Preotul din Ditrău despre mesajul rasist adresat srilankezilor: „Nu regret, îmi asum!”. În Ditrăum județul Harghita, a luat foc un subiect pe care îl putem încadra în categoria „rasism” sau „xenofobie”. De această dată, tonul l-a dat un om al Domnului de la care nimeni (aparent) nu se aștepta!

Preotul din Ditrău, pe numele său Bírók Károly, paroh al Parohiei comunei Ditrău, a pornit un război interetnic de natură rasistă și xenofobă, în care toate acuzațiile ar putea fi doborâte cu normele legale în vigoare. Pentru poziția sa, acesta a fost mustrat de către Arhiepiscopia romano-catolică Alba Iulia.

Mai multe informații legate de acest caz, le găsiți aici!

Acesta a îndemnat oamenii să se ridice împotriva celor doi srilankezi veniți în România pentru a lucra în brutăria din Ditrău, cu toate că acestea aveau acte legale de muncă și au pătruns legal în țară, ba chiar sunt profesioniști în munca lor, iar brutăria nu are destui angajați.

Arhiepiscopul romano-catolic din Alba Iulia, Jakubinyi György, a luat atitudine în acest caz și i-a dat o replică destul de usturătoare preotului: „S-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele! și poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere”. Mai mult, locuitorii, și preotul, au fost îndrumați înspre iubire și înțelegere, nu dezbinare, printr-un comunicat oficial al Arhiepiscopiei.

Comunicatul atrage atenția că în Catehismul Bisericii Catolice, referindu-se chiar la această situație concretă, se spune că „accesul la muncă și la profesie trebuie să fie deschis tuturor, fără discriminare nedreaptă, bărbați și femei, sănătoși și handicapați, autohtoni și imigranți. În funcție de împrejurări, societatea trebuie, în ce o privește, să-i ajute pe cetățeni să-și găsească o muncă și un serviciu.”

Într-o declarație pentru Transindex, preotul din Ditrău declară: „Am luat cunoștință de punctul de vedere al Arhiepiscopiei, voi fi tras la răspundere și îmi asum toate faptele pe care le-am făcut în nume personal și nu în numele Arhiepiscopiei”. Întrebat dacă regretă ce a făcut, acesta reacionează: „Nu regret, îmi asum!”.

Ieri a avut loc o adunare la care au participat 300 de oameni, inclusiv primarul, care s-a declarat mediatorul conflictului, însă nu a putut să se împotrivească voinței oamenilor săi.

Ne-am adunat astăzi aici ca să limpezim apele. Şi să vedem care e problema cu care ne confruntăm şi să aveţi cuvântul. Imediat o să vă spun şi care sunt regulile acestei întâlniri, pentru că eu am organizat această întâlnire mi-am permis să fixez şi regulile. Spuneţi ce dureri aveţi, ca să putem rezolva. Dacă nu, vom avea consecinţe. Prima regula a întâlnirii este că nu vorbim neîntrebaţi. Vă rog rapid să vă înscrieţi, spuneţi-vă numele ca să vă pot nota, şi în ordine veţi primi microfonul pentru două-trei minute. Două teme avem: conflictul dintre conducerea brutăriei şi comunitate şi desigur, a doua temă problema muncitorilor străini”, a spus primarul, Puskás Elemér, la începutul ședinței.

Primarul a primit public plângeri în legătură cu „șefia” brutăriei, cum că personalul este prost plătit, că stă mult peste program și nu este recompensat și că nu sunt respectați la locul de muncă. Iar, cei din Sri Lanka, ar beneficia de un altfel de tratament.

Ștefan Mandachi a făcut o declarație publică în care transmite publicului că îi va angaja pe cei doi srilankezi într-unul din restaurantele sale și condamnă la rândul său astfel de tratamente asupra străinilor.

„Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât!

Cât despre cei 300 de inși care țipă înverșunați… mă șochează, Doamne ferește, Doamne păzește, nu mi-am imaginat că mai pot vedea astfel de scene în 2020! Sper să pot să mă abțin, deși nu cred…

P.S. O să deschid cât de curând o franciză în Sfântu Gheorghe. Vor fi străini acolo, s-a priceput? Deși nu erau planificați! Asta ca să știe nebunii cu gândire feudală și să ne evite. Am voie să respect legea în țara mea, nu?”, a declarat acesta pe profilul său personal de Facebook.