Inevitabilul s-a produs, Uniunea Europeană e nevoită să învețe să trăiască fără Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – un eveniment anticipat de trei ani și jumătate care are loc după aproape cinci decenii în care Marea Britanie se alăturase blocului european. Despre Brexit, chiar aici!

31.01.2020, ora 23, ora Londrei (ora 01 pentru România), Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană.

Motiv de mare sărbătoare pentru britanicii pro-Brexit care au petrecut primele momente în afara Uniunii Europene cu șampanie, focuri de artificii, muzică și dans.
Însă cei care se tem că Marea Britanie va deveni un tărâm inaccesibil în urma separării, trebuie să știe că Regatul Unit va continua să respecte și să aplice reglementările în vigoare ale UE până în decembrie 2020.
Ce se schimbă?

În primul rând, Marea Britanie nu mai are de astăzi un reprezentant în Comisia Europeană și nici europarlamentari.

Cu alte cuvinte, una dintre marile puteri ale Uniunii Europene nu va mai participa la procesul decizional din UE.
Tot de astăzi, blocul comunitar a rămas cu 27 de membri, astfel, i se scad 66 de milioane de locuitori, populaţia UE s-a redus la 446 de milioane, pe când teritoriul Uniunii Europene s-a redus cu 5,5%.
Nici Parlamentul European nu scapă neafectat: își pierde 46 de membri și rămâne cu 705 membri. Din cele 73 de mandate care au aparţinut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potenţiale extinderi în viitor. Unul dintre aceste mandate revine României, anume unui fost ministru, Victor Negrescu.

Va dispărea Marea Britanie?

În urma Brexitului, Marea Britanie riscă să se dezintegreze, scenariul ca Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor să-și obțină independența în viitorul apropiat este mai probabil decât ne-am aștepta. Îndeosebi Scoția, principala nemulțumită de părăsirea Uniunii Europene, dorește un nou referendum privind independența, prin vocea prim-ministrului scoțian, Nicola Sturgeon.

Premierul britanic, Borins Johnson se opune categoric.

Mai mult, Boris Johnson se pregătește de măsuri austere, introducând controale vamale și la frontieră, pentru toate bunurile din UE care vor intra în Regatul Unit, ca răspuns la cadoul de rămas bun al oficialilor de la Bruxelles – o notă de plată de 1,09 miliarde de lire sterline.

În urmă cu șase ani, în 2014, Scoția a organizat referendumul privind independența față de Marea Britanie.

Rezultatul scrutinului a împărțit țara în două: peste 55% dintre scoțieni se pronunțaseră împotriva independenței. Astăzi, însă, în lumina șocului pe care Brexitul îl poate genera între granițele Regatului Unit, rezultatul poate arăta foarte diferit.
În acest context, Emmanuel Macron, președintele Franței a declarat la data de 31 ianuarie că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă „un șoc” și „un semnal de alarmă”, însă blocul comunitar european trebuie să aibă o relație deschisă, de colaborare față de Marea Britanie: „Este decizia suverană a poporului britanic. Această plecare este un şoc, este un semnal de alarmă fără precedent care trebuie auzit de întreaga lume şi care trebuie să ne facă să reflectăm. Pentru prima oară în 70 de ani, o ţară părăseşte Uniunea Europeană.”

Ce se întâmplă cu cetățenii români?

Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de obținere a statutului de rezident, care astfel le permite să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Pot aplica doar cei care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin cinci ani.
De asemenea, românii vor putea călători în continuare pe teritoriul Marii Britanii doar cu buletinul, până la finalul anului 2020, urmând a fi necesară obținerea unei vize sau a pașaportului.

Scurt istoric al unei îndelungi relații europene

Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord era membru UE de 43 de ani, având câteva pretenții și particularități, precum posibilitatea de a refuza eliminarea controalelor la frontiere sau moneda unică europeană. Cu toate acestea, britanicii au devenit din ce în ce mai nemulțumiți de anumite aspecte economice sau cu modul în care au fost aplicate deciziile la nivel comunitar, în special în ceea ce privește migrația forței de muncă.

Vrei să știi mai multe despre tinerii din Uniunea Europeană? Aici poți găsi câteva informații interesante!

Euroscepticismul s-a manifestat, astfel, ca un curent tot mai puternic pentru britanici.

În iunie 2016 are loc referendumul istoric. Rezultatul a creat divergențe în interiorul Regatului: Scoția și Irlanda de Nord au votat în favoarea rămânerii în UE, iar Anglia (cu excepția Londrei) și Țara Galilor au votat pentru ieșirea din UE. 60% dintre tinerii între 18 și 24 de ani au votat în favoarea rămânerii în UE, iar același procent dintre persoanele peste 65 de ani au votat pentru ieșirea din UE. Totuși, Guvernul britanic a demarat, la 29 martie 2017, procedurile de retragere din Uniunea Europeană, conform Articolului 50 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
Astfel, se pune punct unei conviețuiri într-o casă europeană comună între Marea Britanie și Uniunea Europeană.

După 47 de ani, părăsirea istorică s-a întâmplat.

Rămâne de văzut cum vor gestiona oficialii britanici această ieșire, cât și dorința de independență a Scoției, Irlandei de Nord și a Țării Galilor. Vom asista în viitorul aproapiat la dispariția Regatului Unit sau la o întoarcere spăsită în brațele Uniunii Europene?

Surse: Digi24

Autor: Robert Udrea