Mesaj rasist de la Ditrău: „Noi nu vrem ca ei să ne atingă pâinea!”. Cam așa începe războiul secuiesco-srilankez, unde doi originari din Sri Lanka au fost tratați cumplit pentru culoarea pielii, țara de proveniență și pentru locul lor de muncă. Se pare că alt motiv ar fi și pentru că aceștia ating pâinile care ies din cuptoarele brutăriei!

Miting la Ditrău, o comună din Harghita, s-a pornit o răscoală împotriva a doi angajați ai brutăriei din localitate, după ce localnicii au aflat că sunt originari din Sri Lanka. Ba mai mult, patronul a anunțat că ar mai aduce câțiva muncitori din Nepal.

Într-un reportaj marca Radio Europa Liberă, Mahinda și Pumal, pe numele lor, sunt descriși de către patroana brutăriei a fi oameni pricepuți și profesioniști și că au mers în Ditrău pentru a-i ajuta, pentru că problema forței de muncă în România este una foarte mare. Brutăria a pierdut 20% din vânzări pentru că localnicii nu mai cumpără de la brutărie! Motivul ar fi că Mahinda și Pumal ating pâinea care ajunge în casele lor.

Amarashinga Archilage Mahinda a lucrat pe nave din Sri Lanka, iar apoi s-a angajat în Dubai, Qatar, tot pe un post de brutar. Spune că „Munca nu este o problemă pentru mine”, cu un surâs calm și cumpătat, cu toate că patroana brutăriei a declarat cum acesta a izbucnit în lacrimi când a auzit că tot satul îi este împotrivă lui și colegului său.

Pentru că răul nu putea atinge un apogeu, avem demonstrația că se poate și mai și! Miting la Ditrău: În căminul cultural s-au îngrămădit circa 300 de oameni, în frunte cu autoritățile, pentru a lua măsuri. Primarul s-a declarat mediatorul conflictului, însă nu a putut să se împotrivească voinței oamenilor săi.

Ne-am adunat astăzi aici ca să limpezim apele. Şi să vedem care e problema cu care ne confruntăm şi să aveţi cuvântul. Imediat o să vă spun şi care sunt regulile acestei întâlniri, pentru că eu am organizat această întâlnire mi-am permis să fixez şi regulile. Spuneţi ce dureri aveţi, ca să putem rezolva. Dacă nu, vom avea consecinţe. Prima regula a întâlnirii este că nu vorbim neîntrebaţi. Vă rog rapid să vă înscrieţi, spuneţi-vă numele ca să vă pot nota, şi în ordine veţi primi microfonul pentru două-trei minute. Două teme avem: conflictul dintre conducerea brutăriei şi comunitate şi desigur, a doua temă problema muncitorilor străini”, a spus primarul, Puskás Elemér, la începutul ședinței.

Oamenii, conduși de preotul romano-catolic, au spus că le este frică de faptul că străinii le-ar putea influența traiul și cultura și, mai ales, „să nu vină un val de migranţi”.

În urma amenințărilor și unui miting la Ditrău împotriva celor doi srilankezi, patronul brutăriei a decis să  îi mute pe cei doi srilankezi în localitatea Gheorgheni, pentru siguranța lor.

„Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a spus proprietarul, cerându-le oamenilor să nu răspândească zvonuri. „Scopul nostru e să rezolvăm problema. Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva, dar am angajat cetățenii străini cu forme legale. Vă rugăm să nu răspîndiți zvonuri neconfirmate”.

Primarul a primit public plângeri în legătură cu „șefia” brutăriei, cum că personalul este prost plătit, că stă mult peste program și nu este recompensat și că nu sunt respectați la locul de muncă. Iar, cei din Sri Lanka, ar beneficia de un altfel de tratament.

„Foarte mulți oameni din comună și-au exprimat durerea legată de munca lor în brutărie. S-a văzut că problema cea mai mare nu e legată de angajații din Sri Lanka, ci de comportamentul șefilor brutăriei din comuna Ditrău, de modul cum s-au comportat cu angajații lor. Eu mă bucur această întâlnire s-a terminat pașnic și oamenii au plecat liniștiți acasă. Oamenii vor să se schimbe atitudinea angajatorului față de oamenii angajați. Sunt foarte mulți oameni, localnici, care s-ar întoarce la firmă dacă s-ar schimba acolo modalitatea de comportament al șefului brutăriei”, a spus primarul.

În timpul ședinței s-a făcut referire la culoarea pielii lor, iar Bende Sandor, deputat de Harghita, prezent și el în sala de dezbatere, a declarat: „Astăzi, aici, a trebuit cumva aplanat conflictul, și, da, într-adevăr, nu m-am ridicat, așa este cum ziceți dumneavoastră”, după ce reporterul Antenei 1 l-a întrebat de ce nu s-a ridicat în picioare să oprească discursul rasist.

Localnicii lovesc și în srilankezi și în patroni, dar acum au un alt inamic de dat jos: nepalezii! Patronii au anunțat că vor fi angajați alți străini. O localnică declară: „Am auzit și eu că vin și alți nepalezi și m-am documentat puțin pe „Wirkipedia”, m-am speriat, vă spun, pentru că sunt cu granița comună cu China. În China știți care este situația, au murit deja peste 200 și ceva de oameni. Omul este purtător de virus, aduce boala.”

sursa foto: Radio Europa Liberă