În Harghita, comuna Ditrău, pare-se că lumea s-a cutremurat din cauza unor „mutări ciudate” în rândul populației, după ce o brutărie a angajat muncitori srilankezi pentru a crește producția. Cu toate astea, comuna, cu o majoritate de etnici maghiari, s-a opus. Srilankezii, alungați de etnicii maghiari din Ditrău de la locul de muncă – unde s-a putut ajunge?

Doi muncitori străini, originari din Sri Lanka, au fost cooptați în rândul brutarilor unei fabrici de pâine din comuna Ditrău, județul Harghita. Srilankezii, alungați de etnicii maghiari din Ditrău de la locul de muncă!

Aceștia au fost respinși categoric de către locuitori, iar alături de „popor” s-a alăturat preotul parohiei din Ditrău, Bíró Károly, care a contestat clar venirea celor doi străini în comunitatea maghiară din comună.

Pentru împotrivirea părintelui, Arhiepiscopul romano-catolic din Alba Iulia, Jakubinyi György, a declarat: „S-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele! și poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere”. Mai mult, locuitorii, și preotul, au fost îndrumați înspre iubire și înțelegere, nu dezbinare, printr-un comunicat oficial al Arhiepiscopiei.

Ura, dezbinarea și rasismul au învins la Ditrău, acolo unde cei doi originari din Sri Lanka sunt nevoiți să părăsească zona.

Astăzi a avut loc o adunare la care au participat 300 de oameni, inclusiv primarul, care s-a declarat mediatorul conflictului, însă nu a putut să se împotrivească voinței oamenilor săi.

Ne-am adunat astăzi aici ca să limpezim apele. Şi să vedem care e problema cu care ne confruntăm şi să aveţi cuvântul. Imediat o să vă spun şi care sunt regulile acestei întâlniri, pentru că eu am organizat această întâlnire mi-am permis să fixez şi regulile. Spuneţi ce dureri aveţi, ca să putem rezolva. Dacă nu, vom avea consecinţe. Prima regula a întâlnirii este că nu vorbim neîntrebaţi. Vă rog rapid să vă înscrieţi, spuneţi-vă numele ca să vă pot nota, şi în ordine veţi primi microfonul pentru două-trei minute. Două teme avem: conflictul dintre conducerea brutăriei şi comunitate şi desigur, a doua temă problema muncitorilor străini”, a spus primarul, Puskás Elemér, la începutul ședinței.

Oamenii, conduși de preotul romano-catolic, au spus că le este frică de faptul că străinii le-ar putea influența traiul și cultura și, mai ales, „să nu vină un val de migranţi”.

În urma amenințărilor și revoltei localnicilor, patronul brutăriei a decis să  îi mute pe cei doi srilankezi în localitatea Gheorgheni, pentru siguranța lor.

„Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a spus proprietarul, cerându-le oamenilor să nu răspândească zvonuri. „Scopul nostru e să rezolvăm problema. Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva, dar am angajat cetățenii străini cu forme legale. Vă rugăm să nu răspîndiți zvonuri neconfirmate”.

Primarul a primit public plângeri în legătură cu „șefia” brutăriei, cum că personalul este prost plătit, că stă mult peste program și nu este recompensat și că nu sunt respectați la locul de muncă. Iar, cei din Sri Lanka, ar beneficia de un altfel de tratament.

„Foarte mulți oameni din comună și-au exprimat durerea legată de munca lor în brutărie. S-a văzut că problema cea mai mare nu e legată de angajații din Sri Lanka, ci de comportamentul șefilor brutăriei din comuna Ditrău, de modul cum s-au comportat cu angajații lor. Eu mă bucur această întâlnire s-a terminat pașnic și oamenii au plecat liniștiți acasă. Oamenii vor să se schimbe atitudinea angajatorului față de oamenii angajați. Sunt foarte mulți oameni, localnici, care s-ar întoarce la firmă dacă s-ar schimba acolo modalitatea de comportament al șefului brutăriei”, a spus primarul.

Dacă vreți să citiți mai multe despre un subiect similar, vă invit să citiți acest articol!

Această poziție, atât a oficialilor cât și a celor în cauză pare să nu fie legală. „În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, DIRECTIVA 2000/43/CE A CONSILIULUI din 29 iunie 2000”, găsim la aliniatul 3 răspunsul problemei pentru etnicii maghiari conservatori care au ținut morțiș să îi elimine din contextul muncitoresc pe cei doi străini:

Dreptul la egalitate în fața legii și la protecție împotriva discriminării pentru toate persoanele constituie un drept universal recunoscut de Declarația Universală a Drepturilor Omului, de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind eliminarea tuturor formelor de discriminare a femeilor, de Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială și de Convențiile Organizației Națiunilor Unite privind drepturile civile și politice și drepturile economice, sociale și culturale, precum și de Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, semnate de toate statele membre.