plictisitul dă și el câteva replici, că n-are ce face, dar se lasă ușor. Pe de altă parte, avansatul duce o simplă divergență la un alt nivel. Dacă îl faci de râs, poți fi sigur că îți va scrie și în privat. Evident, totul este luat personal.

Cea mai mare plăcere a lor e să stea pe facebook și să scrie paragrafe cât un roman în comentarii ca să-și expună opinia anodină și prizărită. Mă scuzați, voiam să scriu „opinia fundamentală și indispensabilă”.

De obicei, le place să se contrazică pe un subiect de toată jena cu orice suflet inocent care le sare în news feed. Îți vine să râzi cu tot coccisul de ei. Nu ți-ai șterge nici mucii infectați de coronavirus cu acel subiect sau opinia lor. Din fericire, dacă ești un om întreg la minte, stai frumos așezat și te bucuri de spectacolul de circ gratuit!

Ca să fie totul frumos și complet, își mai cheamă și 3-4 prieteni să-i țină isonul. Normal că singur n-are același farmec. Un adevărat războinic al tastaturii are întotdeauna tovarăși de încredere care să-l apere de cuvintele usturătoare ale indivizilor maligni. Mai ușor, Veta & the company, că nu s-a format niciun debate team (încă)!

O altă pasiune specifică acestei specii este investirea timpului, energiei, neuronilor și a datelor mobile cu un singur scop. Să insulte, pardon, să „educe” un străin pe internet, care oricum o va ține pe a lui până moare Iliescu. Nu există nicio posibilă teorie pentru a explica inconfundabilul comportament al acestor creaturi diafane și fragile. Asta ne instigă o altă curiozitate: care este scopul lor? Vom afla vreodată? Cu toate acestea, un singur lucru este cert despre specimenele în cauză. Sunt fix niște țațe intelectuale și nimic mai mult.

P.S.: Nimeni nu vrea să-ți audă lamentările insolubile.

Dacă te simți războinic al tastaturii, uite câteva activități mult mai productive care să-ți umple timpul liber: dormi, citește o carte (de gramatică, te rog), dormi din nou, SPALĂ-TE, numără-ți firele podoabei capilare, încearcă să te epilezi interfesier cu ceară de unul sigur. De ce? Pentru că viața cu voi e ca un fir de păr din acea zonă: scurtă și plină de… Mă rog, ați înțeles voi.


Autor: Melania C. Baston