Ilie Bărbulescu s-a născut la Pitești, în data de 24 iunie 1957. S-a remarcat, de asemenea, ca jucător în Echipa Națională de Fotbal a României și, evident, ca titular în meciul de geniu al Stelei din 1986, contra Barcelonei, despre care încă ne vorbesc părinții și bunicii, fiind ultima performanță de vârf pentru o echipă românească în asemenea competiție!

În această dimineață de prim februarie a murit Ilie Bărbulescu, legendarul fotbalist în meciul Stelei de la Sevilla, 1986.

În acel an, pe data de 6 mai, Steaua București a cucerit Cupa Campionilor Europeni în fața Barcelonei, cea mai puternică echipă la acea vreme. I s-a împotrivit o țară, o echipă: Steaua.

A început să joace la nivel profesionit în echipa FC Argeș, în 1971, când avea vârsta de doar 14 ani, iar în campionat a fost titular la echipa piteșteană de 209 ori, timp de 11 ani. A urmat pentru un sezon să se transfere la FC Olt Scornicești, unde a jucat aproape toate meciurile, cupă și ligă, înscriind 5 goluri din 45 de apariții.

Epoca Petrolul-Steaua București

Cele mai puternice echipe din ani ”80-”90 au fost: Steaua București, Dinamo, Rapid, Petrolul și alte câteva, care făceau surprize ale campionatului, clasându-se foarte sus, în ciuda lotului și puterii lor. Ilie Bărbulescu s-a alăturat echipei Petrolul Ploiești și a jucat titular în 17 meciuri, iar după un sezon la echipa galben-albastră, Ilie a intrat în vizorul celor de la Steaua.

Dorești să aflii mai multe despre fotbalul românesc? Aici găsești câteva informații interesante!

În trei sezoane petrecute la echipa fanion din Ghencea, Ilie a jucat fundaș stânga în 77 de meciuri și a înscris 3 goluri. Pe atunci, echipa Armatei, Steaua, a cucerit titlul de Campioană a Europei (Sevilla 1986) și a câștigat Supercupa Europei (Monaco 1986). A fost finalist al Cupei Internaționale, tot din 1986, iar în anul Revoluției se vedeau din nou în finala Cupei Campionilor Europeni, însă nu cu Ilie ca stâlp al apărării, și Steaua a pierdut pe Camp Nou cu 4-0 în fața AC Milan.

Ilie Bărbulescu a cucerit titlul Diviziei A, cum se numea Liga 1 pe atunci, de patru ori, în: 1979, 1985, 1986, 1987 și Cupa României de două ori: 1985, 1987.

Apoi s-a transferat la „prima iubire”, FC Argeș, pentru un sezon, iar la finalul carierei a fost component al echipelor CS Mioveni și FC Callatis Mangalia, pentru un sezon la fiecare.

În 2008, Bărbulescu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a. Acesta a fost găsit fără suflare în locuința sa din Pitești, în această dimineață, suferind un infarct în timpul somnului.

Drum lin către stele!

sursa foto: TVR Sport